Ako sa hovorí, láska ide cez žalúdok, a preto sa chutná večera alebo sladký dezert môžu pokojne zaradiť medzi najkrajšie Valentínske prekvapenia.
So symbolom srdiečka sme si pre vás pripravili až osem výborných receptov, ktoré ulahodia nielen vášmu oku ale aj chuťovým pohárikom.
Múčniková bonboniéra
Stupeň obťažnosti: 1 bábovka
Doba pečenia: asi 5 minút (1 plát)
Na cesto:
- 250 g zmäknutého masla
- 170 g práškového cukru
- 5 žĺtkov
- 1 PL rumu
- 120 g hladkej múky
- 1/2 KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 2 balíčky Pudingu Original s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
- 100 g nastrúhaných mandlí
- 5 bielkov
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker
- 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker
- Farba gélová potravinárska červená Dr.Oetker
Okrem toho potrebujeme:
- plech na pečenie (20 x 30 cm)
- elektrický ručný šľahač
- formičku na vykrajovanie v tvare srdca
Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme maslo s cukrom, žĺtkami a rumom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, pudingovým práškom a mandľami. Nakoniec zľahka ručne vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
2. Z cesta rozotrieme slabú vrstvu (zvyšok si necháme) na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 220 °C
Teplovzdušná rúra: 200 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 5 minút (1 plát)
3. Na upečený plát pridáme tenkú vrstvu cesta a opäť pečieme. Tento krok opakujeme tak dlho, kým nespotrebujeme všetko cesto.
4. Korpus necháme na plechu vychladnúť, najlepšie cez noc. Potom ho nakrájame na kocky.
5. Polevu pripravíme podľa návodu na obale a nalejeme do misky. Kocky namáčame do polevy (alebo ich natrieme polevou pomocou štetca) a necháme ich stuhnúť.
6. Marcipán zafarbíme gélovou farbou. Pomocou váľka rozvaľkáme marcipán na pracovnej ploche vysypanej práškovým cukrom a formičkou vykrajujeme srdiečka, ktorými zdobíme povrch kociek.
Orechové srdiečko
Na cesto:
- 3 vajcia
- 3 PL teplej vody
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 100 g hladkej múky
- 20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
- 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na náplň:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
- 1 zarovnaná KL práškového cukru
- 150 g mletých vlašských orechov
- 2 – 3 PL likéru Amaretto
Na ozdobenie:
- 250 g čerstvých alebo mrazených malín
- 50 g polených vlašských orechov
- 2 zarovnané PL práškového cukru
Okrem toho potrebujeme:
formu v tvare srdca (22 – 24 cm)
papier na pečenie
Príprava:
1. Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia s teplou vodu elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni asi 1 minútu do peny. Vmiešame práškový a vanilínový cukor a šľaháme ďalšie 2 minúty. Potom pridáme v dvoch dávkach múku zmiešanú s kypriacim práškom a Gustinom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút
2. Po upečení vyklopíme korpus na kuchynskú mriežku pokrytú papierom na pečenie a z upečeného srdiečka rýchlo jedným ťahom stiahneme papier na pečenie. Po vychladnutí korpus pozdĺžne prekrojíme.
3. Na náplň ušľaháme smotanu, Smeta-fix a práškový cukor dotuha. Pridáme mleté orechy a Amaretto a zľahka ručne zamiešame.
4. Jednu tretinu náplne natrieme na spodnú časť korpusu a rozotrieme dohladka. Priklopíme druhou časťou korpusu a zvyšnou náplňou potrieme povrch srdca. Lyžicou urobíme na povrchu vlnky.
5. Srdce odložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Ozdobíme malinami a polenými orechmi a necháme ešte 30 minút vychladnúť. Nakoniec pocukrujeme a podávame.
TIP: Maliny môžeme podľa chuti zameniť aj za iné ovocie.
TIP 2: Ak nemáte formu na srdce, múčnik bude rovnako dobre chutiť aj ako torta z okrúhlej formy s priemerom 26 cm.
Parížske čokoládové srdce s brusnicami
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 35 minút
Doba chladenia: 3 hodiny, najlepšie cez noc
Na krém:
- 1 balenie krému z Parížskej torty Dr.Oetker
- 400 – 500 ml smotany na šľahanie
Na cesto:
- 1 balenie korpusu z Parížskej torty Dr.Oetker
- 260 ml vody
- 30 ml oleja
- 1 – 2 vajcia
Na potretie a posypanie:
- zavarené brusnice (hmotnosť 200 g)
- 1 zarovnaná PL preosiateho kakaa
Ešte potrebujeme:
- formu v tvare srdca (Ø 22 – 24 cm)
Príprava:
1. Na prípravu krému prevaríme obsah so zmesou na krém (súčasť balenia Parížskej torty Dr.Oetker) so smotanou podľa návodu na obale a uložíme na 3 hodiny, najlepšie cez noc, do chladničky.
2. Na prípravu cesta zmiešame obsah vrecka so zmesou na korpus (súčasť balenia Parížskej torty Dr.Oetker) s vodou, olejom a vajcami podľa návodu na obale. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 150 °C
Teplovzdušná rúra: 130 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 35 minút
3. Po upečení necháme korpus vychladnúť a raz pozdĺžne rozrežeme. Na spodnú časť korpusu rozotrieme brusnice.
4. Vychladený krém vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dotuha. Polovicu krému nanesieme na brusnice, uhladíme a prikryjeme vrchným dielom korpusu. Zvyškom krému potrieme povrch a okraje torty. Na povrchu torty vytvoríme nožom ryhovaný vzor a posypeme kakaom. Tortu uložíme do chladničky.
Parížske srdiečka
Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 10 minút
Vystačí: na 20 zlepených kusov
Na cesto:
- 100 g Marcipánu Dr.Oetker
- 50 g práškového cukru
- kôra a šťava z jedného chemicky neošetreného citróna
- 1 vajce
- 100 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 100 g hladkej múky
- 80 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
- 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na náplň:
- 3 zarovnané PL višňového džemu
- 1 PL rumu
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie
- ponorný mixér
- cukrárske vrecko so zdobiacou trubičkou (Ø 1 cm)
Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise rozmixujeme marcipán, cukor, kôru a šťavu z citróna, vajce a maslo alebo margarín ponorným mixérom dohladka. Pridáme múku zmiešanú so škrobom a kypriacim práškom a pomocou varešky dôkladne vymiešame dohladka.
2. Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka so zdobiacou trubičkou. Na plech, ktorý si vyložíme papierom na pečenie, tvoríme srdiečka (nanesieme 2 slzičky cesta, ktoré sa v užšej časti dotýkajú a vznikne nám tvar srdca). Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 10 minút
3. Upečené srdiečka necháme vychladnúť.
4. Na prípravu náplne vymiešame džem s rumom dohladka. Touto náplňou zlepujeme upečené srdiečka po dvoch k sebe. Povrch môžeme zľahka poprášiť práškovým cukrom.
Tip: Srdiečka tiež môžeme ozdobiť Polevou tmavou Dr.Oetker.
Sladký sendvič z lásky
Na cesto:
- 4 vajcia
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 100 g práškového cukru
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 160 g hladkej múky
- 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na náplň:
- 1 balenie Krémovej náplne s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
- 200 ml studeného mlieka
- 2 – 3 zarovnané PL práškového cukru
- 125 g zmäknutého masla
- 6 čerstvých veľkých jahôd (z toho 2 na ozdobu)
Okrem toho potrebujeme:
- plech na pečenie (30 x 40 cm)
- papier na pečenie
- cukrárske vrecko
Postup:
1. Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia s vanilínovým cukrom a práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Striedavo pridávame olej, mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka vmiešame do vaječnej zmesi.
2. Hladké cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 20 minút
3. Po upečení vyklopíme korpus na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Papier, na ktorom sme korpus piekli, stiahneme a korpus necháme vychladnúť.
4. Z cesta formičkou alebo nožom povykrajujeme 12 – 14 srdiečok.
5. Krémovú náplň pripravíme podľa návodu na obale. Polovicu náplne nastriekame cukrárskym vreckom na polovicu srdiečok. Druhú polovicu srdiečkových korpusov priklopíme na nastriekanú náplň ako sendvič.
6. Štyri jahody nakrájame na veľmi malé kúsky a ručne vmiešame do zvyšnej náplne. Náplň dáme do cukrárskeho vrecka so širokou trubičkou (aby prešiel krém s jahodami) a srdiečkové sendviče náplňou ozdobíme.
7. Dve jahody, ktoré sme si ponechali bokom na ozdobu, nakrájame na plátky a ozdobíme nimi sendviče. Uchovávame v chlade.
TIP: Odporúčame vyskúšať aj sladké sendviče s Krémovou náplňou čokoládovou Dr.Oetker a s banánom.
Valentínske čokomuffiny
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: 10 porcií
Na cesto:
- 1 balenie Muffinov čokoládových s čokoládovými kúskami Dr.Oetker
- 110 ml vody
- 40 ml oleja
- 1 vajce
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
- 50 g masla
- 10 ruží
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie
- 10 papierových košíčkov (sú súčasťou zmesi na Muffiny)
Príprava:
1. Na prípravu cesta zmiešame zmes na muffiny s vodou, olejom a vajcom podľa návodu na obale. Ručne vareškou vymiešame hladké cesto. Pomocou dvoch polievkových lyžíc naplníme cestom 10 košíčkov rozložených na plechu. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Pri pečení vždy rešpektujte skúsenosti s vlastnou rúrou.
Doba pečenia: asi 20 minút
2. Muffiny v košíčkoch necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
3. Na ozdobenie rozpustíme polevu vo vodnom kúpeli spoločne s maslom. Tuhnúcu polevu pomocou polievkovej lyžice nanesieme na povrch muffinov.
4. Na ozdobenie skrátime stonku každej ruže na cca 2 cm a do každého muffinu zapichneme jednu ružu.
Valentínske marcipánové srdce
Doba prípravy: asi 25 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Na cesto:
- 1 balenie Muffinov Dr.Oetker
- 110 ml vody
- 40 ml oleja
- 1 vajce
Na náplň:
- 1 balíček Zlatého klasu 40 g Dr.Oetker
- 3 PL cukru
- 400 ml mlieka
Na ozdobenie:
- 150 g marcipánovej hmoty
- 1 zarovnaná PL kakaa
- 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
- formu na pečenie v tvare srdca (22 – 24 cm)
- formičky v tvare srdiečok
- váľok
- mikroténové vrecko
Príprava:
1. Cesto pripravíme zo zmesi na muffiny s vodou, olejom a vajcom podľa návodu na obale. Rovnomerne vmiešame čokoládové kúsky. Cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180°C
Teplovzdušná rúra: 160°C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 20 minút
2. Upečené srdce prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť. Odstránime formu a dvakrát pozdĺžne rozrežeme.
3. Na náplň pripravíme Zlatý klas (40 g) s cukrom a mliekom podľa návodu na obale. Polovicu horúceho pudingu ihneď nanesieme na prvý korpus a rozotrieme. Položíme druhú časť korpusu a rozotrieme druhú polovicu pudingu. Vrchný korpus dobre pritlačíme a tortu odložíme najmenej na 2 hodiny stuhnúť.
4. Na ozdobenie marcipán najskôr sfarbíme malým množstvom preosiateho kakaa do svetlohnedej farby. Odoberieme asi tretinu hmoty. Väčšiu časť hmoty sfarbíme na tmavší odtieň a opäť odoberieme jednu tretinu. Poslednú tretinu sfarbíme na tmavohnedú farbu. Každú tretinu marcipánu rozváľame medzi rozstrihnutým mikroténovým vreckom pomocou váľka na tenký plát a pomocou formičky vykrajujeme srdiečka (asi 5 cm). Zvyšok hmoty opäť premiesime, vyváľame a vykrajujeme menšie srdiečka.
5. Polevu pripravíme podľa návodu na obale. Povrch a boky rovnomerne potrieme polevou. Väčšie marcipánové srdiečka umiestnime po obvode torty a zľahka pritlačíme, zvyšok srdiečok dekoratívne rozmiestnime na povrch.
TIP: Torta chutí najlepšie, ak ju necháme 2 – 3 dni uležať (bez marcipánovej dekorácie).
Zamilované marcipánové srdiečka
Počet kusov: asi 25 kusov
Doba prípravy: asi 50 minút
Na srdiečka:
- 150 g Marcipánu Dr.Oetker
- 75 g preosiateho práškového cukru
- 75 g jemne mletých pistácií
- 1 PL čerešňovej pálenky
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
- Zdobenie Perličky strieborné Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
- vykrajovaciu formičku v tvare srdiečka (Ø 3 – 4 cm)
- papier na pečenie
Príprava:
1. Na prípravu srdiečok prepracujeme marcipán, práškový cukor, pistácie a čerešňovú pálenku. Marcipánovú hmotu rozvaľkáme na pracovnej ploche vysypanej malým množstvom práškového cukru na plát s hrúbkou cca 1 cm a pomocou formičky povykrajujeme srdiečka, formičku zakaždým ponoríme do práškového cukru.
2. Marcipánové srdiečka opatrne vytlačíme z formičky a prípadne odstránime zvyšky marcipánu z okraja formičky. Zakryjeme potravinárskou fóliou a uložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
3. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu a nalejeme do misky. Marcipánové srdiečka pomocou dvoch vidličiek ponoríme do polevy. Na spodnej strane otrieme polevu o okraj misky.
4. Srdiečka položíme na papier na pečenie, ozdobíme zdobením a polevu necháme zatuhnúť, eventuálne jednotlivé kúsky občas posunieme, aby nevznikla hrubá vrstva polevy na spodnej strane. Srdiečka až do podávania uchovávame v chlade.