- Baklažán 3-krát inak
3 z 3
Baklažánová čína
Baklažánová čína podľa Lazy at Kitchen je doslova dokonalým príkladom toho, ako baklažán dokáže nahradiť mäso. Na tento vegánsky recept budete potrebovať:
- 2 stredné baklažány
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžičku kukuričnej múky
- 2 lyžice arašidového oleja (použiť môžete aj sezamový alebo iný vhodný na praženie)
- 2 jarné cibuľky narezané na tenké pásiky
- 1/2 – 1 čili papričku alebo mleté čili (podľa preferencie)
- 3 strúčiky cesnaku narezaného na tenké pásiky
- asi 2,5 centimetrový kúsok zázvoru nasekaného nadrobno
- sezamové semiačka (voliteľné)
Ingrediencie na omáčku:
- 45 ml tamari omáčky alebo sójovej omáčky
- 4 lyžice ryžového octu
- 1 lyžicu javorového sirupu
- 3 lyžice vody
- 1 lyžicu zohriateho sezamového oleja
- 2 lyžičky kukuričnej múky rozpustenej v 2 lyžiciach vody
Postup prípravy:
- Baklažán nakrájaný na kocky si môžeme 20 minút vopred posypať soľou a nechať na sitku odstáť. Zbavíme ho tak prebytočnej vody.
- Následne ho posypeme kukuričnou múkou tak, aby bol obalený každý kúsok.
- Baklažán si opražíme na panvici s rozohriatym olivovým olejom z každej strany dozlatista. Opražený baklažán si vyberieme z panvice a necháme ho odpočívať.
- V miske si zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku, kukuričnú múku s vodou si zmiešame v pohári zvlášť.
- Na panvicu si dáme rozohriať sézamový olej, pridáme jarnú cibuľku a čili a pražíme asi 1 až 2 minúty. Potom pridáme zázvor a cesnak a pečieme ešte asi minútu.
- Zmes dáme na bok panvice, prilejeme omáčku a následne aj kukuričnú múku rozpustenú vo vode. Všetko zmiešame a necháme prevariť, aby omáčka zhustla. Nakoniec pridáme do omáčky baklažán, aby sa mierne ohrial. Podávame s jasmínovou alebo inou ryžou.