Menštruácia u žien je sprevádzaná mnohými zmenami. No počula si aj o menštruačnej chrípke?

Menštruácia u žien je sprevádzaná mnohými zmenami. No počula si aj o menštruačnej chrípke?

Nie je to len tehotenská nádcha, ktorá dokáže ženu prekvapiť. K záhadným ženským problémom môžeme zaradiť aj menštruačnú nádchu. Ak máte pocit, že pred menštruáciou niečo na vás lezie, tak v tom nie ste samé. Menštruačná chrípka či nádcha skutočne existuje.

Ako sa hovorí – sú lepšie a sú horšie dní. V tie lepšie máme množstvo energie, sršíme pozitivitou, sme produktívne a usmiate od ucha k uchu. Naopak, počas tých horších sme ako bez života. A najmä v období pred menštruáciou mnohé pociťujú menštruačné bolesti a ďalšie príznaky, ktoré spôsobujú, že sa cítime trochu akoby mimo.

Čo je menštruačná chrípka?

Nejde o žiaden výmysel nás žien. Skutočne ide o problém, ktorý v lekárskej terminológii označuje fyzické príznaky, ktorými môžu ženy trpieť v čase pred menštruáciou. Aj keď ide o samostatný problém, častokrát sa spája s predmenštruačným syndrómom (PMS), preto sa o ňom často nehovorí.

Nechajme však PMS tak a vráťme sa k menštruačnej chrípke. Prečo to pomenovanie? Hlavne z dôvodu, že pred menštruáciou mnohé ženy pozorujú príznaky porovnateľné so skutočnou chrípkou. 

Príznaky menštruačnej chrípky sú variabilné a môžu sa pohybovať od miernych až po ťažšie, pričom trvajú od niekoľkých dní až po takmer týždeň. Môžu zahŕňať:

Pozri aj: Prirodzená podpora plodnosti – 10 krokov k zvýšeniu šance na otehotnenie

Čo spôsobuje menštruačnú chrípku?

Pri mnohých problémoch sa vyhovárame na naše hormóny. Keď sme počas menštruácie úzkostlivé – môžu za to hormóny. Ak je s nami pred menštruáciou na nevydržanie – samozrejme, môžu za to hormóny. Aj menštruačná chrípka vzniká v dôsledku hormonálnych zmien v našom tele.

Predovšetkým hlavným vinníkom je skupina chemických zlúčenín nazývaných prostaglandíny. Tieto zlúčeniny produkuje telo v mnohých situáciách a jednou z nich je aj druhá polovica nášho menštruačného cyklu.

Po ovulácii začne hladina estrogénu v našom tele klesať a hladina progesterónu stúpa. Následne tesne pred menštruáciou dochádza k prudkému poklesu progesterónu aj estrogénu. Táto nižšia hladina progesterónu spôsobuje reťazovú reakciu, ktorá v konečnom dôsledku vedie k uvoľňovaniu prostaglandínov.

Prostaglandíny v podstate spôsobujú sťahovanie maternice, ktoré napomáha vylučovaniu sliznice maternice počas menštruácie. Avšak, uvoľňujú sa aj v iných situáciách – predovšetkým keď naše telo bojuje s infekciou či zápalom. A to je dôvod, prečo sa pred menštruáciou alebo aj počas nej cítime choro.

Odporúčame: Ako prebieha kolposkopia u gynekológa? Na čo slúži toto dôležité vyšetrenie?

Ako predísť vzniku menštruačnej chrípky?

Patríte k tým „šťastným“ ženám, ktoré sa pred menštruáciou cítia choro? Tak, bohužiaľ, máte dočinenia s menštruačnou chrípkou. Avšak, rovnako ako v prípade menštruačných kŕčov či pri PMS, aj pri menštruačnej chrípke existujú spôsoby, ako jej predísť.

Štúdie ukázali, že náš životný štýl môže mať vplyv na tieto predmenštruačné príznaky. Posvietiť by ste si teda mali na svoje jedálniček, spánok i fyzickú aktivitu, ktorú vynakladáte. Ak praktizujete sedavý spôsob života, menštruačné bolesti (menštruačné kŕče) i menštruačná chrípka sa môže zhoršovať.

  • Jedzte viac ovocia a zeleniny – doprajte si predovšetkým tie druhy, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály, prírodné antioxidanty a polyfenoly. Naopak, vyhnúť by ste sa mali kofeínu, alkoholu i jedlám z fast foodu.
  • Nepodceňujte pitný režim – aj hydratácia tela zvnútra je jedným z krokom, ako predísť menštruačnej chrípke alebo aspoň potlačiť jej prejavy a príznaky.
  • Pravidelné cvičenie – fyzická aktivita pomáha pri mnohých problémoch. Pravidelné cvičenie je ideálne na udržanie si váhy, budovanie svalov i posilnenie imunitného systému.

Napokon posledná rada – ak každý mesiac bojujete s menštruačnou chrípkou, PMS alebo vás vždy odrovnajú menštruačné kŕče, netrpte v tichosti.

Samozrejme, najlepším riešením je vziať si protizápalové lieky či lieky proti bolesti, no lepšie je poradiť sa s lekárom a nastaviť vhodnú liečbu. Niekedy je potrebné podstúpiť hormonálnu liečbu, aby ste všetky príznaky a problémy spojené s menštruáciou zmiernili.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní