Dovolenka v Rumunsku: Prečo ho navštíviť a ktoré miesta by ste nemali vynechať?

Dovolenka v Rumunsku: Prečo ho navštíviť a ktoré miesta by ste nemali vynechať?
  • 21.09.2022
  • Michaela Kožáková

Rumunsko je nádherná krajina, ktorú väčšina z nás stále nepovažuje za dovolenkovú destináciu. Možno ju mnohí z nás zahliadli z okien autobusu, keď sa vybrali na dovolenku na Slnečné pobrežie v Bulharsku. 

Rumunsko má presne to, čo my, Slováci, od európskej destinácie očakávame – magické prírodné zákutia, jedinečné pamiatky, históriu pretkanú upírskou legendou a krásne pláže lemujúce pobrežie Čierneho mora. 

Postupne sa však táto krajina ležiaca na sever Balkánskeho ostrova dostáva do povedomia i v našich končinách. Rumunsko predstavuje krajinu, ktorá je pomerne blízko, ale kultúrou, zvyklosťami i jedlami je pre nás odlišná a zaujímavá. A dokonca je i cenovo dostupná. A nemusíte tam cestivať anu letecky, ale kľudne sa môžete vybrať na poznávací výlet svojím autom. A môžete tak byť pánom celej svojej cesty a presúvať sa medzi jednotlivými pamiatkami, tak ako sa vám bude chcieť. No určite nezabudnite v tomto príprade na cestovné poistenie, a rovnako aj PZP, aby vás v prípade nehody dovolenka nestála naopak oveľa viac. 

Leto sa síce skončilo, ale vy si ešte stále môžete naplánovať last minute dovolenku a vybrať sa do kúzelného Rumunska. Ľutovať určite nebudete. Ktoré miesta a atrakcie by ste mali v Rumunsku navštíviť? 

Neprehliadni: Najmagickejšie mestečká na svete: Zamiluješ sa do nich na prvý pohľad!

Hrad Bran

Zdroj: Instagram.com/petercallanphotography

Hrad Bran

Pravdepodobne najznámejšou rumunskou pamätihodnosťou je hrad Bran, ktorý je v ľudovom folklóre známy ako Drakulov hrad. Tento temný gotický hrad s ponurou atmosférou stelesňuje všetky vaše najhrozivejšie predstavy o sídle fiktívneho grófa Drakulu.

Vlad Tepeš v čase svojho panovania viedol malú vojnu proti osmanskej expanzii. O panovníkovi, ktorý sa vyžíval v popravách a mučení, doteraz kolujú legendy. Turkov a všetkých svojich nepriateľov najčastejšie zabíjal napichnutím na kôl. Práve vďaka svojej nesmiernej krutosti si ho írsky spisovateľ Stoker vybral ako predlohu postavy krvilačného grófa Drakulu.

Vzácny rumunský klenot sa vypína na mohutnom skalnatom masíve obkolesenom hustými lesmi, na historickej hranici medzi Transylvániou a Valašskou. Drakulov hrad dnes slúži ako múzeum s expozíciou nábytku a ďalších predmetov z rodových zbierok Habsburgovcov.

Vodopád Bigar

Zdroj: INSTAGRAM/madalinamatcov

Vodopád Bigar

Vodopád Bigar sa nachádza v národnom parku Cheile Nerei-Beusnita a je jednou z najkrajších kaskád v Rumunsku a dokonca aj v Európe. Vodopád nie je známy svojou obrovskou výškou ani množstvom vody, ktoré obsahuje, ale zvláštnymi zvonovitými útvarmi.

Jedná sa o nádherný prírodný úkaz, ktorý tvorí 8-metrová oblá skala, ktorá je celá obrastená machom. Po jej stenách steká niekoľko prúdov vody, vďaka ktorým vodopád pripomína čarovnú prírodnú fontánu.

K vodopádu sa viaže jedna zaujímavá legenda, ktorá rozpráva o manželoch, ktorí nemohli mať deti. Čarodejnica im poradila, aby žena každé ráno pila vodu, ktorá na tomto mieste vyteká. Keď sa jej však narodí dcéra, nemôže sa nikdy zaľúbiť, pretože by zomrela. Manželom sa narodilo dievčatko, ktoré skrývali pred mužmi. No ona sa zamilovala do chlapca menom Bigar. Nešťastní rodičia ju skryli do jaskyne, aby ju ochránili. Tam ju našla čarodejnica a nakoniec ju premenila na skalu a z jej vlasov sa stal vodopád, ktorý predstavoval vyronené slzy. Nešťastný Bigar sa tam utopil a takto zostal naveky prepojený so svojou láskou.

Pozri aj: Dovolenka v septembri: Pre toto si predĺžte leto a vyberte sa k moru!

Socha kráľa Decebala

Zdroj: INSTAGRAM/janiejanejane

Socha kráľa Decebala na Dunaji

Socha kráľa Decebala predstavuje kolosálnu sochu vytesanú do skaly, ktorá sa nachádza na hranici medzi Rumunskom a Srbskom. Na najpôsobivejšom úseku Dunaja, v oblasti prírodného parku Železné vráta, známeho aj ako Cazanele Dunarii (Dunajské prepadliny). Toto majestátne dielo zasadené do úchvatnej krajiny neďaleko mesta Orsova je najvyššou skalnou sochou v Európe. Je trikrát vyššia ako Rodoský kolos, len o 6 metrov nižšia ako Socha slobody a o osem metrov vyššia ako socha Krista v Riu de Janeiro. 

Decebalus, posledný kráľ Dácie, ktorý vládol v rokoch 87 až 106 nášho letopočtu, bol jedným z najmocnejších panovníkov tohto starovekého kráľovstva. Bol zručným stratégom a veľkým vládcom, na ktorého sa dodnes spomína pre svoju šľachetnosť voči svojmu ľudu a svojej krajine.

S 55 metrami na výšku a 25 metrami na šírku, slávna skalná tvár ikonického vládcu vzdorujúca času, impozantne stojí medzi horami a dáva pozor na potenciálnych útočníkov.

S nápadom vytesať monumentálnu sochu prišiel už zosnulý podnikateľ Iosif Constantin Draganov, ktorý v rokoch 1994 – 2004 financoval práce, ktoré trvali desať rokov. Dvanásť sochárov pracovalo na tomto diele, ktorého cena presiahla jeden milión amerických dolárov. Socha je inšpirovaná slávnymi hlavami prezidentov na Rushmore Mountain v USA.

Saline Turda

Zdroj: INSTAGRAM/un_boxer_pour_deux

Salina Turda

Soľná baňa Turda nachádzajúca sa v meste Turda v Rumunsku je najúžasnejším prírodným podzemným útvarom na svete, ktorý vytvorili ľudia.

Ťažba soli v Turde bola prvýkrát doložená v roku 1075 a trvala až do roku 1932. Počas druhej svetovej vojny bola baňa využívaná ako protiletecký kryt. V roku 1992 bola baňa otvorená pre cestovný ruch a v roku 2010 bola zmodernizovaná. V súčasnosti by soľ zo soľnej bane Turda mohla pokryť potrebu soli pre celú planétu na 60 rokov.

Vďaka zachovalým galériám a futuristickým podzemným priestorom je rumunská Salina Turda najväčším múzeom soľnej bane na svete. Návšteva tohto miesta je obrovským zážitkom, ktorý vám dlho utkvie v pamäti.

V troch sprístupnených šachtách, z ktorých sa najnižšie položená nachádza v hĺbke 120 metrov, môžete pozorovať vývoj Zeme počas neuveriteľne dlhého časového rozpätia. Salina Turda nie je len obyčajným múzeom. Môžete si v nej zahrať biliard, bowling, člnkovať sa na podzemnom jazere, navštíviť ruské kolo, amfiteáter so 180 miestami na sedenie či dokonca využiť kúpele.

