História instantnej kávy sa začala písať v roku 1901, keď japonský vedec Satori Kato predstavil svetu kávový prášok. Keďže nemal podnikavého ducha, nepodarilo sa mu na nej zarobiť. Až o pár rokov neskôr využil objav Japonca George Washington (výskumník a menovec prvého prezidenta USA). Tento pán vo veľkom rozbehol svoj biznis počas prvej svetovej vojny, kedy vojaci nemali, pochopiteľne, čas na prípravu poriadnej kávy.
Dva základné spôsoby výroby instantnej kávy a nezmyselnosť jej pitia
Vo všeobecnosti spočíva výrobný postup v uvarení kávy z rozomletých kávových zŕn. V ďalšom kroku sa táto káva upraví jedným z dvoch spôsobov. Prvou možnosťou je sublimácia. Káva sa najprv zmrazí, odparí sa z nej ľad a, voilá, granuly sú na svete. Druhým spôsobom je sušenie predtým uvarenej kávy vzduchom vysokej teploty. Druhý spomínaný postup je pomerne rizikový, pretože káve všeobecne škodia vysoké teploty (jednoducho povedané).
Pozri aj: Ako správne skladovať vajíčka? Toto si určite nevedela!
A teraz otázka! Jedávate instantné polievky, kaše a podobné chemicky upravené jedlá? Ak sa stravujete zdravo tak určite nie, však? Prečo potom pijete obyčajný priemyselne spracovaný výluh z kávy? Nehovoriac o použitých kávových zrnách. Aké zrná sa podľa vás použijú na jej výrobu, ak ich koncový zákazník nemá možnosť túto vstupnú surovinu vidieť? Áno, presne tak. Tie najhoršie, vysoko postrekované a najplesnivejšie zrná. Málokto skúma pôvod rozpustnej kávy a spôsob jej výroby. To výrobcov odbremeňuje od mnohých kvalitatívnych vlastností, ktoré, naopak, zrnková káva musí spĺňať.
Preto sa najväčšie požiadavky kladú na arómu a chuť aj za cenu pridania látok, ktoré v ozajstnej káve nemajú čo hľadať. Ak ste si niekedy dali kvalitne upraženú bio kávu, urobenú z čerstvo zomletých kávových zŕn, tak viete, že výrobcovia instantnej „brečky" sa môžu i na hlavu postaviť, chuť skutočnej kávy ničím nenahradia.
Aká je cena prechodu na kvalitnú kávu?
Ak pijete instantné kávy „kvalitnejších” značiek, alebo dokonca bio rozpustnú kávu, voľba prejsť na kvalitnú zrnkovú bude pre vás a vašu peňaženku prijateľnejšiou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.
Ako si pripraviť skvelú kávu aj v pohodlí domova? K príprave zrnkovej kávy je potrebná prvotná investícia do kávovaru s mlynčekom alebo do nejakého alternatívneho prístroja na výrobu kávy, napr. aeropressu. V dnešnej dobe je možností, ako si pripraviť kvalitnú a chutnú kávu naozaj mnoho. Okrem aeropressu ju môžete pripraviť aj na sporáku v moka pot či pomocou french press-u. V obchode neobchádzajte ani chemex „kávovar". Je to sklenená nádoba v tvare presýpacích hodín s dreveným korzetom – používa sa s papierovým filtrom, do ktorého sa nasype zomletá káva a tá sa následne zaleje vodou. Tieto prístroje sú v porovnaní s plne automatickými kávovarmi podstatne lacnejšie!
Po prečítaní tohto článku môžete pokračovať v pití instantnej kávy len z dvoch dôvodov. V prvom prípade by ste sa mali nad sebou zamyslieť, pretože za to môže jedine vaša lenivosť. Ak sa vás teda netýka druhý prípad – nedostatok financií. V tom prípade jediné, čo pre seba môžete urobiť, je zaliať rozpustnú kávu horúcou, nie vriacou vodou. Ale to už určite všetci viete.
Pozri aj: Spoznaj všetky druhy ílov a ílové masky pre každý typ pleti
Naposledy aktualizovaný článok: 7.4.2022
- Anketa
CHYSTÁTE SA PO TOMTO ČLÁNKU ZMENIŤ INSTANTNÚ KÁVU ZA ZRNKOVÚ?
Odpovedalo 654 ľudí