Francúzsky šošovicový šalát
Na teplé šaláty je šošovica ideálna prísada. Pripravte si šošovicový šalát po francúzsky podľa Family Style Food.
Zálievka:
- 1 lyžica posekanej šalotky
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 1 lyžica šťavy z citróna
- 1 lyžica dijónskej horčice
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Šalát:
- 400 g šošovice (ideálne zelenej)
- 1 bobkový list
- 4 vetvičky tymianu
- 2 mrkvy pokrájané na drobné kúsky
- 2 stopky zeleru pokrájaného na drobné kúsky
- 1/2 červenej cibuľky nakrájanej nadrobno
- hrsť posekanej petržlenovej vňate
- 60 až 90 gramov baby špenátu
- 75 g podrveného kozieho syra alebo fety
- 50 gramov podrvených vlašských orechov opečených na suchej panvici
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie na dresing si zmiešame v miske, s olivovým olejom počkáme až na záver, kým sa nerozpustí soľ. Necháme postáť.
- Do osolenej vody (asi 1,5 l) si dáme variť šošovicu, pridáme bobkový list aj tymianové vetvičky. Varíme 15 minút.
- Po štvrť hodine pridáme mrkvu, zeler, cibuľku a varíme ešte 5 až 10 minút. Väčšina vody by mala byť v tomto bode už vyparená.
- Šošovicu a zeleninu scedíme, bobkový list aj tymian vyhodíme a ostatok dáme do misy. Šošovicu prelejeme dresingom, premiešame a na záver pridáme špenát a petržlenovú vňať. Premiešame.
- Na tanier dáme šošovicu a posypeme ju syrom a orechmi. Dobrú chuť!