Bývalá soľná baňa disponuje tiež unikátnou mikroklímou pre alergikov. Baňa si udržuje stálu teplotu 10 stupňov s vlhkosťou 80 %.

Transfagarasan

Zdroj: INSTAGRAM/albertogrosescu

Transfagarasan

Cesta Transfagarasan s dĺžkou viac ako 150 kilometrov je najúžasnejšou, najznámejšou a jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v krajine. Cesta je otvorená len od júna do októbra. Najvyšší bod cesty leží vo výške 2042 metrov a je ním tunel, ktorý spája severnú a južnú stranu jazera Balea.

Transfagarasan bola vybudovaná v rokoch 1970 – 1974 na osobnú objednávku rumunského politika Nicolae Ceausesca, ktorý chcel vytvoriť strategickú cestu cez pohorie Fagaraš na presun vojsk na sever, ak by Rumunsko napadlo ZSSR.

Kľukatá cesta plaziaca sa medzi strmými kopcami vás dostane svojou úžasnou scenériou. Cesta je tvorená 833 malými mostami a 28 viaduktmi. 

Zaujme ťa: Zabudnuté ostrovy Európy: Ktoré z nich stoja za návštevu?

Drevené kostoly v Maramures

Zdroj: INSTAGRAM/maramures_destination

Drevené kostoly v Maramures

Keď habsburskí vládcovia zakázali ľuďom stavať kamenné kostoly, postavili si ich z dreva. Počas 200-ročného obdobia vybudovali približne 300 drevených kostolov, z ktorých asi 100 dnes dokumentuje talent a predstavivosť miestnych remeselníkov.

Tieto gotické stavby sú väčšinou pravoslávne, ale je medzi nimi i niekoľko gréckokatolíckych kostolov. Kostoly s vysokými štíhlymi zvonicami odrážajú pokročilý stupeň tesárstva. Sú jednoduché a zároveň elegantné. Ručne maľované nástenné maľby zdobia interiér mnohých z nich.

Osem z týchto drevených kostolov v Maramures sú súčasťou rumunských pamiatok svetového dedičstva UNESCO, ktoré sú na tomto slávnom zozname zaradené pre ich výnimočnú kultúrnu hodnotu. Nachádzajú sa v dedinách Barsana, Desesti, Surdesti, Ieud, Budesti, Rogoz, Plopis a Poienile Izei.

Vidraru

Zdroj: INSTAGRAM/romaniaascunsa

Medzi ďalšie zaujímavé miesta, ktoré by ste nemali vynechať je hlavné mesto Rumunska – Bukurešť s nádhernou budovou parlamentu a Kláštor Sucevita, ktorý spája byzantský, gotický štýl a prvky moldavských maľovaných kostolov. 

Za návštevu stojí i opevnený kostol Biertan, hrad Peles či cintorín Merry v meste Sapanta, ktorý je skôr galériou ľudového umenia s farebnými náhrobnými kameňmi, krížmi a sochami, ktoré oslavujú životy zosnulých. Svojou prírodnou krásou vás očarí delta rieky Dunaj s bohatou faunou a flórou. Priehrada Vidraru zase ponúka všetkým návštevníkom možnosť kempovania v súkromných zátokách. 

Zdroj foto: Zdroj foto: úvodná foto - Instagram.com/mirabruhova, Instargram.com/mobicastle

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 21.09.22 10:12

KK
karma
109.00

V Rumunsku som nikdy nebola, ale videla som dokument a bola to nádhera.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 21.09.22 23:23

karma
109.00

Tak toto je naozaj lákavé. Hned by som sa vybrala na Drakulov hrad, aj tie vodopády sú krásne, aj tá cesta atd. Rumunsko by sa ozaj oplatilo navštíviť.

  • 2
Odpovedať

Gabriela Kožejová 08.12.22 11:38

GK
karma
-1.00

Kto netúži prelezat dovolenku na plazi tsk určite. Ja som síce len prechádzala ale prostredie je úchvatné. Rada by som išla aj na dovolenku.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní