Hamamel virgínsky: Zisti aj ty, v čom je absolútne unikátny!

Hamamel virgínsky: Zisti aj ty, v čom je absolútne unikátny!

    • Zdieľaj:
  • 67
  • 4

Viete, kedy by vás mala táto rastlina zaujímať? Rozhodne vtedy, ak vás trápi akné, ekzém alebo lupienka. Hamamel virgínsky je totiž silný a účinný antioxidant a práve pokiaľ ide o ochorenia kože, dokáže doslova zázraky. Pokožka však nie je to jediné, na čo si hamamel trúfa. Ak vás teda zaujíma, s čím všetkým vám dokáže hravo pomôcť a čím je vlastne taký unikátny, čítajte ďalej!

Je doslova raritou. Prečo?

Hamamel virgínsky (lat. Hamamelis Virginiana) je pomerne nezvyčajný krík s opadavými listami, podobný lieske, s červenými listami, ktoré sa takto sfarbia v jesennom období. V zime, keď väčšina vegetácie sladko oddychuje a našim očiam dopraje len holé konáre, hamamel (rebel jeden!) vtedy nádherne zakvitne žltými, oranžovými až červenými kvetmi, ktoré navyše krásne voňajú. Tieto kvety bývajú pod snehom doslova raritou, ale potešia každé oko.

Dorastá približne do päťmetrovej výšky. Domovom tohto stromu či kríku je Texas a Florida, na našom území ho nájdete prevažne v parkoch.

Pozri aj: Najväčšie mýty o šedinách: Máme ich naozaj zo stresu? ​

hamamel v kozmetike

Zdroj: Shutterstock®

A čo tak vypestovať si ho v záhrade?

Ak sa však rozhodnete zasadiť si ho do vlastnej záhrady, určite nespravíte krok vedľa – bude vás tešiť po celý rok a ešte aj vynikajúco poslúži vášmu zdraviu (no dobre, skôr kráse). Stačí si len nazbierať listy hamamelu a usušiť. Obsahujú cenné triesloviny, saponíny, silicu, taníny a flavonoidy. Z kôry si zase môžete pripravovať liečivé odvary. Hamamel býva veľmi často využívaný v alternatívnej medicíne a nie je ničím výnimočným objaviť ho ako súčasť homeopatík.

V kozmetike býva hamamel virgínsky bežnou súčasťou pleťových toník a vyhladzujúcich krémov, denných aj nočných. Využíva sa tiež ako prísada do prípravkov proti poteniu, keďže má výrazné sťahujúce účinky. Čaru hamamelu podľahli už Indiáni, ktorí ho vo veľkom využívali v mnohých smeroch.

kôra z hamamelu

Zdroj: Shutterstock®

Toto sú schopnosti hamamelu virgínskeho:

  • lieči opary, opuchy, psoriázu, ekzém, kŕčové žily, kĺby, povrchové zranenia, bodnutie hmyzom, hemoroidy, žalúdočné vredy, hnačku a akné
  • má antioxidačné schopnosti, sťahujúci, dezinfekčný, čistiaci a stimulačný účinok
  • odstraňuje tmavé kruhy pod očami
  • prospieva zmiešanej až mastnej pleti
  • upokojuje pokožku po holení a depilácii, ako aj popraskanú a začervenenú kožu a opuchnuté oči

Prečítaj si: Modrý čaj: Vieš o tom, že elixír mladosti naozaj existuje?


    • Zdieľaj:
  • 67
  • 4
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 31.08.18 07:46

ĽŠ
karma
123.00

Najvyšší čas si hamamel zabezpečiť...

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 31.08.18 12:19

SK
karma
119.00

tak toto by sa nám určite zišlo

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.09.18 09:38

AS
karma
111.00

na hnačku je naozaj výborný

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 28.09.18 13:51

karma
100.00

Viem, že sa používa v prípravkoch na problematickú pleť, ale nevedel som, že pomáha pri toľkých problémoch.

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Líčenie

Červený rúž v centre pozornosti: Ako si vybrať správny pre svoj tón pleti?

  • 0
  • 5
  • 10.09.2020
Novinky

BALDESSARINI SIGNATURE: Nezameniteľné voňavé vyjadrenie

  • 51
  • 6
  • 28.10.2020
Akné

Potraviny zodpovedné za akné: Ktorým dať STOP-ku a užívať si krásnu pleť?

  • 35
  • 7
  • 28.10.2020
TOPlist