Nové zemiaky sú ďalšou z pochúťok, na ktoré sa najviac tešíme, v súvislosti s jarným obdobím. Chuťovo sú oveľa lahodnejšie, ako klasické zemiaky a o jednoduchosti ich prípravy ani nehovoríme. Ak ste aj vy milovníčkou nových zemiakov, zvlášť pripravených v šupke, tento článok je určený priamo vám! A samozrejme, nezabudli sme ani na zaujímavý recept.
Ich sezóna je v plnom prúde
Chutné nové, mladé alebo, ak chcete, skoré zemiaky sú neodmysliteľnou súčasťou jarného aj letného obdobia. V porovnaní s klasickými zemiakmi sú mimoriadne ľahko "šúpateľné" a pokiaľ ide o chuť, aj mierne sladkasté. No čo je najdôležitejšie, sú plné vitamínov B a C, minerálov (draslík a horčík) a vlákniny! Práve šupka nových zemiakov obsahuje množstvo vzácnych a výživných látok, preto by bola veľká škoda zbavovať ich šupky. O to dôslednejšie však zemiaky pred prípravou umyte! Úplne najjednoduchšie vyčistíte nové zemiaky vtedy, ak ich predtým namočíte do osolenej vody.
Pozri aj: Ako správne pripraviť zeleninu? Týchto chýb sa vyvaruj!
Bude ťa zaujímať
Pripravte si nové zemiaky na mede!
Ani vy nedokážete odolať netradičnej kombinácii sladkej a slanej chute? Tak potom rozhodne vyskúšajte nové zemiaky na mede! Príprava je naozaj jednoduchá.
Budete potrebovať (2 porcie):
- pol kila nových zemiakov (ideálne čo najmenších)
- pol lyžice medu (pokojne aj o trošku viac)
- 1 strúčik cesnaku
- jarnú cibuľku
- 25 g masla
- soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať
Postup je mimoriadne jednoduchý a rýchly. Starostlivo umyté zemiaky varte v osolenej vode asi 15 minút. Následne na panvici rozpáľte maslo, pridajte med a zemiaky. Opekajte ich do zlatista. Výborné sú posypané mladou cibuľkou, s pretlačeným cesnakom a petržlenovou vňaťou. Nové zemiaky sú mimoriadne chutné a pripravené doslova za pár minút. Je to ich veľký benefit oproti klasickým zemiakom.
Ak vás neoslovila verzia zemiakov s medom, stačí, keď ich, samozrejme bez šúpania, len umyjete, nakrájate na hrubšie plátky, vložíte do hrnca s rozpáleným olejom, posolíte, zalejete vodou a na miernom ohni varíte približne desať minút. Ak by ste ich varili dlhšie, zbytočne by stratili obsah vitamínu C. Počas varenia hrniec len z času na čas pretrepte.
Pozor, ak si kupujete nové zemiaky v obchode, vždy si zakúpte len také množstvo, ktoré ihneď skonzumujete, aby ste ich nemuseli skladovať. Pri kúpe sa tiež vyhnite zemiakom, z ktorých už vykúkajú malé klíčky alebo ktoré sú zelenkasté (pod vplyvom škodlivých toxínov). Ideálne, samozrejme, je, ak máte nové zemiaky k dispozícii vo vlastnej záhrade, prípadne, ak si ich zakúpite priamo u farmára. Na záver už len pripomenieme, že nové zemiaky, pri vhodnej úprave bez pridania tuku, znižujú cholesterol v krvi a do jedálnička by ste ich mali zaradiť aj pri cielenej detoxikácii organizmu.
Vyskúšaj tiež: RECEPT: Netradičné francúzske zemiaky s klobásou a kukuricou