- TOP recepty na jesenné cheesecaky
3 z 3
Jablkový cheesecake so slaným karamelom
Jabĺčka do jesennej záhrady jednoducho patria. Výborne sa pritom kombinujú aj so slaným karamelom. Takýto cheesecake si pripravíme podľa Host the Toast.
Ingrediencie na cesto:
- 250 g grahamových alebo iných sušienok
- 125 g masla
- 30 g cukru (ak sú sušienky sladké, netreba)
Ingrediencie na jablkovú náplň:
- 1 veľké jablko (olúpané a nakrájané na tenké kusy)
- 450 g cukru
- 12 lyžíc vody
- 225 g masla
- 240 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička soli
Ingrediencie na syrovú náplň:
- 500 g mascarpone alebo krémového syra
- 2 lyžice hladkej múky
- 60 g kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- pekanové orechy na ozdobu
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 175 stupňov, kruhovú formu si potrieme maslom alebo vystelieme papierom na pečenie. Okolo formy si môžeme vytvoriť alobalovú misku pre prípad, že by cheesecake vytiekol.
- V mise si zmiešame podrvené sušienky, cukor a roztopené maslo. Hmotu natlačíme na dno kruhovej formy a dáme piecť na 10 až 12 minút, kým bude cesto zlatisté.
- Pripravíme si slaný karamel. V hrnci si z cukru a vody pripravíme karamel. Primiešame maslo, necháme ho roztopiť a primiešame aj šľahačku. Nakoniec pridáme soľ. Premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
- Na upečené sušienkové cesto rozložíme jablko, ktoré pokvapkáme asi 100 gramami slaného karamelu.
- V mise si zmiešame mascarpone, cukor a múku do hladka a potom jemne primiešame po jednom vajíčku a vanilkový extrakt.
- Do rúry dáme na dno plech s vodou. Hmotu vylejeme na jabĺčka a dáme piecť na 15 minút. Potom teplotu znížime na 165 stupňov a pečieme ešte 45 minút.
- Po upečení pootvoríme dvierka a necháme cheesecake chladnúť hodinu. Potom ho pomocou noža uvoľníme po okrajoch a dáme ho tuhnúť do chladničky minimálne na 3 hodiny.
- Cheesecake si ľubovoľne dozdobíme a polejeme zvyšným karamelom.