Čo sú vtieravé myšlienky? Určite si ich už mala, no nevedela si ich pomenovať!

Čo sú vtieravé myšlienky? Určite si ich už mala, no nevedela si ich pomenovať!

Stretli ste sa už s pojmom vtieravé myšlienky? Ide o psychologický jav, ktorý má viac spoločného so znepokojujúcimi myšlienkami, ktoré nechcú zmiznúť. Myšlienky nám denno-denne kolujú mysľou, avšak nie všetky sú, takpovediac, žiadúce.

Práve vtieravé myšlienky patria medzi nežiaduce a mimovoľné, ktoré sú znepokojujúce a dokonca môže byť niekedy ťažké zvládnuť ich a dostať pod kontrolu. Nehovoriac o tom, že je rovnako náročné zbaviť sa ich, nakoľko častokrát zahŕňajú aj nepríjemné predstavy či emócie, ktoré môžu byť obťažujúce.

Vtieravé myšlienky môžu byť dvojaké. V prvom rade vás môžu „napadnúť“, ale nemusia vás nijako rozrušiť – len sa samé vytratia. Na druhej strane môžete mať dočinenia so vtieravými myšlienkami, ktoré sa vás chytia a nepustia – môžete sa všemožne snažiť dostať ich z mysle, ale takto ich len zintenzívnite.

Aj keď vtieravé myšlienky nie sú dôvodom na obavy, môžu vás znepokojovať alebo ovplyvniť váš každodenný život. Čo si však pod pojmom vtieravé myšlienky predstaviť?

Pozri aj: Najhoršie hodnotené slovenské jedlá z pohľadu turistov: TOTO im najviac nechutilo!

Čo sú vtieravé myšlienky?

Vtieravé myšlienky sú často mimovoľné, ale opakujú sa a stávajú sa obsedantnými, pričom sa vám v hlave opakovane prehráva tá istá spätná väzba. Je pomerne náročne vysvetliť, čo to tie vtieravé myšlienky vôbec sú. Nakoľko svoje myšlienky ovplyvňujeme len a len my sami. My sme strojcami našej mysle a myšlienok, ktoré v nej kolujú.

Avšak, predstavte si také myšlienky, ktoré vás dostanú do úzkych a pri ktorých sa začnete obviňovať z toho, že vám vôbec napadli. Dokonca sa môžete svojich myšlienok desiť. Bežne sa s nimi spájajú aj emócie, ako je strach, hanba či pocit viny.

Vtieravé myšlienky sú neuveriteľne normálne a väčšina ľudí ich z času na čas zažíva. Typické príznaky vtieravých myšlienok:

  • myšlienka je znepokojujúca,
  • myšlienka je pre vás nezvyčajná,
  • myšlienka je pre vás ťažko zvládnuteľná.

Niekto môže mať vtieravú myšlienku na ublíženie si alebo niekomu inému (toto sú najčastejšie vtieravé myšlienky). Avšak, keď sa dotyčného človeka opýtate, či by to skutočne aj spravil – ublížil sebe alebo niekomu inému, odpovie vám, že nie a že má strach. Popravde, väčšina ľudí v skutočnosti nechce urobiť vtieravú vec, na ktorú myslia.

Typy vtieravých myšlienok

Existuje niekoľko rôznych typov vtieravých myšlienok. Niektorí ľudia môžu mať vtieravé myšlienky o:

  • baktériách, infekciách alebo iných zdravotných problémoch,
  • agresii, násilí, či ubližovaní sebe a iným,
  • náboženstve, rúhaní sa či nemorálnosti,
  • sexe, sexuálnych činoch alebo sexualite,
  • pochybnostiach o nesprávnom vykonávaní úloh, poprípade o nedokončených úlohách.

Sú vtieravé myšlienky normálne?

Vtieravé myšlienky sú neuveriteľne normálne a väčšina ľudí ich z času na čas zažíva. V skutočnosti sa to stáva takmer každému. Štúdia z roku 2014 zistila, že približne 94 % účastníkov malo počas 3 mesiacov pred štúdiou aspoň jednu vtieravú myšlienku. V danej štúdii rovnako zistili, že medzi najčastejšie vtieravé myšlienky patria obavy o správne vykonávanie úloh. Najmenej časté boli myšlienky týkajúce sa sexuálneho alebo náboženského charakteru.

Hoci vtieravé myšlienky zvyčajne nie sú ničím, čoho by ste sa mali obávať, niekedy môžu začať zasahovať do vášho každodenného života. Keď sa vtieravé myšlienky stanú problematickými, nemôžete ich nechať odísť a môžu zamestnávať vašu myseľ celé dni, týždne alebo mesiace, až do takej miery, že ovplyvňujú váš spánok.

Ak vám vtieravé myšlienky spôsobujú veľké utrpenie, zaberajú vám každý centimeter priestoru v hlave alebo vám sťažujú sústredenie na prácu, školu a iné povinnosti, potom je čas vyhľadať odborníka.

Zaujme ťa aj: Bolesť päty u detí môže naznačovať Severovu chorobu – toto je hlavný rizikový faktor!

Čo spôsobuje vtieravé myšlienky?

Vtieravé myšlienky nemusia mať žiadnu príčinu. Niekedy sa vyskytujú úplne náhodne, a tak, ako rýchlo prídu, tak aj odídu – nezanechajú žiadny trvalý dojem.

Technicky vzaté, vtieravé myšlienky môže vyvolať čokoľvek. Ale častou príčinou sú „nejednoznačné situácie" – napríklad nie príliš priateľský rozhovor, ak niekto neodpovie na vašu správu, arogantné správanie kolegu a pod. Vtieravé myšlienky vyvolávajú vnútorný dialóg typu „urobil som niečo zlé?“, alebo „nemajú ma radi?“, či „nahneval som niekoho?“.

Menej často sú vtieravé myšlienky spojené s inými dušenými ochoreniami, ako je napríklad obsedantno-kompulzívna porucha (OCD) alebo posttraumatická stresová porucha (PTSD). Tieto myšlienky však môžu byť aj príznakom iného zdravotného problému, ako napr.:

Je možné vtieravé myšlienky diagnostikovať?

Prvým krokom k diagnóze je rozhovor s lekárom. Ten preskúma vaše príznaky a anamnézu. Môže vykonať fyzikálne vyšetrenie a v niektorých prípadoch použiť dotazníky alebo testy, aby zistil viac o vašich príznakoch.

V prípade, že nie je zistený žiaden fyzický problém, ktorý by mohol viesť k vtieravým myšlienkam, ošetrujúci lekár vás môže odporučiť k špecialistovi – psychológovi alebo psychiatrovi. Títo špecialisti vám pomôžu identifikovať myšlienky, keď sa objavia. Na základe vašej reakcie následne rozhodnú, či ide o diagnózu alebo nie, prípade čo je príčinou vtieravých myšlienok.

Ako dostať vtieravé myšlienky pod kontrolu?

Vtieravé myšlienky sú silné, pretože sa zdá, že sa „držia" vo vašej mysli. Najlepší spôsob, ako zvládnuť vtieravé myšlienky (ako liečiť vtieravé myšlienky), je znížiť vašu citlivosť na tieto myšlienky a ich obsah. Pomôcť vám môže:

  • kognitívno-behaviorálna terapia – ide o spoluprácu s terapeutom, ktorý vám pomôže naučiť sa spôsoby myslenia, pri ktorých budete odolnejší voči vtieravým myšlienkam.
  • lieky – tie sa využívajú predovšetkým na liečbu stavov, ako je OCD alebo posttraumatická stresová porucha, ktoré sú príčinou týchto „čiernych“ myšlienok.
  • samostatná starostlivosť – pracujte na sebe a snažte sa uisťovať v tom, že sú to len myšlienky, ktoré prišli a rovnako tak aj odídu.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní