Vynikajúce talianské krémové rizoto

Vynikajúce talianské krémové rizoto
  • 21.05.2014
  • Barbora Daxner

  • 3
  • 2

Tentokrát s baby špenátom, kozím syrom a šampiňónmi.

Otrocky sa držať inštrukcií v recepte je nuda. Varenie by malo byť tvorivým pôžitkom, a to sa potom aj premietne na výslednom obsahu hrnca. Okej, keď máte pred sebou neľahkú úlohu nakŕmiť štyri hladné krky, zrejme nemáte čas, priestor a ani chuť hrať sa na Nigellu. No ak motyka vystrelí a vy sa môžete bezuzdne zvŕtať v kuchyni s vareškou v ruke, odporúčame vám „zabaviť sa” s talianskym krémovým rizotom. Postup, ktorým docielite jeho vláčnu, „vlhkú” a krémovú konzistenciu je rovnaký, menia sa len prídavné ingrediencie. Môžete tak vyčarovať rizoto šafránové, šampiňónové, cuketové či s baby špenátom a kozím syrom. O recept na posledne menované sa s vami podelím tu: 

(Poznámka zanieteného šéfkuchára: Keďže mojou drobnou úchylkou je zásadne variť od oka, presnými množstvami vás nepoteším. Nedržte sa striktne návodu, varte podľa pocitu - a podľa toho, koľko maškrtných jazýčkov chcete rizotom potešiť. :-)

Talianské krémové rizoto

Zdroj: Shutterstock®

Potrebujete:

  • olivový olej
  • 1 cibuľa - šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vrecko čerstvého baby špenátu
  • čerstvé šampiňóny
  • ryža na talianske rizoto (v supermarketoch dostanete ryžu špeciálne určenú na tento pokrm)
  • 125g rozotierateľného kozieho syra
  • bylinkové maslo

Postup: 

V panvici č.1. speňte baby špenát a šalotku, tak, aby sa špenát poddal a kapituloval z čerstvého stavu do „poduseného”. Pozor, aby vám šalotka príliš nezhnedla a nechytila vzhľad ako čerstvo po letnej dovolenke!

Odporúčame prečítať: Hubové pochúťky

V panvici č.2. orestujte cesnak so šampiňónmi. Keď cítite, že ingrediencie sú už „načaté” a nie surové, zmiešajte ich dohromady vo veľkej hlbokej panvici č.3.

Pridajte k nim hlavnú hviezdu večera - ryžu na rizoto - množstvo podľa počtu hladných krkov, ale rátajte s tým, že varením napučí a zväčší svoj objem. Toto upozornenie berte ako prevenciu pred tým, aby ryža nelietala po celej kuchyni a neochutnávala podlahu. Ryžu v panvici zmiešajte s ostatnými prísadami, trochu opečte a potom zalejte zarobeným zeleninovým vývarom.

Zeleninový vývar si pripravíte absolútne jednoducho: do veľkej šálky vhodíte bujón a zalejete vriacou vodou. Buď bujón rozdeľte na menšie kúsky a tie postupne zalievajte, alebo si celú kocku pripravte do veľkej šálky/nádoby. Ak chcete byť absolútne fajnšmekerky, zeleninový vývar nahraďte hubovým, prípadne v rámci varenia ryže v panvici prestriedajte oba druhy.

Odporúčame prečítať: Bylinky pri pečení

A teraz prichádza univerzálna časť, návod ako docieliť krémové rizoto bez ohľadu na ostatné ingrediencie: Ryžu v panvici pomaličky, postupne podlievajte zeleninovým alebo iným vývarom zhruba 15 minút na strednom plameni. Vlejte malé množstvo vývaru, neustále horlivo miešajte a čakajte, kým sa voda odparí. Keď sa odparí, opäť prilejte trochu vývaru. (Poznámka zanieteného šéfkuchára: V niektorých receptoch sa ryža podlieva aj bielym vínom, na striedačku s vývarom. Dodá rizotu špecifickú chuť). Hmota v panvici bude postupne rásť a hustnúť.  Približne po päťnástich minútach trpezlivého zalievania a miešania by mala byť ryža uvarená, preventívne ju však ochutnajte, či nie je tvrdkavá. Nemala by byť ani rozmäknutá, ale úplne jemnúčko, zľahka tvrdá, resp. pevná.

Tajomstvo ideálnej tvrdosti spočíva v skutočne pomalom, postupnom prilievaní vývaru a miešaní. Ak sa vám ryža stále nezdá, po nahádzaní zvyšku ingrediencií panvicu prikryte a nechajte pár minút „dokončiť”. Zvyšnými ingredienciami máme na mysli bylinkové maslo a kozí syr. Trochu - asi 1 čajovú alebo polievkovú lyžicu bylinkového masla pridajte na vrch hmoty a poriadne rozmiešajte. Následne pridajte kozí syr a takisto rozmiešajte. Odstavte panvicu z ohňa, zakryte poklopom a nechajte 5-10 minút dokončiť teplom. Podávajte s kozím syrom nastrúhaným navrchu. 

Odporúčame prečítať: Špenátové pochúťky


  • 3
  • 2
Návrat hore
Autor článku

2 komentáre

Alena Cabakova 21.05.14 11:49

karma
85.00

Mňam, už mám na neho aj chuť :)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 21.05.14 17:27

MZ
karma
92.00

vyzerá veľmi dobre a určite tak aj chutí

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Domácnosť

Ako znížiť spotrebu plastov? Toto môžeš pre planétu urobiť aj ty!

  • 29
  • 2
  • 06.09.2020
Zdravie

Ako posilniť pamäť alebo upokojiť myseľ? Táto bylina to zvládne!

  • 52
  • 0
  • 22.06.2020
Voľný čas

Elegantná Lady Gaga? Zabudnite! Takéto šialenosti opäť vytiahla

  • 58
  • 6
  • 08.09.2020
TOPlist