Dovolenka v Turecku 2023: Prečo sa sem vybrať a čo by si mala pred vycestovaním vedieť?

Dovolenka v Turecku 2023: Prečo sa sem vybrať a čo by si mala pred vycestovaním vedieť?
  • 27.06.2023
  • Michaela Kožáková

Leto je v plnom prúde a všetci určite netúžime po ničom inom ako po dovolenke pri mori. Niektorí z nás už tú svoju letnú dovolenku možno majú za sebou. Iní zase pomaly balia kufre. Ak ešte stále premýšľate, kam sa vybrať, skúste sa poobzerať po last minute dovolenke do Turecka.

Turecko predstavuje jednu z TOP destinácií, do ktorej radi cestujú nielen Slováci. Jeho nezameniteľná kultúra, vynikajúca kuchyňa či krásne pláže lákajú i návštevníkov z celého sveta. Či už je to Istanbul alebo hlavné mesto Turecka, vnútrozemie či dovolenkové strediská na juhu, Turecko jednoducho ponúka pre každého niečo. Asi sa medzi nami nájde len málo tých, ktorí túto krajinu aspoň raz nenavštívili. 

Chystáte sa tento rok i vy na letnú dovolenku do Turecka? Čo by ste na svojich potulkách touto krásnou krajinou nemali vynechať a čo by ste mali pred vycestovaním vedieť?

Neprehliadni: V obľúbenej dovolenkovej destinácii nám hrozia vysoké pokuty! Aké obmedzenia zaviedlo Chorvátsko?

Turecká rivéra

Turecká riviéra predstavuje už zopár rokov obľúbenú letnú destináciu. Vychutnať si tu môžete bezchybnú all inclusive dovolenku v luxusnom rezorte so špičkovými službami. Na svoje si tu prídu aj tí, ktorí hľadajú najlacnejšiu dovolenku v Turecku. Okrem 5-hviezdičkových hotelov sa tu nachádzajú aj menšie mestské hotely alebo penzióny, pobyt v ktorých vašu peňaženku až tak veľmi nezaťaží.

Turecká riviéra sa rozprestiera približne od mesta Antalya po mesto Alanya a je známa najmä tým, že tu slnko svieti až tristo dní v roku. V minulosti táto časť Turecka bola najmä poľnohospodárskou oblasťou. Určite sa vyberte objavovať i turecké mestá a dediny, kde môžete zahliadnuť dlhé láne banánovníkov či skleníky so zeleninou a ovocím. 

Najväčším mestom na Tureckej riviére je Antalya, kde sa mieša moderné s historickým. Okrem krásnych pláži a príjemných kaviarní tu nájdete i niekoľko pamiatok. Veľmi populárnym strediskom sa stalo mesto Alanya s rušným nočným životom a s nádhernou Kleopatrinou plážou. Príjemnú atmosféru a pravú tureckú pohostinnosť zažijete i v antickom mestečku Side. 

Počas vašej dovolenky na Tureckej riviére sa nechajte zlákať fakultatívnymi výletmi napríklad na Pamukkale – vápencové kaskádovité terasy, ktoré vznikli dlhodobým stekaním teplej minerálnej vody po útese, kúzelným Zeleným kaňonom či výhodnými nákupmi a plavbou loďou v meste Manavgat.

Egejská riviéra

Ak túžite po dovolenke v Turecku, ale v menej rušných letoviskách, tak Egejská riviéra je tá pravá voľba pre vás. Egejská časť Turecka sa od Tureckej riviéry líši hlavne klímou. Na Egejskom pobreží je príjemnejšie počasie, nie je tu tak horúco, dusno a teploty tu nie sú až tak veľmi vysoké. Malebná Egejská riviéra vás nadchne zelenou vegetáciou, borovicovými lesmi, čarovnými zátokami a množstvom pamiatok.

Egejská riviéra ležiaca na západe Turecka zahŕňa turistické strediská ako Bodrum, Marmaris neďaleko ktorého sa nachádza jeden z gréckych ostrovov Rhodos, kam sa ľahko dostanete trajektom, Kuşadası, Izmir, Bozcaada či Çeşme. 

Počas vašej dovolenky na Egejskej riviére s tyrkysovými vodami určite nevynechajte jednu z najkrajších pamiatok UNESCO Efez, bájnu Tróju či ruiny starobylého mesta Pergamon.

