Domáca panna cotta v pohári či na tanieri – stále chutí dokonalo

Domáca panna cotta v pohári či na tanieri – stále chutí dokonalo

Trasľavý smotanový dezert – aj takto mnohí prezývajú panna cottu, ktorá má zaujímavú konzistenciu a lahodnú smotanovú chuť. Ide o taliansky dezert pochádzajúci z oblasti Piemontu, ktorá je týmto dezertom preslávená. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, čo ocenia všetky zaneprázdnené žienky, ktoré nemajú čas vypekať rôzne zákusky s maslovou plnkou a pod.

Panna cotta predstavuje zmes zohriatej smotany s cukrom a želatínou, ktorá sa následne necháva stuhnúť, aby získala svoju povestnú konzistenciu. Zbiehajú sa vám slinky na takýto dezert? Tak si pripravte spolu s nami panna cottu s malinovou polevou, ktorej sa nedá odolať.

malinová panna cotta

Zdroj: Shutterstock®

Na domácu panna cottu potrebujeme:

  • 750 ml smotany na šľahanie
  • 75 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 7 plátkov želatíny
  • vodu

Ovocná poleva:

  • maliny, čučoriedky či iné druhy ovocia (môže byť aj mrazené)
  • trochu vody
  • kryštálový cukor
  • mätu na dozdobenie

Ako prvé si želatínu namočíme do vody, aby nám zmäkla a napučala. Do hrnca si nalejeme smotanu, rozrežeme vanilkový struk a vyškriabeme z neho vnútro, ktoré pridáme k smotane. Do smotany rovnako pridáme cukor a pomaly zahrievame. Pozor, zmes by nemala vrieť. Za stáleho miešania zohrievame pod bod varu.

Až bude cukor roztopený, smotanu odstavíme a pridáme do nej vyžmýkané plátky želatíny. Poriadne premiešame, aby sa želatína úplne rozpustila. Ak je to potrebné, tak zmes opäť trochu zohrejeme, aby sa želatína so smotanou úplne spojila. Hotovú zmes nalejeme do pohárov a dáme zachladiť aspoň na 3 hodiny.

Následne sa pustíme do prípravy ovocnej polevy. Ovocie podľa vlastnej chuti nasypeme do hrnca, podlejeme troškou vody, pridáme cukor alebo iné sladidlo (med, stéviu, javorový sirup, agáve sirup,...) a necháme rozvariť. Po uvarení necháme vychladnúť. Následne ovocnou zmesou polejeme panna cottu – buď pridáme do pohárikov alebo polejeme na tanieri v prípade, že sa rozhodneme panna cottu servírovať na tanieri. Dozdobíme lístkami čerstvej mäty a podávame. Dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 19.04.22 10:34

KK
karma
109.00

to je môj obľúbený dezert

  • 1
Odpovedať

JAN KOMADA 19.04.22 12:09

JK
karma
100.00

Mňam hneď by som si dal ku káve

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 19.04.22 23:00

MM
karma
107.00

vyzerá veľmi dobre

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 20.04.22 14:33

ĽŠ
karma
100.00

... už len pripraviť.

  • 1
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 20.04.22 22:56

karma
100.00

Panna cottu mam rada, ale v rodine iba ja, ti majú radi puding.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 21.04.22 00:14

karma
109.00

Tak toto by som neodmietla :-)

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 14.10.22 19:38

karma
-1.00

Občas robievam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní