Obdobie sezónneho ovocia prináša do našich kuchýň jedlá, ktoré si počas roka nemôžeme len tak dopriať.
Medzi jedno z nich patria aj marhuľové pirôžky, ktorým čerstvé a zrelé marhule dodajú šťavnatosť a sviežu chuť. Nahradiť ich môžete aj slivkami či broskyňami, takže tento recept z knihy Pirôžky od Petra Jachnina sa vám zíde počas celého leta.
Recept:
Na cesto
- 450 g zemiakov uvarených v šupke
- 200 g hrubej múky
- 1 vajce
- soľ
Na plnku
- čerstvé alebo zmrazené marhule
- 1 balíček vanilínového cukru
Na servírovanie
- 100 g strúhanky
- 100 g práškového cukru
- 150 g masla
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Pirôžky (recenzia)
Príprava:
Uvarené zemiaky ošúpeme, nastrúhame, pridáme vajce, soľ, hrubú múku a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho a rozkrájame na štvorčeky. Do každého štvorčeka dáme polovicu marhule, ktorú posypeme vanilínovým cukrom. Cesto uhlopriečne preložíme okraje dobre pritlačíme a pirôžky vložíme do vriacej osolenej vody.
Hotové scedíme a necháme odkvapkať. Strúhanku zmiešame s cukrom a v panvici na roztopenom masle opražíme. Pirôžky na tanieri posypeme strúhankovou zmesou a polejeme roztopeným maslom.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk