Možno to poznáte aj vy - vybrali ste zo zeme všetku svoju úrodu v nádeji, že ju budete konzumovať a využívať vo svojich pokrmoch minimálne celú zimu. Avšak, cibuľa a cesnak dokážu prekvapiť svojím klíčením alebo hnilobou v prípade, že sú nesprávne uskladnené. Čo s tým?
Dnes vám prezradíme skvelý trik, vďaka ktorému koreňová zelenina ako cesnak a cibuľa vydržia čerstvé oveľa dlhšie ako pri inom bežnom uskladnení. Je to jednoduchá a hlavne lacná metóda! Tak sa pozrite, čo všetko budete potrebovať!
Odporúčame: Vodný kameň v sprche: Ako ho odstrániť? Neuveríš, ale s týmto!
Na správne uskladnenie budete potrebovať:
- čerstvú cibuľu a cesnak
- hnedé papierové vrecká
- dierkovač a spinky
Vezmite si vrecká a v ich vrchnej polovici si narobte dierky vzdialené od seba cca 3 až 4 cm (kvôli cirkulácii vzduchu). Takto pripravené vrecká naplňte cibuľou alebo cesnakom (nikdy ich nemiešajte) až po úroveň, v ktorej začínajú dierky. Vrch hnedého papierového vrecúška prehnite a prichyťte prostredníctvom spiniek. Vrecúška následne uskladníte v špajzi alebo v potravinovej skrinke, či pivnici.
Ďalšie tipy na skladovanie cibule a cesnaku:
- zviažte ich – ak ste si ponechali cibuľu aj s vňaťou, tak po jej vysušení cibule zviažte tak, ako to robievali kedysi naše babičky – do vrkoča.
- jutové vrecúško – ak netúžite po cibuľovej alebo cesnakovej ozdobe, tak vysušenú vňať odrežte (ponechajte cca 5 cm) a úrodu vložte do jutových vrecúšok.
- drevená debnička – v tomto prípade je dôležité, aby debničky boli dostatočne odvetrané a rovnako aj to, aby neboli uskladnené vo vlhkom prostredí.
Aktualizovaný článok: 11.10.2022