Ty a raňajky nie ste kamaráti? Tu je 5 tipov, ako sa naučiť raňajkovať

Ty a raňajky nie ste kamaráti? Tu je 5 tipov, ako sa naučiť raňajkovať

Pravidelná strava predstavuje pre naše telo, takpovediac, palivo, ktoré ho poháňa. Dodáva nám energiu, ktorá je nevyhnutná na prácu, štúdium, voľnočasové aktivity, koníčky, starostlivosť okolo domu a skrátka všetko, čo každý deň robíme. Dodáva nám rôznorodé telu prospešné látky, vďaka ktorým funguje naše telo tak, ako má. Vynechávanie kvalitnej stravy nie je zrovna niečo, z čoho by bolo naše telo nadšené.

Môže to viesť k nedostatku energie, následnému prejedaniu sa, nízkej hladine cukru v krvi, zlej nálade aj zhoršenej koncentrácii. Preto by sme telu mali doplniť to správne „palivo“ v ranných hodinách, okolo obeda i večer a podľa potreby aj medzi hlavnými jedlami dňa. S vynechávaním niektorých jedál dňa sa však stretávajú mnohí z nás.

Niektorí vyraďujú z rôznych dôvodov napríklad večere, no sú tu i takí, ktorí ráno opúšťajú domov bez raňajok. Prečo sa oplatí raňajky nevynechávať a ako sa naučiť raňajkovať?

Prečo sa oplatí raňajkovať?

Raňajky, prvé jedlo dňa, predstavujú pre telo úspešný štart do nového dňa po prebudení sa z dlhého nočného odpočinku. Dodajú telu energiu na celé dopoludnie, naštartujú metabolizmus a ochránia nás pred neskoršími návalmi hladu. Ranné vynechávanie raňajok rozhodne nie je dobrý spôsob, ako ušetriť nejaké skonzumované kalórie. Pravdou totiž je, že vynechanie jedál vo všeobecnosti zvyšuje apetít pri dlhšom nejedení.

Vynechanie raňajok môže spôsobiť, že na obed a počas dňa toho zjeme následne oveľa viac. Z dlhodobého hľadiska je vynechávanie raňajok rizikové v súvislosti s udržiavaním si stabilnej váhy, ale aj optimálnou hladinou cukru v krvi a dobrým kardiovaskulárnym zdravím. 

Mnohým neraňajkovanie nespôsobuje žiadne zjavné ťažkosti, no ak v dopoludňajších hodinách pociťujete nedostatok energie, malátnosť, problém sústrediť sa na prácu či problém si niečo pamätať, možno je čas naučiť sa raňajkovať. Čo robiť, ak vy a raňajky nie ste práve kamaráti?

Odporúčame: ​TOP potraviny pre obličky: Týmto im ulahodíš a zároveň aj ochrániš

5 tipov, ako sa naučiť raňajkovať:

1. Vstaňte skôr

Raňajky vynechávajú ľudia z mnohých dôvodov a jedným z nich je, že ráno skrátka nestíhajú. Ponáhľajú sa z domu a následne v práci vyčkávajú s prázdnym žalúdkom až do obeda, prípadne si po ceste do práce kúpia niečo malé, napríklad koláč, čo, mimochodom, nie sú práve ukážkové raňajky. U mnohých teda nie sú problémom samotné raňajky, ale práve čas. 

Ak sú vaše rána naozaj rýchle a nemáte čas sa v pokoji doma najesť, nezostáva vám nič iné, ako vstať o niečo skôr. Verte, že tých 15 alebo 20 minút ranného spánku naviac vám už nezachráni prebdenú noc. To znamená, že ideálne je ísť spať v rozumnú hodinu a potom vám o trochu skoršie vstávanie nebude robiť žiaden problém. Ako bonus dostanete čas na prípravu raňajok a ich konzumáciu a možno postupne zistíte, že práve pomalšie rána sú to, čo vám chýbalo k lepšej nálade a úspešnejšiemu pracovnému dňu. 

2. Pripravte si raňajky už večer

Ak je pre vás príprava raňajok počas ranného zhonu naozaj veľkým luxusom, ktorý skrátka nezvládate, prípadne sa vám do toho ani nechce, skúste inú stratégiu. Vyskúšajte čo najviac minimalizovať čas potrebný na prípravu raňajok. Praženicu či palacinky si odložte na víkend. Počas týždňa to chce pokrmy, ktoré sú na stole hneď, ako napríklad cereálie s mliekom alebo jogurtom. Samozrejme, človeka omrzí jesť stále dookola to isté.

Ak vám dôjde inšpirácia, čo rýchle si dať ráno pod zub a nechcete to každé ráno odbiť len jogurtom alebo koláčom, zamerajte sa na večernú prípravu raňajok. Mnohé pokrmy vhodné na raňajky si môžete v značnej miere nachystať už večer. Ak obľubujete sladké raňajky, skúsiť môžete chia puding alebo takzvané overnight oats, čo sú ovsené vločky pripravované cez noc bez varenia. Na internete nájdete mnoho receptov na prípravu týchto sladkých raňajok. Skvelé je, že vždy si ich môžete pripraviť s inou príchuťou.

Ak máte radi skôr slané raňajky, pripravte si večer napríklad chutnú a zdravú nátierku, ktorú si ráno už len natriete na kus pečiva. A pokojne si večer k tomu pokrájajte do vzduchotesnej misky aj zeleninu, aby ste sa jej krájaním nemuseli zdržiavať ráno. 

3. Začnite s malou porciou

Iným dôvodom, pre ktorý mnohí ľudia vynechávajú raňajky je, že ráno necítia hlad alebo dokonca ani nevedia do úst dostať nejaké sústo. Ak je toto váš prípad, pomôcť môže, ak začnete v malom. Nie nadarmo sa vraví, že pomaly ďalej zájdeš. Na začiatku môžu byť vaše raňajky skutočne malé, povedzme len pár zahryznutí. Nenakladajte si na tanier dva obložené chleby alebo plnú misku ovsenej kaše s polovicou nakrájaného jablka, ak viete, že váš žalúdok to skrátka nezvládne.

Naložte si na tanier alebo do misky len malé množstvo jedla, teda napríklad polovičku krajca chleba alebo pár lyžíc kaše. Ak máte tuhé raňajky, napríklad pečivo, veľmi pomáha, ak si ho vopred nakrájate na menšie kúsky, ktoré budú predstavovať len jedno sústo. Verte, že takto to pôjde omnoho jednoduchšie. Množstvo jedla na raňajky môžete postupne navyšovať podľa toho, ako vám to bude vyhovovať, až sa nakoniec dostanete k veľkosti porcie jedla, ktorá bude pre vás na ráno ideálna. 

Odporúčame: ​Ako ušetriť na potravinách? Vyskúšaj týchto 8 trikov

4. Zvoľte správne jedlo

Ďalšiu skupinu tých, ktorí vynechávajú raňajky, tvoria osoby, ktorým sa stalo, že im bolo z ranného jedla skrátka nevoľno alebo ťažko. Táto situácia neraz nastáva vtedy, keď si doprajeme na raňajky niečo nie úplne vhodné. Problém teda nemusíme mať s raňajkami vo všeobecnosti, ale len s  niektorými konkrétnymi potravinami. Mnohé potraviny nie sú úplne vhodné na prázdny žalúdok, pretože ho môžu napríklad zaťažovať a spôsobovať nepríjemné pocity. 

Niektorým na prázdny žalúdok vadia banány, iným paradajky alebo papriky, ďalším kyslomliečne výrobky. K horšie zvládaným potravinám na prázdny žalúdok patria napríklad aj jablká a hrušky, a to z dôvodu vysokého obsahu vlákniny, ktorá môže podráždiť lačný žalúdok. Na ceste k tomu, aby sme sa naučili raňajkovať, je teda dôležité aj identifikovať konkrétne pokrmy, ktoré nám ráno vyhovujú. Ak vám nie sú cudzie tráviace a vylučovacie problémy, riešením by pre vás mohli byť teplé raňajky, ktoré obvykle telo lepšie zvládne. 

5. Dopraje si to, čo máte radi

Ako posledný môžeme ešte spomenúť fakt, že na raňajky by ste si vždy mali dopriať hlavne to, čo je vám pochuti. Mnohokrát sa to snažíme skúšať s jedlami, o ktorých sme čítali samé chvály, pretože sú napríklad pre naše telo veľmi prospešné. No ak našim chuťovým bunkám skrátka nevyhovujú, tak to pôjde len ťažko. Ak si budete na raňajky pripravovať ovsenú kašu, pretože viete, že je veľmi zdravá, no ledva z nej ráno do seba natlačíte dve lyžičky, maximálne vás tak odradí od raňajok a znechutí vám ich. 

Áno, raňajky by mali byť zdravé a vyvážené, no musia vám byť pochuti a musíte sa na ne tešiť. Všetko je to len o tom, aby ste si našli svoje obľúbené ranné jedlá, ktoré vám budú vyhovovať a ktoré v tom správnom množstve nebudete mať problém ráno zjesť. 

Odporúčame: ​Vitamín A v ľudskom tele – koho ohrozuje nedostatok a ako škodí nadbytok?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Barbora Kubelková 21.12.22 20:53

karma
113.00

Raňajky sú základ , kedysi som neraňajkovala teraz by som si deň bez raňajok nevedela predstaviť a asi by som v práci zaspávala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní