Vieš, čo obsahuje make-up? Dážďovky, slimačí sliz a omnoho viac!

Vieš, čo obsahuje make-up? Dážďovky, slimačí sliz a omnoho viac!

Farebne zjednocuje, skvele kryje nedostatky, vyhladzuje, upokojuje, rozjasňuje, vyživuje, ochraňuje, zvýrazňuje. Áno, ide o make-up. Make-up, ten so správnym odtieňom, vhodnou textúrou, výbornou krycou schopnosťou a s prirodzeným vzhľadom. Ale naozaj toto stačí na ideálny make-up? A čo jeho zloženie? Zamysleli ste sa už aj nad prísadami, ktoré obsahuje? Tu je zopár živočíšnych prísad, ktoré ešte stále môžeme nájsť aj v našich kozmetických prípravkoch.

Odporúčame: Vieš, koľko hodín spánku potrebujeme v závislosti od veku? Konečne sa vyspíš!

čo obsahuje kozmetika

Zdroj: Shutterstock®

Kaviár

Kaviár – to sú ikry určitého druhu rýb. Má antioxidačné účinky, obsahuje unikátny komplex proteínov a ochraňuje pleť pred škodlivým UVA a UVB žiarením. Obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vďaka ktorým vyzerá pokožka mladistvejšie. Kaviár zároveň podporuje tvorbu kolagénu a výborne hydratuje.

Dážďovky

Presnejšie extrakt z dážďoviek. Ten má výborné hojivé a regeneračné účinky. Používa sa na rôzne kožné ochorenia, napríklad na ekzémy, pôsobí proti vráskam, je dobrý na rozšírené žilky, strie, ale aj na hojenie jaziev. Používa sa extrakt z našich dážďoviek hnojných, ale aj z tých kalifornských.

Kyselina hyalurónová

Získava sa extrakciou z kohútích hrebeňov. V dnešnej dobe je táto metóda úplne zbytočná, pretože sa dá táto látka získať aj z rôznych rastlinných zdrojov.

dážďovky v kozmetike

Zdroj: Shutterstock®

Slimačí sliz

Hydratuje, hojí jazvy, ale aj vyhladzuje drobné vrásky. Veľmi spoľahlivo sa však dá nahradiť rastlinnou kyselinou hyalurónovou, aloe vera či AHA kyselinami.

Elastín a kolagén

Tieto látky sa získavajú zo šliach, kĺbov, ale napríklad aj z tepien jatočných zvierat, teda z odpadového materiálu. Táto zložka kozmetických výrobkov sa dá tiež veľmi jednoducho nahradiť rastlinnými, napríklad zo sóje.

Loj

Uvádza sa aj ako živočíšny tuk. Získava sa varením jatočných tiel zabitých zvierat, až kým sa nevytvorí mastná látka, ktorá je pridávaná do kozmetiky a vy si ju nanášate na tvár. Loj je súčasťou mnohých kozmetických výrobkov, vrátane očných make-upov, rúžov, podkladov a make-upov.

čo obsahuje rúž na pery

Zdroj: Shutterstock®

Košenila

Uvádza sa aj ako Carmine a je to vlastne farbivo zozbierané z rozdrveného chrobáka Dactylopius coccus. Tento hmyz sa živí červenými bobuľami kaktusových rastlín v Strednej a Južnej Amerike a keď sa rozdrví, vytvorí sa intenzívne červené farbivo. Toto farbivo nájdeme vo väčšine nevegánskych rúžov ​​a v ďalších výrobkoch na líčenie.

Guanín

Je to kryštalický materiál, ktorý sa buď trbliece, alebo rozptyľuje svetlo a nachádza sa v rozdrvených rybích šupinách. Je súčasťou väčšiny riaseniek, lakov na nechty a rúžov.

Lanolín

Lanolín je tuk, ktorý sa vylúčil a uložil v ovčej vlne a nájdeme ho vo väčšine odstraňovačov rúžov ​​a make-upu.

Squalene alebo skvalén

Táto látka sa extrahuje z pečene žralokov a potom sa pridáva do očného make-upu a rúžov.

vorváň a ambra

Zdroj: Shutterstock®

Ambra

Zdá sa to neuveriteľné, ale táto zložka vzniká z voskového oleja, ktorý lemuje žalúdok vorvaňa. Táto olejová látka sa používa na výrobu vône v parfumoch, kde má zásluhu práve na „prilepení“ vône na pokožku a jej pomalšom odparovaní.

Estrogén

Uvádza sa aj ako estradiol a nachádza sa vo väčšine parfumov, regeneračných krémov alebo pleťových vôd. Estrogén sa získava extrakciou moču od gravidných kobýl.  

Retinol

Táto látka sa často vyskytuje vo výrobkoch, ktoré sa môžu pochváliť účinkami proti starnutiu. Retinol je zdrojom vitamínu A, ale takmer vždy pochádza zo zvieraťa.

Zaujme ťa: Už žiadne dohady! Vypočítaj si, koľko vody denne vypiť podľa váhy

zloženie kozmetiky

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie živočíšne zložky, ktoré môžeme nájsť aj v dekoratívnej kozmetike, sú mlieko, smotana, jogurt, srvátka, med, propolis i včelí vosk. Kozmetiku obsahujúcu tieto zložky však už môžeme nazvať vegetariánskou. Väčšia polovica všetkých zložiek obsiahnutých v kozmetických prípravkoch sa vstrebáva cez pokožku do krvného obehu. Dnes máme množstvo možností a obrovský výber v kamenných aj internetových predajniach, tak si vyberajme svoj ideálny make-up s rozvahou a zodpovedne k svojmu zdraviu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní