V minulotýždňovom článku sme sa bližšie zoznámili so špargľou, s jej výberom, skladovaním a spôsobom čistenia.
V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako si v krátkom čase pripraviť niekoľko základných, rýchlych, nenáročných a chutných dezertov z tejto superpotraviny.
Pripravili sme si pre vás tieto recepty:
- Zapekaná špargľa so slaninkou
- Špargľovo-jahodový šalát
- Špargľový šalát so zeleninou
- Chrumkavá špargľa
- Hrianky s opekanou špargľou
Odporúčame prečítať: Zázrak menom špargľa od A po Z
Spôsob čistenia špargle:
Ako prvé je dôležité špargľové výhonky dôkladne umyť. Zelenú špargľu nečistíme úplne celú, neolúpanú necháme len špičku do výšky troch centimetrov a zbytok opatrne olúpeme škrabkou na zemiaky, smerom od hlavičky nadol. Bielu špargľu naopak musíme očistiť celú. Nakoniec je dôležité odstrániť drevnatú základňu, čiže odrežeme zospodu špargle asi dva centimetre.
Odporúčame prečítať: Beauty recepty: Hydratujúca pleťová maska z gréckeho jogurtu
Zapekaná špargľa so slaninkou
Ingrediencie:
- 500 g špargle (chuťovo je lepšia biela)
- 200 gramov plátkovej slaninky
- polievková lyžica masla
- polievková lyžica cukru
- štipka čierneho korenia
- polievková lyžica soli
- čierne korenie (podľa chuti)
Postup:
Špargľu si očistíme a dáme predvariť do mierne osolenej vody (3/4 litra na 500 g špargle). Pridáme cukor, pár kvapiek citrónovej šťavy a varíme pri vysokej teplote 2-5 minút (pri bielej špargli 5-8 minút). Špargľu vyberieme a po troch kúskoch balíme do slaninky. Syr môžeme na záver nastrúhať na vrch alebo ním môžeme špargľu obaliť. Zapekaciu misu si vytrieme maslom, jemne dosolíme, okoreníme a necháme zapiecť po dobu 10 minút na 180 stupňov. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame so zeleninkou.
Odporúčame prečítať: Zdravá a žiariaca pokožka: 13 potravín, ktoré treba jesť
Špargľovo-jahodový šalát
Ingrediencie:
- 100 gramov špargle
- 150 gramov čerstvých jahôd
- 4 hrste rukoly
- hrsť baby špenátu
- polievková lyžica olivového oleja
- kávová lyžička citrónovej šťavy
- hrsť vlašských orechov
- štipka soli a čierneho korenia
Postup:
Špargľu si očistíme a varíme v mierne osolenej vode pri vysokej teplote po dobu 2-6 minút. V pohári zmiešame spolu olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Špargľu si spolu s jahodami nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s rukolou a orechmi. Na záver prelejeme dressingom.
Tip: Baby špenát si môžete pokvapkať olivovým olejom a dať zapiecť do rúry na 5 minút pri teplote 180 stupňov. Špenátové chipsy v šaláte príjemne chrumkajú.
Odporúčame prečítať: Beauty recepty: Domáce bylinkové kúry pre všetky typy pleti
Špargľový šalát so zeleninou
Špargľový šalát si nemusíte pripraviť len s jahodami, môžete vyskúšať aj jeho zeleninový variant, ktorý je vhodnejší na večer.
Ingrediencie:
- 100 gramov špargle
- cherry rajčiny
- uhorku
- 1 papriku (najlepšie, keď môžete zmiešať viacfarebné papriky)
- 1/3 balkánskeho syra (môžete byť aj feta, prípadne tofu)
- 4 hrste baby špenátu
- polievková lyžica olivového oleja
- kávová lyžička citrónovej šťavy
- štipku soli a čierneho korenia
Postup:
Špargľu si očistíme a varíme v mierne osolenej vode pri vysokej teplote po dobu 2-6 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky spolu s rajčinami, uhorkou, paprikou a syrom. V pohári zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zeleninu so špargľou zmiešame spolu so šalátom a prelejeme dressingom.
Tip: Do šalátu môžeme pridať aj niekoľko krutónov.
Odporúčame prečítať: Neviete odolať chipsom? Vyskúšajte 5 receptov na zdravé chipsy.
Chrumkavá špargľa
Ingrediencie:
- 500 gramov špargle
- polievková lyžička soli
- kávová lyžička cukru
- kávová lyžička citrónovej šťavy
- mesiačik cesnaku
- trochu olivového oleja
Postup:
Špargľu očistíme a varíme v mierne osolenej vode s cukrom pri vysokej teplote po dobu 2-6 minút (3/4 litra na 500 gramov špargle). Následne opečieme na panvici mesiačik cesnaku v olivovom oleji, pridáme špargľu a opečieme zo všetkých strán do zlatista. Na záver pokvapkáme s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Môžeme jesť samostatne alebo použiť ako prílohu k mäsu.
Odporúčame prečítať: Kocka ľadu - pokožka bez vrások, nerovností a tmavých kruhov
Hrianky s opekanou špargľou
Ingrediencie:
- 6 stoniek špargle
- 2 krajce chleba
- pár cherry rajčín
- trochu olivového oleja
- štipku soli a čierneho korenia
- trochu citrónovej šťavy
Postup:
Špargľu si pripravíme ako v predchádzajúcom popise. Chlebík si opečieme na panvici alebo v hriankovači, pokvapkáme olivovým olejom, jemne posolíme, naukladáme naň špargľu a nakrájané cherry rajčiny. Chlebíky dáme na plech a necháme zapiecť na cca 5 minút. Na záver pridáme korenie a citrónovú šťavu.
Tip: Na chlebík si môžeme dať do rúry zapiecť aj trochu mozzarelly.
Odporúčame prečítať: Koláč bez múky? Vyskúšajte lahodný mrkvovo-makový dezert
Dobrú chuť!