RECEPT na jesenný cheesecake: V hlavnej úlohe tekvica či batat!

    • Zdieľaj:
- TOP recepty na jesenné cheesecaky
3 z 3

Jablkový cheesecake so slaným karamelom

Jabĺčka do jesennej záhrady jednoducho patria. Výborne sa pritom kombinujú aj so slaným karamelom. Takýto cheesecake si pripravíme podľa Host the Toast.

Ingrediencie na cesto:

  • 250 g grahamových alebo iných sušienok
  • 125 g masla
  • 30 g cukru (ak sú sušienky sladké, netreba)

Ingrediencie na jablkovú náplň:

  • 1 veľké jablko (olúpané a nakrájané na tenké kusy)
  • 450 g cukru
  • 12 lyžíc vody
  • 225 g masla
  • 240 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička soli

Ingrediencie na syrovú náplň:

  • 500 g mascarpone alebo krémového syra
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • pekanové orechy na ozdobu

Postup prípravy:

  1. Rúru si predhrejeme na 175 stupňov, kruhovú formu si potrieme maslom alebo vystelieme papierom na pečenie. Okolo formy si môžeme vytvoriť alobalovú misku pre prípad, že by cheesecake vytiekol.
  2. V mise si zmiešame podrvené sušienky, cukor a roztopené maslo. Hmotu natlačíme na dno kruhovej formy a dáme piecť na 10 až 12 minút, kým bude cesto zlatisté.
  3. Pripravíme si slaný karamel. V hrnci si z cukru a vody pripravíme karamel. Primiešame maslo, necháme ho roztopiť a primiešame aj šľahačku. Nakoniec pridáme soľ. Premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Na upečené sušienkové cesto rozložíme jablko, ktoré pokvapkáme asi 100 gramami slaného karamelu.
  5. V mise si zmiešame mascarpone, cukor a múku do hladka a potom jemne primiešame po jednom vajíčku a vanilkový extrakt.
  6. Do rúry dáme na dno plech s vodou. Hmotu vylejeme na jabĺčka a dáme piecť na 15 minút. Potom teplotu znížime na 165 stupňov a pečieme ešte 45 minút.
  7. Po upečení pootvoríme dvierka a necháme cheesecake chladnúť hodinu. Potom ho pomocou noža uvoľníme po okrajoch a dáme ho tuhnúť do chladničky minimálne na 3 hodiny. 
  8. Cheesecake si ľubovoľne dozdobíme a polejeme zvyšným karamelom.
3 z 3