Milovníci sóje zbožňujú tempeh. Nepoznáte ho?

Milovníci sóje zbožňujú tempeh. Nepoznáte ho?
  • 06.06.2016
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 16
  • 1

Tempeh je pre väčšinu ľudí neznámym pojmom a poznajú ho najmä milovníci zdravej výživy. Táto nepopulárna surovina má však v zdravom stravovaní svoje opodstatnené miesto a zaradiť do jedálnička by ho mali najmä športovci a ľudia s nedostatkom vápnika.

V kuchyni sa dá pripravovať na desiatky spôsobov aj vďaka jeho ľahkej príprave a nevýraznej chuti. 

Stručne o tempehu

Tempeh je tradičné indonézske jedlo, ktorého základ tvoria sójové bôby. Na rozdiel od tofu sú však sójové bôby v tempehu v celistvom tvare, čím vzniká jeho charakteristická štruktúra. Vyrába sa prírodným procesom - kvasením celých sójových bôbov. Tie sú naložené do kultúry ušľachtilej plesne, ktorá nimi prerastie a vytvorí povrch bielej farby. 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Sezóna čerstvého hrášku je tu!Milovníci sóje zbožňujú tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá a chutná ingrediencia

Tempeh sa vyrába z celých sójových bôbov, vďaka čomu si pri výrobe uchovajú všetku svoju výživovú hodnotu. Tým sa tempeh stáva mimoriadne bohatým na bielkoviny, vlákninu, minerály a vitamíny. Obsahuje vápnik, fosfor, horčík, železo, vitamíny radu B1 až B12 a pre vegetariánov je skvelou náhradou živočíšnych bielkovín.

Je ľahko stráviteľný a v kuchyni ho môžete pripraviť na viacero spôsobov. Najčastejšie sa tempeh pripravuje pečením alebo vyprážaním, ale použiť ho môžete aj do nátierok alebo šalátov. V obchodoch so zdravou výživou ho môžete nájsť smažený, marinovaný alebo dokonca údený. 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Milovníci sóje zbožňujú tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Recepty s tempehom:

Mrkvový tempeh

Tempeh nakrájame na tenké plátky a opražíme na panvici dozlatista. Potom k nemu pridáme nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľku a pokrájaný pór. Všetko spolu restujeme tak dlho, pokiaľ zelenina nezmäkne. Nakoniec podlejeme vodou s trochou sójovej omáčky, osolíme, okoreníme a môžeme podávať.

Tempeh v sladkej marináde

Tempeh nakrájame na tenké plátky a marinujeme 5 hodín v medovej marináde. Tú si pripravíme z medu, horčice, pretlačeného cesnaku, soli a oleja. Potom tempeh opražíme na panvici a podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi.
 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Milovníci sóje zbožňujú tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

    • Zdieľaj:
  • 16
  • 1
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 08.06.16 07:44

SK
karma
119.00

chcela by som vyskusat

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Domácnosť

Najväčšie chyby pri varení, ktorých sa dopúšťame: Profíci to vidia takto!

  • 54
  • 5
  • 03.11.2020
Voľný čas

Ako spoznať skutočného priateľa? Toto ti napovie!

  • 55
  • 4
  • 22.11.2020
Voľný čas

Gauč alebo šťastie: Kondičný tréner Maroš Molnár vo vašej obývačke

  • 86
  • 4
  • 28.10.2020
TOPlist