Čo by ste mali vedieť pred cestou do Turecka?

Pred svojou dovolenkou do Turecka je vhodné zistiť si, aké sú podmienky vstupu do krajiny, obmedzenia a ako je to s miestnou kultúrou. Určite sa nezabudnite informovať i o atrakciách a lákadlách v blízkosti vášho strediska. Na čo myslieť predtým, ako sa vyberiete do Turecka?

Cestovný pas 

Na vstup potrebujete cestovný pas, v ktorom treba mať minimálne 2 strany voľné a jeho platnosť musí byť o 150 dní dlhšia, ako je dátum príchodu do Turecka. V opačnom prípade vám vstup do krajiny neumožnia a v tranzitnej zóne musíte ísť na spiatočný let, väčšinou tými aerolíniami, s ktorými ste prileteli. Víza na vstup do Turecka za cieľom turistiky nie je potrebné. 

COVID Pass od apríla 2022 Turecko nevyžaduje. Ak by ste však boli v Turecku pozitívne testovaní na COVID-19, musíte sa podrobiť 7-dňovej izolácií, ktorá automaticky končí, ak sa u vás neprejavia príznaky ochorenia.

Pri vašich cestách do Turecka nezabudnite tiež na cestovné poistenie. V prípade pobytov sprostredkovaných cestovnou kanceláriou je cestovné poistenie zväčša zahrnuté v cene zájazdu.

Krádež dokladov a iných predmetov

V prípade krádeže alebo straty dokladov kontaktujte delegáta vašej cestovnej kancelárie alebo sa obráťte na miestnu políciu.

Turecko - zemetrasenie a prírodné katastrofy

Turecko je známe aj pomerne veľkým rizikom zemetrasenia, záplav či lesných požiarov. Venujte preto pozornosť aktuálnym informáciám v médiách a na sociálnych sieťach. Odporúča sa necestovať do juhovýchodných provincií, ktoré vo februári 2023 postihlo ničivé zemetrasenie.

Pozri aj: Lacná dovolenka na pláži v Európe? Prinášame ti 5 skvelých tipov!

Náboženstvo a miestna kultúra

Treba rešpektovať, že väčšina obyvateľov Turecka sú moslimovia. Preto sa od turistov a návštevníkov, najmä na miestach slúžiacich na náboženské účely, môže vyžadovať zahalenie nôh, ramien i hlavy. Niekedy v rámci fakultatívnych výletov býva v programe i návšteva mešity. V takomto prípade si radšej pribaľte šatku a oblečte dlhé šaty či nohavice. Mimo pláží, zábavných parkov či diskoték, môžu neželané prejavy náklonnosti vyvolať konflikt.

Voda

Piť vodu priamo z vodovodu sa neodporúča. Bezpečná balená voda je štandardom vo väčšine ubytovacích zariadení, zakúpiť si ju môžete i v každom obchode. Dbajte na pitný režim a dávajte si pozor na kombináciu priveľa alkoholu, vysokých horúčav a vlhkosti.

Turecká mena

V Turecku môžete platiť eurami alebo dolármi, ale aj platobnými kartami. Lepšie je však zmeniť si peniaze na tureckú líru v zmenárňach, ktoré nájdete v každom meste či turistickom stredisku.

Jazyk

Pri návšteve Turecka buďte pripravení na to, že väčšina miestneho obyvateľstva ovláda len turecký jazyk. V dovolenkových rezortoch však natrafíte na anglicky, poľsky či rusky hovoriaci personál.

Mačky a psy

V Turecku môžete vidieť voľne pohybujúce sa mačky a psy. Je to bežný obraz i v okolí reštaurácií, v nákupných centrách či v parkoch. Na uliciach tiež môžete vidieť misky s vodou a s jedlom, ktoré pravidelne dopĺňajú miestni, ale i samospráva.

- Anketa

NAVŠTÍVILI STE UŽ TURECKO?

Odpovedalo 18 ľudí  

Áno a veľmi sa mi páčilo
22%
Ešte nie, ale uvažujem o tom
28%
Niekoľkokrát
22%
Neláka ma táto destinácia
28%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Sivová 27.06.23 10:24

MS
karma
100.00

Aj sme sa tam toto leto chceli vybrať ale nakoniec zvíťazilo Chorvátsko.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní