Letný strašiak menom salmonelóza

Letný strašiak menom salmonelóza

    • Zdieľaj:
  • 0

Patríte medzi gurmánov, ktorí si neodoprú ani také delikatesy ako tatarák? A čo lahodné majonézové dresingy či zmrzlina, ktorá sa priam rozplýva na jazyku?

Každý z nás si rád zamaškrtí a nie je dobré, aby sme si takéto pochúťky raz za čas nedopriali. Niekedy však za ne môžeme zaplatiť krutú ,,daň" v podobe infekčnej salmonelózy. Ako ju identifikovať a čomu sa radšej vyvarovať?

V potravinách, ktoré konzumujeme sa nachádza množstvo mikroorganizmov. Tie môžu byť žiadúce (napríklad v jogurtoch, v syroch s plesňou, v pive či vínach) alebo nežiadúce. Práve nežiadúce mikroorganizmy môžu v našom tele narobiť neplechu, napríklad v podobe salmonelózy. Salmonelóza je infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša na človeka z infikovaných zvierat alebo ich produktov (napríklad vajíčka či mäso, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované) prostredníctvom mikroorganizmov zvaných salmonely. 

Odporúčame prečítať: Aké výhody prináša cvičenie so švihadlom?

salmonela

Zdroj: Shutterstock®

K salmonelóze dochádza po konzumácii infikovaného produktu. Zvýšenú opatrnosť najmä v letnom období preto zvýšte pri konzumácii majonéz, zmrzliny, nátierok, krémov s obsahom vajec, ale aj tlačenky, mäkkých salám, sekanej či údeného mäsa.

Ako zistíme, že ide o salmonelózu?

Typickým príznakom salmonelózy je nevoľnosť, hnačka spojená s kŕčovitou bolesťou brucha, celková slabosť, zvýšená teplota či bolesti hlavy. Problémy zväčša prichádzajú po ôsmich až desiatich hodinách od konzumácie infikovanej potraviny. Je potrebné, aby bol pacient hospitalizovaný v nemocnici a liečený infektológom.

Odporúčame prečítať: Ako správne osviežiť svoju pokožku v horúčavách?

choroba

Zdroj: Shutterstock®

Salmonelóza však môže mať aj takzvaný bezpríznakový priebeh. Aj vtedy sa síce salmonely dostanú do tenkého čreva, avšak nedochádza k ich výraznému rozmnožovaniu a liečba tak nie je potrebná.

Všeobecné odporúčania:

  • Skladovanie potravín (uvarených a surových v chladničke)
  • Konzumácia potravín v čo najkratšom čase od prípravy
  • Potraviny je potrebné dostatočne tepelne upraviť
  • Nezabúdajte ani na dostatočnú hygienu rúk pred konzumáciou jedla


     

OTÁZKA PRE VÁS:

Stretli ste sa niekedy so salmonelózou?

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Prešívaná bunda ako základ zimného šatníka: Vieš ju nosiť štýlovo?
Módne inšpirácie

Prešívaná bunda ako základ zimného šatníka: Vieš ju nosiť štýlovo?

  • 2
  • 13.12.2022
Aj muži kraľujú móde! Obľúbený spevák sa stal novým umeleckým riaditeľom pánskej sekcie Louis Vuitton
MÓDA

Aj muži kraľujú móde! Obľúbený spevák sa stal novým umeleckým riaditeľom pánskej sekcie Louis Vuitton

  • 1
  • 17.02.2023
90. roky ovládli rok 2023! Pozrite si niektoré ikonické módne trendy, ktoré sa tento rok vrátia
Módne inšpirácie

90. roky ovládli rok 2023! Pozrite si niektoré ikonické módne trendy, ktoré sa tento rok vrátia

  • 1
  • 22.03.2023