Dokonalé varené víno krok za krokom: Ako ho robí Jamie Olivier?

Dokonalé varené víno krok za krokom: Ako ho robí Jamie Olivier?

    • Zdieľaj:
  • 11

Je tu advent a s ním aj predvianočný čas. Chladné ulice sa už ligocú vďaka vianočnej výzdobe, v niektorých domácnostiach sa už pripravuje vianočné pečivo a dokonca si už miestami aj zdobíme naše obydlia.

Za chvíľu príde čas na vianočný stromček, Štedrý večer a celé prežitie vianočných sviatkov, ktoré tak neskutočne milujeme. Viete, čo vám ešte chýba k absolútnej vianočnej pohodičke? Dokonalé varené víno vylepšené známym šéfkuchárom!

Tajomstvo je v trpezlivosti

Určite ste sa už s menom Jamie Olivier stretli. Britský kuchár, ktorý má vlastnú kuchársku show v telke a niekoľko reštaurácií, je známy po celom svete. Aký je podľa neho recept na dokonalé varené víno v teoretickej rovine?

Na svojom portáli s receptami uvádza, že kľúč je v trpezlivosti, ktorá sa v tomto prípade naozaj vypláca. Len dostatočne dlhý čas totiž umožní všetkým ingredienciám poriadne sa vylúhovať a chutiam sa navzájom prepojiť. 

Odporúčame: Na majonézák zabudni: Skús recept na iný zemiakový šalát

recepty na varené víno

Zdroj: Shutterstock®

Kvalita vína je dôležitá

Predtým, než sa pustíme do samotného receptu, Jamie tiež upozorňuje na kvalitu používaného červeného vína. Niektorí ľudia síce majú tendenciu na varené víno využiť víno, ktoré im nechutí a ktoré je nekvalitné, nie je to však najšťastnejšie riešenie. Čím lepšie víno použijete, tým lepšie bude vaše varené víno chutiť. Dosť bolo teórie, pustime sa do praxe.

Na vianočné varené víno budete potrebovať (na cca 10 nápojov):

  • 2 klementínky 
  • 1 citrón
  • 1 limetku
  • 200 g trstinového cukru
  • 6 klinčekov
  • 1 škoricu v celku
  • 3 čerstvé bobkové listy
  • 1 muškátový oriešok (budeme ho strúhať)
  • 1 vanilkový struk
  • 2 badiány
  • 2 fľaše talianskeho červeného vína

Ako postupovať?

  1. Ako prvé si olúpeme pomocou škrabky na mrkvu klementínky, citrón aj limetku. Z kôry spravíme podlhovasté pásiky.
  2. Do veľkého hrnca si dáme trstinový cukor a oheň si nastavíme na strednú intenzitu. Pridáme kôru z citrusov a šťavu z klementínok.
  3. Pridáme klinčeky, škoricu, bobkové listy a muškátový oriešok. Ten nastrúhame priamo do hrnca. Po strúhadle s ním prejdeme asi 10 až 12-krát. Napokon rozrežeme pozdĺžne vanilkový struk a obe polovice v celku hodíme do hrnca. 
  4. Teraz je čas pridať víno, ale len toľko, aby prekrylo cukor. Necháme prebublávať, kým sa nám cukor celkom nerozpustí. V tomto bode zmes privedieme do varu a necháme ju variť asi 4 až 5 minút, kým nedosiahne konzistenciu hustého sirupu.
  5. Zhustnutú zmes stiahneme na nízky plameň, pridáme do nej badiány a ostatok vína. Zohrievame veľmi pomaly, kým nebude víno dostatočne teplé. Podávame.
najlepší recept na varené víno

Zdroj: Shutterstock®

Experimentujte

Na varenom víne je najkrajšie to, že sa s ním dá experimentovať podľa vlastnej chute. Sám Jamie hovorí, že si ho napríklad môžete oživiť iným obľúbeným ovocím, napríklad jablkami či pomarančom. A ak chcete, aby bolo vínko o čosi silnejšie, tesne pred koncom do hrnca pridajte tvrdý alkohol.

Azda najlepšie chutí s rumom, no ani tu sa fantázii medze nekladú a výborný je vraj aj s takým ginom. A ako bude varené vínko chutiť najlepšie? V kruhu milujúcej rodiny, skvelých priateľov a blízkych a úplne najideálnejšie pod vianočnou jedličkou.


    • Zdieľaj:
  • 11
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Anna Tlachova 12.12.20 14:39

AT
karma
118.00

Wow, netušila som, že sa pridá aj bobkový list

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 12.12.20 15:26

DB
karma
108.00

nuž na dobré varené víno azda nepotrebujeme tohoto britského kuchára. víno u nás predsa varí v zime každý / alebo takmer / a robí ho podľa svojej chuti. bez bobkového listu, ktorý mi pripadá trocha divoký do vína. no, ale keď mu chutí, tak nech si dá.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.12.20 16:02

MC
karma
100.00

Asi by som uvarila víno s nejakými odchýlkami od receptu.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 12.12.20 17:29

MM
karma
103.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.12.20 06:55

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé ingrediencie.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 13.12.20 10:24

karma
70.00

wau uplne zaujímavý recept ,na vianoce vyskúšam som zvedavá ,počas sviatkov sa chodíme z manželom prejsť a veru pohár vareného vínka po prechádzke na zahriatie dobre padne

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 13.12.20 11:55

DB
karma
104.00

Ste mi narobili chute :-)

  • 0
Odpovedať

Andrea Justusová 13.12.20 19:32

AJ
karma
-1.00

Asi ostanem radšej pri klasike-skorica, badián, klinčeky.. ten bobkový list mi tam nejak nesedí..

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 13.12.20 21:35

ĽU
karma
100.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 14.12.20 08:06

JK
karma
100.00

Varím na Vianoce červené víno

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 16.12.20 00:00

karma
109.00

Varené víno určite patrí k zimnému času a k času Vianoc.Chodievali sme na vianočné trhy na punč,alebo varené víno.Tento rok si ho uvaríme v domácom prostredí.Zaujímavý recept od Jamie Oliviera.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Pestovanie zeleniny v pohári a donekonečna? Vypestuj si čerstvú vňaťku z odrezkov
Inšpirácie

Pestovanie zeleniny v pohári a donekonečna? Vypestuj si čerstvú vňaťku z odrezkov

  • 9
  • 14.07.2021
Dizajnérka Dajana Rodriguez: Občas je viac dôležitá cesta než cieľ
Rozhovory

Dizajnérka Dajana Rodriguez: Občas je viac dôležitá cesta než cieľ

  • 2
  • 14.05.2021
Astigmatizmus: Je možné túto refrakčnú chybu oka odstrániť?
Zdravie

Astigmatizmus: Je možné túto refrakčnú chybu oka odstrániť?

  • 4
  • 21.06.2021
TOPlist