- TOP recepty na jesenné cheesecaky
1 z 3
Tekvicový cheesecake
Nič nehovorí jeseň tak ako tekvica. Práve na jeseň ich je prebytok, a tak z nich pripravujeme polievky, omáčky či iné pochúťky. Jednou z nich môže byť aj sladký cheesecake podľa Inside BruCrew Life.
Ingrediencie na cesto:
- 250 g ľubovoľných sušienok (výborné sú zázvorové)
- 6 lyžíc roztopeného masla
- 30 g cukru (voliteľné, ak sú sušienky sladké, netreba)
Ingrediencie na náplň:
- 250 g mascarpone alebo krémového syra
- 125 g trstinového cukru
- 60 g kryštálového cukru
- 60 ml šľahačkovej smotany
- 400 g tekvicového pyré
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 35 g hladkej múky
- 1 lyžica mletej škorice
- 1 lyžica mletého muškátového oriešku
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky pomletých klinčekov
- 3 veľké vajcia
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 165 stupňov, na jej spodok dáme hlbší plech, ktorý naplníme aspoň z polovice vodou. Kruhovú tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie.
- Sušienky si rozdrvíme v mikroténovom vrecúšku pomocou valčeka a dôkladne ich obalíme rozpusteným maslom, prípadne s cukrom. Zmes vtlačíme do kruhovej formy.
- Dôkladne si zmiešame mascarpone s oboma druhmi cukru, pridáme tekvicové pyré, múku, vanilku a všetky koreniny. Vymiešame.
- Začneme s pridávaním vajec po jednom. Každé zapracujeme zvlášť. Hotové cesto vylejeme na sušienkový základ do formy a dáme do rúry na 90 minút. Forma musí byť umiestnená nad plechom s vodou.
- Po upečení necháme cheesecake 5 minút postáť a nožom ho po obvode uvoľníme z formy. Necháme ho chladnúť hodinu a potom ho premiestnime do chladničky na niekoľko hodín.
- Cheesecake odstránime z formy a ozdobíme šľahačkou a sušienkami.