Triky našich starých materí – jemne bizarné, ale zaručene fungujú

Triky našich starých materí – jemne bizarné, ale zaručene fungujú

Kedysi nebola veda na takej úrovni ako v súčasnosti, preto na mnoho problémov neexistovali lieky, ktoré by ich hravo vyriešili.

Zbieranie byliniek, ich sušenie a následne využívanie patrilo medzi bežné činnosti našich starých rodičov.

Každá bylinka mala svoje využitie, preto na každý zdravotný problém existovalo jednoduché riešenie.

Niekedy môžeme mať pochybnosti o ich fungovaní, no čuduj sa svete, aj tie najbizarnejšie babské návody naozaj fungujú. Rôzne domáce liečivé recepty pri bolestiach, zdravotných problémoch či chorobách sú vždy na nezaplatenie. My sme si dnes pre vás pripravili 5 takýchto receptov, ktoré určite musíte vyskúšať a overiť si ich fungovanie.

Odporúčame prečítať: Vlasový chameleón Dominika Mirgová: O extravagantných farbách speváčky prehovoril jej dvorný kaderník!

Triky našich starých materí – jemne bizarné, ale zaručene fungujú

Zdroj: Shutterstock®

1. Zápal močových ciest vyliečite so sódou bikarbónou

Zápal močových ciest sa spája hlavne so zimným obdobím. V dôsledku nedostatočného obliekania sa nás môže potrápiť pálenie alebo bolesť pri močení, bolesť v podbrušku a drieku, či časté nutkanie na močenie – toto sú najčastejšie príznaky zápalu močových ciest. Avšak nielen zimné počasie, ale aj alergie, stres, veľké množstvo alkoholu alebo cigariet môžu zodpovedať za zápal močových ciest.

Okrem byliniek, ktoré sa používali dávno predtým, než moderná veda vynašla akékoľvek lieky, naše babky používali sódu bikarbónu. Postačí, ak si nasypete polovicu čajovej lyžičky do pohára s čistou vodou a užívate 2 až 3-krát denne. Sóda pomáha meniť pH moču tak, aby bolo nepriaznivé pre množenie baktérií.

Odporúčame prečítať: Relax v saune? Určite áno, avšak pozor na tieto zásady!

Triky našich starých materí – jemne bizarné, ale zaručene fungujú

Zdroj: Shutterstock®

2. Na štípance od hmyzu fungujú zemiaky

Určite už každá z nás bola neraz poštípaná nejakým hmyzom. Na niektorých si „pochutnávajú" viac a na niektorých zas menej. Každopádne po uštipnutí sa na koži zjavia opuchy, ktoré nepríjemne svrbia. Aj na tento problém existujú overené recepty našich babičiek. O cibuli už asi každý počul, no vedeli ste, že skvelým liečiteľom je aj zemiak?

Surový zemiak pôsobí proti svrbeniu a má protizápalové účinky. Stačí, ak si odkrojíte tenký plátok a chvíľu ním budete potierať uštipnuté miesto. Následne zemiak prilepte rýchloobväzom a nechajte nejaký čas pôsobiť.

Odporúčame prečítať: Jablčný ocot - záruka zdravia a krásy?

Triky našich starých materí – jemne bizarné, ale zaručene fungujú

Zdroj: Shutterstock®

3. Zlé trávenie upravíte sušenými marhuľami

Žalúdok je naše druhé ja – hovorí jedno francúzske príslovie. My s tým súhlasíme, pretože trávenie je veľmi dôležité pre správne fungovanie celého organizmu. Pri nezdravom a nepravidelnom stravovaní, ktoré v hektickom živote mnoho ľudí praktizuje, naša tráviaca sústava začne protestovať, vďaka čomu nás môžu potrápiť nielen bolesti žalúdka, ale aj hlavy, únava a ďalšie zdravotné problémy.

Aj na to mali naši starí rodičia overený trik. Spočíval v tom, že si každý deň po večeri dopriali 5 sušených marhúľ. Prečo? Pretože je to ovocie, ktoré je bohaté na vlákninu, a práve tá je potrebná pre správne fungovanie tráviaceho traktu. A tiež pomáha predchádzať nadúvaniu.

