Plody jesene môžeme naplno využívať nielen pri príprave obedov, ale aj koláčov a iných sladkých pokušení. Ak obľubujete jablká, dnešný recept je práve pre vás!
Prinášame vám tip na sviatočný jablkový zákusok, ktorý môžete pripraviť napríklad už túto nedeľu. Nie je to ten klasický jablkový koláč z krehkého cesta a jeho príprava tiež zaberie dosť času.
Hlavnou ingredienciou sú samozrejme jablká, no výnimočnosť tohto zákusku dopĺňa aj čokoládová poleva. Poďme sa do toho spoločne pustiť.
Odporúčame prečítať: Recept na Pečené jesenné jablká
Budeme potrebovať:
CESTO
- 4 vajíčka
- 150 g hnedého cukru
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 100 g polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka soli
PLNKA
- 1 kg očistených jabĺk
- 350 ml vody
- 4 PL hnedého cukru
- 2 Zlaté klasy
POLEVA
- 150 g horkej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
- 30 g masla
Postup:
1. Hnedý cukor rozomelieme na prášok, pridáme k nemu vajíčka a šľaháme, dokým nie je zmes hustá a napenená. Potom znížime otáčky a pridáme vanilkový extrakt, olej a mlieko. V inej mise zmiešame múky, prášok do pečiva, soľ a škoricu a po častiach prisýpame do vajíčkovej zmesi. Hotové cesto vylejeme do hlbšieho vymasteného plechu a pečieme pri teplote 180°C asi 15 minút.
2. Jablká očistíme – zbavíme ich jadrovníka a šupiek, pokrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme 2 dcl vody a cukor, občas premiešame. Hrniec prikryjeme a necháme za občasného miešania 10-15 minút dusiť. Keď sú jablká mäkké, rozmixujeme ich tyčovým mixérom na hladké pyré. V malej miske rozmiešame 1,5 dcl vody s dvomi Zlatými klasmi a prilejeme k jablkám. Miešame, dokým nevznikne hladka hustý krém. Necháme trochu vychladnúť.
Odporúčame prečítať: Jesenná kuchyňa: 3 skvelé recepty z hrozna
3. Ak sa nám cesto pri pečení trochu stiahlo a nedotýka sa kraja plechu, z alobalu vytvoríme ako keby opornú stenu, aby nám jablkový krém nevytekal. Krém nemôžeme nechať chladnúť veľmi dlho, po chvíľke ho teda vylejeme na cesto, zarovnáme ku krajom a necháme vychladnúť.
Odporúčame prečítať: Recept na Krehký jablkový koláč so smotanou
4. Polevu si pripravíme z tmavej čokolády a smotany na šľahanie. Čokoládu nakrájame na malé kúsky, dáme do misky a zalejeme smotanou. Zohrejeme v mikrovlnnej rúre a poriadne premiešame, pridáme maslo a znovu premiešame, až kým nedostaneme lesklú hustú polevu. Ak sa vám nedarí čokoládu rozpustiť, môžete použiť aj vodný kúpeľ. Necháme poriadne stuhnúť, najlepšie aspoň dve hodiny v chladničke.
Dúfam, že ste to čakanie vydržali a už si pochutnávate na výbornom jablkovom zákusku. Jeho príprava je síce trošku časovo náročnejšia, ale tá delikátna chuť za to určite stojí.
Prajem vám dobrú chuť!