Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!

    • Zdieľaj:
- TOP recepty na teplý šalát
3 z 3

Francúzsky šošovicový šalát

Na teplé šaláty je šošovica ideálna prísada. Pripravte si šošovicový šalát po francúzsky podľa Family Style Food.

Zálievka:

  • 1 lyžica posekanej šalotky
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 1 lyžica šťavy z citróna
  • 1 lyžica dijónskej horčice
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie na dochutenie

Šalát:

  • 400 g šošovice (ideálne zelenej)
  • 1 bobkový list
  • 4 vetvičky tymianu
  • 2 mrkvy pokrájané na drobné kúsky
  • 2 stopky zeleru pokrájaného na drobné kúsky
  • 1/2 červenej cibuľky nakrájanej nadrobno
  • hrsť posekanej petržlenovej vňate
  • 60 až 90 gramov baby špenátu
  • 75 g podrveného kozieho syra alebo fety
  • 50 gramov podrvených vlašských orechov opečených na suchej panvici

Postup prípravy:

  1. Všetky ingrediencie na dresing si zmiešame v miske, s olivovým olejom počkáme až na záver, kým sa nerozpustí soľ. Necháme postáť.
  2. Do osolenej vody (asi 1,5 l) si dáme variť šošovicu, pridáme bobkový list aj tymianové vetvičky. Varíme 15 minút.
  3. Po štvrť hodine pridáme mrkvu, zeler, cibuľku a varíme ešte 5 až 10 minút. Väčšina vody by mala byť v tomto bode už vyparená.
  4. Šošovicu a zeleninu scedíme, bobkový list aj tymian vyhodíme a ostatok dáme do misy. Šošovicu prelejeme dresingom, premiešame a na záver pridáme špenát a petržlenovú vňať. Premiešame.
  5. Na tanier dáme šošovicu a posypeme ju syrom a orechmi. Dobrú chuť!
3 z 3