Milovníci sóje zbožňujú tempeh. Nepoznáte ho?

Milovníci sóje zbožňujú tempeh. Nepoznáte ho?
  • 06.06.2016
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 16
  • 1

Tempeh je pre väčšinu ľudí neznámym pojmom a poznajú ho najmä milovníci zdravej výživy. Táto nepopulárna surovina má však v zdravom stravovaní svoje opodstatnené miesto a zaradiť do jedálnička by ho mali najmä športovci a ľudia s nedostatkom vápnika.

V kuchyni sa dá pripravovať na desiatky spôsobov aj vďaka jeho ľahkej príprave a nevýraznej chuti. 

Stručne o tempehu

Tempeh je tradičné indonézske jedlo, ktorého základ tvoria sójové bôby. Na rozdiel od tofu sú však sójové bôby v tempehu v celistvom tvare, čím vzniká jeho charakteristická štruktúra. Vyrába sa prírodným procesom - kvasením celých sójových bôbov. Tie sú naložené do kultúry ušľachtilej plesne, ktorá nimi prerastie a vytvorí povrch bielej farby. 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Sezóna čerstvého hrášku je tu!Milovníci sóje zbožňujú tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá a chutná ingrediencia

Tempeh sa vyrába z celých sójových bôbov, vďaka čomu si pri výrobe uchovajú všetku svoju výživovú hodnotu. Tým sa tempeh stáva mimoriadne bohatým na bielkoviny, vlákninu, minerály a vitamíny. Obsahuje vápnik, fosfor, horčík, železo, vitamíny radu B1 až B12 a pre vegetariánov je skvelou náhradou živočíšnych bielkovín.

Je ľahko stráviteľný a v kuchyni ho môžete pripraviť na viacero spôsobov. Najčastejšie sa tempeh pripravuje pečením alebo vyprážaním, ale použiť ho môžete aj do nátierok alebo šalátov. V obchodoch so zdravou výživou ho môžete nájsť smažený, marinovaný alebo dokonca údený. 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Milovníci sóje zbožňujú tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Recepty s tempehom:

Mrkvový tempeh

Tempeh nakrájame na tenké plátky a opražíme na panvici dozlatista. Potom k nemu pridáme nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľku a pokrájaný pór. Všetko spolu restujeme tak dlho, pokiaľ zelenina nezmäkne. Nakoniec podlejeme vodou s trochou sójovej omáčky, osolíme, okoreníme a môžeme podávať.

Tempeh v sladkej marináde

Tempeh nakrájame na tenké plátky a marinujeme 5 hodín v medovej marináde. Tú si pripravíme z medu, horčice, pretlačeného cesnaku, soli a oleja. Potom tempeh opražíme na panvici a podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi.
 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Milovníci sóje zbožňujú tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

    • Zdieľaj:
  • 16
  • 1
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 08.06.16 07:44

SK
karma
113.00

chcela by som vyskusat

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Špongia na riad – nedáš na ňu dopustiť? Po tomto zistení sa jej viac nedotkneš!
Domácnosť

Špongia na riad – nedáš na ňu dopustiť? Po tomto zistení sa jej viac nedotkneš!

  • 82
  • 6
  • 26.02.2021
Svetoznámy spevák pol roka tajil, že sa stal dvojnásobným otcom. Teraz prezradil meno potomka!
Voľný čas

Svetoznámy spevák pol roka tajil, že sa stal dvojnásobným otcom. Teraz prezradil meno potomka!

  • 104
  • 2
  • 20.01.2021
Vieme, ako ju posilniť. Ale viete aj, čo oslabuje imunitu a čo ju doslova zabíja?
Zdravie

Vieme, ako ju posilniť. Ale viete aj, čo oslabuje imunitu a čo ju doslova zabíja?

  • 61
  • 1
  • 26.01.2021
TOPlist