Registrácia Prihlásenie

Recept na domáce rožky bez kysnutia: Kupovať ich už nebudeš!

Recept na domáce rožky bez kysnutia: Kupovať ich už nebudeš!

  • 73
  • 1

Je pomerne jednoduché upiecť si domáci chlieb bez kysnutia. Prakticky domáci chlieb pripravuje každá druhá gazdinka, a to buď s kváskom alebo bez neho, buď zdravší alebo podľa receptu svojej starej mamy. No skúšali ste si doma upiecť svoje vlastné rožteky? Alebo si ich stále kupujete v obchode a dúfate, že na nich nie sú žiadne baktérie, keďže sú skladované tak, ako sú skladované (teda v otvorených pultoch)?

Ak sa snažíte vyhýbať obchodu a skúšate doma experimentovať, tak vyskúšajte upiecť aj domáce rožteky, po ktorých sa len tak zapráši. Dokonca vám ich príprava nezaberie celé dopoludnie. V priebehu pol hodiny budete mať čerstvé rožteky ako od pekára s tým rozdielom, že ich budete pripravovať s láskou pre svojich najbližších. Idete do toho?

Odporúčame: Recept na pesto z medvedieho cesnaku: Najlepší, aký si kedy jedla!

recept na domáce rožky

Zdroj: Shutterstock®

Na domáce rožky budeme potrebovať:

  • 350 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 25 g čerstvého droždia
  • 25 g masla
  • 1 lyžičku cukru
  • štipku soli

Ako prvé si dáme ohriať mlieko s cukrom, do ktorého podrvíme droždie a necháme vykvasiť. Medzitým si necháme rozpustiť maslo, ktoré následne zmiešame s múkou a soľou. Následne pridáme kvások a vyhnetieme hladké cesto. Ak sa vám bude cesto zdať príliš lepivé, tak môžete podľa potreby pridať múku.

Vymiesené cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, poprípade môžete aj na viac častí – v závislosti od toho, aké veľké rožky chcete. Cesto si rozvaľkáme na čo najtenšie „koliesko,“ a to narežeme na 4 rovnaké časti. Vzniknuté trojuholníky cesta zrolujeme do tvaru rožteka a kraje jemne ohneme.

Pripravené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom a potrieme mliekom. Ak chcete, tak rožteky môžete posypať aj rascou, hrubozrnnou soľou alebo sezamom. Rožteky pečieme približne 20 minút na 200 °C. Ak chcete, aby rožteky boli čo najlepšie, tak sa odporúča pod ne do rúry umiestniť plech s vodou. Takto budú viac nadýchané!

Zaujme ťa: RECEPT: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!


  • 73
  • 1
Návrat hore
Autor článku

1 komentár

Štefan Kačmar 04.04.20 10:31

ŠK
karma
-1.00

Rožky bez kysnutia s droždím?

  • 10
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Izbové rastliny do tmavých miestností: Tieto neuhynú ani v tmavom kúte!
Domácnosť

Izbové rastliny do tmavých miestností: Tieto neuhynú ani v tmavom kúte!

  • 72
  • 5
  • 02.03.2020
Poznáme tajomstvo kvalitného spánku: Neuveríš, v čom je celá veda!
Inšpirácie

Poznáme tajomstvo kvalitného spánku: Neuveríš, v čom je celá veda!

  • 69
  • 5
  • 25.02.2020
Sebarozvoj s koučkou: Päť pravidiel, ako lepšie porozumieť mužom
Inšpirácie pre sebarozvoj

Sebarozvoj s koučkou: Päť pravidiel, ako lepšie porozumieť mužom

  • 54
  • 0
  • 29.03.2020
TOPlist