Tri rýchle recepty z baklažánu: Tieto delikatesy si nenechaj ujsť!

    • Zdieľaj:
- Baklažán 3-krát inak
3 z 3

Baklažánová čína

Baklažánová čína podľa Lazy at Kitchen je doslova dokonalým príkladom toho, ako baklažán dokáže nahradiť mäso. Na tento vegánsky recept budete potrebovať:

  • 2 stredné baklažány
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžičku kukuričnej múky
  • 2 lyžice arašidového oleja (použiť môžete aj sezamový alebo iný vhodný na praženie)
  • 2 jarné cibuľky narezané na tenké pásiky
  • 1/2 – 1 čili papričku alebo mleté čili (podľa preferencie)
  • 3 strúčiky cesnaku narezaného na tenké pásiky
  • asi 2,5 centimetrový kúsok zázvoru nasekaného nadrobno
  • sezamové semiačka (voliteľné)

Ingrediencie na omáčku:

  • 45 ml tamari omáčky alebo sójovej omáčky
  • 4 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžicu javorového sirupu
  • 3 lyžice vody
  • 1 lyžicu zohriateho sezamového oleja
  • 2 lyžičky kukuričnej múky rozpustenej v 2 lyžiciach vody

Postup prípravy:

  1. Baklažán nakrájaný na kocky si môžeme 20 minút vopred posypať soľou a nechať na sitku odstáť. Zbavíme ho tak prebytočnej vody.
  2. Následne ho posypeme kukuričnou múkou tak, aby bol obalený každý kúsok.
  3. Baklažán si opražíme na panvici s rozohriatym olivovým olejom z každej strany dozlatista. Opražený baklažán si vyberieme z panvice a necháme ho odpočívať.
  4. V miske si zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku, kukuričnú múku s vodou si zmiešame v pohári zvlášť. 
  5. Na panvicu si dáme rozohriať sézamový olej, pridáme jarnú cibuľku a čili a pražíme asi 1 až 2 minúty. Potom pridáme zázvor a cesnak a pečieme ešte asi minútu.
  6. Zmes dáme na bok panvice, prilejeme omáčku a následne aj kukuričnú múku rozpustenú vo vode. Všetko zmiešame a necháme prevariť, aby omáčka zhustla. Nakoniec pridáme do omáčky baklažán, aby sa mierne ohrial. Podávame s jasmínovou alebo inou ryžou.
3 z 3