Prvotriedne rady pre majiteľov SUV: Tieto zlepšováky musíš poznať!

Prvotriedne rady pre majiteľov SUV: Tieto zlepšováky musíš poznať!

SUV autá sú u nás i v zahraničí stále populárnejšie. Vďaka svojej veľkosti sa obľube tešia najmä v rodinách. Sú ideálnou voľbou pre výlety do hôr a iných odľahlých miest. Vybrali sme niekoľko vecí, o ktorých by ste mali vedieť, ak vlastníte SUV.

Eliminujte mŕtvy uhol

Nastavenie spätných zrkadiel v SUV autách je špecifické. Oproti sedanom sú vyššie, takže je zvlášť náročné vidieť veci, ktoré sú bližšie k úrovni cesty. Pri cúvaní preto vždy buďte v strehu. Ľahko sa môže stať, že zachytíte iné auto a mastná pokuta vás neminie. Odporúčame vám preto nastaviť zrkadlá ďalej od seba.

Opatrnosť v zákrutách sa vyplatí

SUV autá sú známe svojou veľkosťou. Spolu s ňou však prichádza aj veľká zodpovednosť. Keďže SUV vozidlá sú vyššie ako tie bežné, v zákrutách by ste si mali dávať pozor. Príliš ostré zabočenie môže skončiť hroznou nehodou. Pneumatiky stratia kontrolu a vaše auto je vzápätí hore nohami. Preto pred každou zákrutou radšej spomaľte a volant prudko neotáčajte.

Pozri tiež: Toto sú tie najzbytočnejšie funkcie auta! Uhádneš, ktoré sú to?

ako jazdiť na SUV

Zdroj: Pexels.com

Správne brzdenie ako základ úspechu

Okrem zvýšenej opatrnosti v zákrutách by ste mali brať ohľad aj na brzdenie. SUV autá totiž vážia 2 až 3-násobne viac než bežné vozidlá. Počítajte teda vždy s dlhším brzdením. Musíte ho správne načasovať a myslieť na vzdialenosť, ktorá vás delí od auta pred vami. Pomaly, postupne brzdite a pre istotu tak začnite robiť už o niečo skôr.

Spoznajte vaše SUV auto

Je dobré vedieť o vašom SUV aute čo najviac. I keď ide o veľmi spoľahlivé vozidlo, väčšina SUV, ktoré sú momentálne v ponuke, je v teréne nepoužiteľná. Netlačte ho preto do extrémov. Každá taká snaha vás môže vyjsť poriadne draho. Základnou podmienkou pre výpravu do terénu je pohon 4x4. Pomôže tiež možnosť zdvihnutia podvozku či offroad režim. Nechávajte si však rezervu a najmä sa na svojom SUV naučte jazdiť správne. Vyhnete sa tak návštevám servisov a ušetríte.

Berte ohľad na ostatných vodičov

Oproti ostatným autám ste vo výhode vďaka vyššiemu sedeniu vášho SUV. Vďaka tomu vidíte o niečo ďalej ako ostatní vodiči. Máte tak lepší prehľad o tom, čo sa práve deje a viete lepšie reagovať pri zlyhaní niekoho iného. Šoféri, ktorí sú za vami, toho naopak vidia omnoho menej. Ak vidíte blížiacu sa prekážku a idete náhle spomaliť, varujte ich blinkerom.

správna údržba vozidla

Zdroj: Unsplash.com

V zime SUV umývajte

Väčšina si neuvedomuje, že sneh je zmiešaný s pieskom a inou špinou. Myslia si, že auto stačí utrieť a bude ako nové. Mali by ste ho však zakaždým poriadne umyť. V zime to platí dvojnásobne. Vaše auto totiž najrýchlejšie hrdzavie, keď sú teploty pod nulou. Vždy, keď je to čo i len trochu možné, vášmu autu doprajte teplo a sucho v bezpečí garáže.

Pravidelná údržba je nutnosť

SUV autá sú z hľadiska údržby pomerne nákladné. Správnou starostlivosťou však dosiahnete omnoho menej opráv. Každé SUV auto sa však od seba líši. Preto sa musíte striktne držať rád výrobcu, ktoré nájdete v manuáli vášho auta. Nemusíte s ním však do servisu. Olej si viete zakúpiť aj sami a vyjde vás to podstatne lacnejšie. Pri väčšine SUV by ste tak mali urobiť každých 10 000 kilometrov. Filtre zase nahraďte pri každej druhej výmene oleja.

Ako dosiahnuť nižšiu spotrebu

Väčšie vozidlá majú väčšiu spotrebu. Pokiaľ ste prešli z bežného osobného auta na SUV len nedávno, váš nový žrút benzínu vás môže zaskočiť. Ak máte v aute zbytočnosti, dajte ich preč. Vyššia hmotnosť si vyžaduje viac benzínu. Tiež zbytočne nezrýchľujte. Benzín míňate aj počas státia. Vtedy sa oplatí motor úplne vypnúť.

Zaujme ťa: Ako jazdiť na kruhových objazdoch s dvoma pruhmi? Je to jednoduché!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Čipková 22.08.20 22:59

karma
106.00

Uvažujeme o kúpe SUV.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 12.03.21 12:02

karma
127.00

mne sa SUV síce páčia, ale preferujem nižšie položené autá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní