Oslávte sviatok zamilovaných gurmánskym potešením a pripravte pre seba a svoju polovičku chutné valentínske menu. To by malo pozostávať z ľahko stráviteľných jedál, chýbať by v ňom nemalo ani trošku pikantného korenia, suroviny s afrodiziačným účinkom a, samozrejme, sladulinký dezert. Ak sa vám takéto menu nechce vymýšľať, nechajte sa inšpirovať tým naším.
Pozri aj: Sviatok sv. Valentína: Čo sa skrýva za komerčným pozlátkom?
PREDJEDLO – Grilovaný baklažán
Ingrediencie: baklažán, paradajky, soľ, čierne mleté korenie, kyslá smotana, strúhaný syr, olej
Príprava: Baklažán nakrájame na kolieska, osolíme a necháme vypotiť. Dôkladne umyjeme, osušíme, okoreníme a na grilovacej panvici na troche oleja opečieme. Podávame s kolieskom paradajky a kopčekom smotany, ktorú zmiešame so strúhaným syrom. Ozdobíme bazalkou.
Pozri aj: Sladký Valentín: Čokoládovo-jahodové muffiny si jednoducho zamiluješ!
POLIEVKA – Krémová zelerová polievka
Ingrediencie: 1 väčší zeler, dve menšie mrkvy, 1 petržlen, 6 ks zemiakov, kurací, alebo hovädzí vývar, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 1 smotana na varenie, 1 šľahačková smotana, mleté biele korenie, soľ, maslo, petržlenová vňať
Postup: Na masle opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Tak pridáme zemiaky a nakrájanú zeleninu a zalejeme vývarom. Ochutíme soľou, korením a necháme variť, kým zelenina nezmäkne. Polievku rozmixujeme, prilejeme smotany, ešte raz rozmixujeme ak je to potrebné a necháme prevrieť. Podávame ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou, prípadne kúskami uvarenej špargle.
HLAVNÉ JEDLO – Grilovaný losos
Ingrediencie: losos, zelenina (ako napríklad zelená fazuľka, cuketa, paprika, mrkva, brokolica, cibuľa), olivový olej, citrónová šťava, bylinková soľ
Postup: Lososa pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a opečte na troche olivového oleja, buď na panvici, alebo v rúre. Zeleninu si pripravte na pare, alebo upečte a podávajte spolu s lososom napríklad s bagetkou.
Pozri aj: Domáca maska na tvár z jahôd: Proti akné, vráskam i na hydratáciu
DEZERT – Čokoládové fondue s jahodami
Ingrediencie: čerstvé jahody, horká čokoláda, čokoládový likér, smotana na šľahanie, cca 1 lyžica masla
Postup: Čokoládu, smotanu, maslo a likér rozpustíme vo vodnom kúpeli. Zmes premiešame a prelejeme do fondue nádoby, pod ktorú zapálime ohrievač. Umyté a osušené jahody namáčame v čokoládovej zmesi.