Odporúčame prečítať: Vieme, ako na jarné upratovanie bez chemikálií

Triky našich starých materí – jemne bizarné, ale zaručene fungujú

Zdroj: Shutterstock®

4. Porazte nepríjemný dych so zelerom

Dôvody zápachu z úst môžu byť rôzne a dokonca sa za tým môžu skrývať aj vážnejšie ochorenia. Avšak niet pochýb o tom, že zlý dych dokáže strpčiť život, pretože ak si tento fakt uvedomujeme, tak sa môžeme v spoločnosti cítiť nepríjemne. V dôsledku toho máme nutkanie zakrývať si ústa, mať sklonenú hlavu a podobne. Skúste tento problém vyriešiť so zelerom. 

Zeler pomáha ničiť baktérie spôsobujúce nepríjemný dych a rovnako je prospešný aj pre celkové zdravie, pretože obsahuje vlákninu a vitamíny. Postačí si vložiť kúsok stonky zo zeleru do úst a začať ho žuvať.

Odporúčame prečítať: 4 účinné techniky ako sa zbaviť zlosti a predýchať hnev

Triky našich starých materí – jemne bizarné, ale zaručene fungujú

Zdroj: Shutterstock®

5. Dajte zbohom vypadávaniu vlasov so žihľavou

Vlasy majú svoj rastový cyklus, preto bežné vypadávanie nie je nič hrôzostrašné. Avšak sú obdobia, kedy nás naše vlasy opúšťajú vo väčšom množstve, čo je pre každú ženu nežiaduce a nepríjemné. V dôsledku toho skúšame rôzne zázračné vodičky, šampóny či vlasové kúry, ktoré majú vypadávanie zastaviť. No nabudúce si spomeňte na prírodu!

Vyskúšajte listy žihľavy, ktoré obsahujú bielkoviny, vápnik, fosfor, železo, horčík, betakarotén, vitamíny (A, C, D, B-komplex). Všetky tieto vitamíny a minerály sú prospešné pre zdravý rast vlasov. Vytvorte si odvar z lístkov žihľavy a to tak, že si dáte prevariť vodu, ktorou zalejete lístky. Následne ich nechajte lúhovať 15 minút, počkajte kým vám odvar vychladne a aplikujte si ho ku korienkom.

Odporúčame prečítať: 8 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Monika Filípková 13.03.17 06:20

MF
karma
56.00

Dobré a lacné rady sa vždy zídu. Zemiaky ma prekvapili, že sú na štípance, vždy som používala cibuľu. Tak teraz budem skúšať zemiaky.

  • 3
Odpovedať

Soňa Kelemenová 13.03.17 07:20

SK
karma
86.00

tá sóda bicarbóna ma prekvapila...... odporučím kamarátke........ten zemiak ma tiež prekvapil..... moja známa používala zemiak na vnútorné hemoroidy.... a rozhodne bol účinný

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 13.03.17 07:52

SK
karma
114.00

recepty našich starých materí nemajú chybu, využívam ich aj ja, sóda bikarbóna ma prekvapila

  • 2
Odpovedať

Marianna Rajniaková 13.03.17 17:39

MR
karma
109.00

ukladám si takéto rady, vždy sa zídu

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 13.03.17 17:59

DB
karma
117.00

dobré a overené rady, zídu sa

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 13.03.17 18:13

PV
karma
113.00

Parádne triky starých mám. Na štípance aj šupka z banánu..

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.03.17 18:19

ĽŠ
karma
100.00

Super, triky starých materí sa už akosi vytratili, čo si myslím, že je škoda, lebo často naozaj účinkujú lepšie a sú neporovnateľne lacnejšie ako moderné "liečivá", takže ďakujem, za zverejnenie, veď už len sóda bicarbóna je v tejto oblasti naozaj všestranný pomocník.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 13.03.17 18:20

MM
karma
100.00

tieto babské rady stále fungujú, lepšie ako "sponzorovať" farmaceutické firmy

  • 2
Odpovedať

Mária Chromíková 13.03.17 18:45

MC
karma
109.00

staré dobré rady,niektoré používam .

  • 1
Odpovedať

Lucia Kobíková 13.03.17 21:37

LK
karma
100.00

Tento článok ma veľmi milo prekvapil :). Ani o jednej veci som nič taketo nepočula tak sa tešim že zas niečo nove viem :)

  • 2
Odpovedať

Eva Holbová 14.03.17 11:49

EH
karma
-1.00

Super! Zase som sa niečo nové dozvedela, určite použijem...

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 06.04.17 19:05

MP
karma
97.00

Zaujimavy clanok, vedela som len o zihlave a jej ucinkoch na vlasy, ostatne je pre mna novinkou...:)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní