Popkultúrne cestovanie - vydaj sa po stopách svojho obľúbeného seriálu

Popkultúrne cestovanie - vydaj sa po stopách svojho obľúbeného seriálu
  • 04.09.2023
  • Michaela Kožáková

Svet pop kultúry, kultúra a umenie sú súčasťou nášho každodenného života. Mnohokrát si ani neuvedomujeme, do akej veľkej miery sme nimi ovplyvnení.

Vznik a rozsiahle rozšírenie širokej zdieľanej subkultúry v priebehu 20. a 21. storočia spôsobilo sociálny fenomén veľkých turistických hnutí vyvolaných obsahmi sprostredkovanými masmédiami. Ide najmä o podnety pochádzajúce z masívneho využívania televíznych, filmových, domácich a hudobných zábavných programov. 

Počuli ste už výraz popkultúrne cestovanie? Určite aj vy máte obľúbenú knihu alebo seriál, ktorú ste prečítali alebo videli už viackrát a radi by ste sa vybrali na miesta, kde sa odohrával dej týchto diel. A presne o tom je popkultúrne cestovanie. Poďte sa s nami pozrieť na zopár najpopulárnejších destinácii popkultúrneho turizmus.

Čo je to popkultúrne cestovanie?

Cestovný ruch, ktorý vychádza z populárnych kultúrnych fenoménov, akými sú filmy, knihy, hudba, sa nazýva turizmus pop kultúry. Od Harry Pottera, cez Pána Prsteňov až po The Beatles - tieto ikony sú dokonalými príkladmi popkultúry a s nimi súvisiacim turizmom.

Popkultúrne cestovanie alebo turizmus je v niektorých ohľadoch podobný pútnickému turizmus, s tým rozdielom, že zahŕňa moderné prvky spojené s masmédiami.

Kultový film, hudobný videoklip, seriály a filmy, popkultúrny festival, popkultúrne dielo - vďaka týmto produktom masmédií vzniká ikona popkultúry, ktorá vyvoláva obrovský záujem turistov a podnecuje ich k návšteve miest, kde sa jednotlivé filmy, seriály či dej knihy odohrávali.

Neprehliadni: Najzvláštnejšie pláže na svete: Nebudeš veriť vlastným očiam!

La Casa del Papel

Zdroj: INSTAGRAM/money_heist

La Casa del Papel, Madrid

Medzi najobľúbenejšie seriály, ktoré odvysielala streamovacia služba s názvom Netflix, patrí Money Heist (La Casa del Papel), v preklade Dom z papiera, ktorý sa v roku 2020 stal najpozeranejším seriálom.

Hlavnými postavami je nezvyčajná skupina organizovaných zločincov, ktorí sa pokúšajú vykonať najdokonalejšiu lúpež v španielskej histórii - ukradnúť 2,4 miliardy eur zo španielskej kráľovskej mincovne. Celý dej sa odohráva v hlavnom meste Španielska, v Madride. 

Barbari

Zdroj: INSTAGRAM/barbariansnetflixtv

Barbari, Teutoburský les, Nemecko

Šesťdielny historický seriál, ktorý je od 23. októbra 2020 dostupný na Netflixe, zavedie diváka do temného Teutoburského lesa v roku 9 n. l.

Epická bitka medzi nemeckými bojovníkmi a rímskou elitou sa stane osobnou pre jedného dôstojníka rozpolteného medzi ríšou, ktorá ho vychovala, a jeho vlastným kmeňovým ľudom. Ponorte sa do scenérie Teutoburského lesa a nasajte kúsok histórie Rímskej ríši. Ak sa vám seriál zapáči, môžete sa vybrať i do Nemecka.

Bridgerton

Zdroj: NSTAGRAM/bridgertonnetflix

Bridgerton, Anglicko

Americká internetová historická a romantická dráma je inšpirovaná románmi Julie Quinnovej, ktoré sú zasadené do sveta londýnskej smotánky na začiatku 19. storočia. Seriál mal premiéru  dňa 25. decembra 2020 a okamžite sa stretol s pozitívnymi ohlasmi. Počas iba 28 dní ho sledovalo bezmála 82 miliónov domácností po celom svete, čo ho v čase jeho uvedenia urobilo najsledovanejším seriálom v histórii Netflixu.

Seriál rozpráva príbehy ôsmich nerozlučných súrodencov z mocnej rodiny Bridgertonovcov a ich túžbu po láske. Každá sezóna sa zameriava na príbeh jedného z nich a zobrazuje ich cestu za láskou a manželstvom. Bridgerton sa natáčal v Londýne a Bathu, a tiež na rôznych statkoch a parkoch po Anglicku.

Emily

Zdroj: INSTAGRAM/emilyinparis

Emily v Paríži, Paríž

Všetci milovníci romantických uličiek Paríža, francúzskej módy a croissantov už určite dávno majú aspoň raz pozretý seriál s názvom Emily v Paríži. Americký komediálno- dramatický seriál bol zverejnený na Netflixe 2. októbra 2020.

V hlavnej úlohe sa objavila sladká Lily Collins, Američanka menom Emily, ktorá sa presťahovala do Paríža kvôli práci. Emily sa snaží uspieť na novom pracovisku a tiež si nájsť priateľov a lásku. Zažíva kultúrny šok, pretože Paríž sa ničím nepodobá „nudnému americkému Stredozápadu“.

Games of Thrones

Zdroj: INSTAGRAM/gameofthrones

Hra o tróny

Mimoriadne obľúbený seriál Hra o tróny sa odohráva na fiktívnych kontinentoch Westeros a Essos na konci roky trvajúceho leta a pozostáva z mnohých prepojených dejových línií. Seriál Game of Thrones prilákal rekordné množstvo divákov a získal mnohé ocenenia a nominácie, vrátanie nominácie na Primetime Emmy Award v kategórii mimoriadny dramatický seriál a nomináciu Golden Globe Award pre najlepší televízny seriál v kategórii drámy.

Seriál sa natáčal v štúdiu v Belfaste a v ďalších lokalitách ako Malta, Chorvátsko, Španielsko, Grónsko a Maroko.

Pozri aj: Najzaujímavejšie letiská na svete: Už si o nich počula alebo ich navštívila?

Elvis

Zdroj: INSTAGRAM/visitgraceland

Elvis Presley, Graceland

Všetci fanúšikovia kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho určite aspoň raz za život túžia na vlastné oči vidieť jeho dom. Sídlo Graceland v Memphise v štáte Tennessee v Spojených štátoch kedysi tento americký spevák vlastnil.

Elvis je tam pochovaný, rovnako ako jeho rodičia, stará mama z otcovej strany, vnuk a dcéra. Pre verejnosť bolo sídlo sprístupnené ako múzeum 7. júna 1982 a ročne priláka viac ako 650 000 návštevníkov.

Jim Morrison

Zdroj: INSTAGRAM/gavinjackson711

Hrob speváka Jima Morrisona, Paríž

Medzi najpopulárnejšie destinácie popkultúrneho turizmu patrí hrob speváka Jima Morrisona. Miesto posledného odpočinku tohto amerického speváka a skladateľa rockovej skupiny The Doors, ktorý je považovaný za jedného z najvplyvnejších frontmanov v rockovej histórii, sa nachádza na cintoríne Pére Lachaise v Paríži.

Cintorín Lachaise bol založený Napoleonom v roku 1804 a dnes sa tu nachádzajú slávne hroby niektorých významných spisovateľov a umelcov. Hrob tejto speváckej ikony ročne navštívi asi 3 milióny ľudí.

Slovensko

Zdroj: INSTAGRAM/_kade.tade_

Slovenská popkultúra

I na Slovensku máme niekoľko miest, ktoré navštevujú húfy zvedavých turistov z dôvodu, že sa tam natáčali kultové filmy či seriály. Medzi takéto lokality patrí napríklad obec Nová Lehota pri Piešťanoch, kde sa odohrával dej seriálu Horná Dolná.

Múzeum oravskej dediny v Zuberci, kde sa točili scény z filmu Jozef Mak alebo filmy režiséra Juraja Jakubiska, ktoré vznikali v rôznych malebných slovenských dedinkách.

Zdroj foto: úvodná koláž: PINTEREST/reddit.com, PINTEREST/thezoereport.com, PINTEREST/artstation.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 04.09.23 07:34

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé destinácie popkultúrneho turizmu.

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 04.09.23 09:09

MS
karma
100.00

Veľmi pekné a zaujímavé.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní