Trápi ťa neustály pocit chladu? Povieme ti, kedy navštíviť lekára

Trápi ťa neustály pocit chladu? Povieme ti, kedy navštíviť lekára

Dvoje ponožiek, extra prikrývka a vrstvenie oblečenia akoby ste boli cibuľa. V zime možno realita pre viacerých z nás, no počas ostatných ročných období je však neustály či extrémny pocit chladu skôr nezvyčajný jav.

Niektorí odborníci tento stav nazývajú aj intolerancia chladu a upozorňujú, že frekventované triašky, husia koža či ľadové ruky a nohy rozhodne netreba ignorovať. Ako rozpoznať, že je čas na lekárske vyšetrenie?

Skôr ženská záležitosť?

Vedeli ste, že ženy pociťujú chlad štatisticky častejšie než muži? Muži zvládajú nižšie teploty vo všeobecnosti lepšie a ideálna izbová teplota pre nich je 22 stupňov Celzia, čo je až o tri stupne menej než je ideálna izbová teplota pre nežné pohlavie. Súvisí to s pomalším metabolizmom, vďaka ktorému ženy v pokoji spália menej kalórií, čo znamená že ich telo produkuje menej tepla.

Či už ste žena alebo muž, občasný pocit chladu nie je dôvod na obavy. Ak sa však k neustálemu pocitu chladu pridružujú iné príznaky, ako je napríklad chronická únava, spozornite a v prípade potreby navštívte odborníka. 

Odporúčame: Najväčšie chyby pri varení, ktorých sa dopúšťame: Profíci to vidia takto!

preoč pociťujeme chlad

Zdroj: Shutterstock®

Dysfunkcia štítnej žľazy

Chlad a dýchavičnosť, chlad a únava, chlad a závrate... To všetko sú príklady pomerne nebezpečných kombinácií symptómov, ktoré môžu predstavovať potenciálne zdravotné riziko a poukazovať na vážnejšiu diagnózu než je len obyčajná zimomravosť. Ak vám je neustála zima, príčinou môže byť napríklad hypotyreóza, čo je ochorenie štítnej žľazy.

Tá vylučuje hormóny regulujúce metabolizmus a tiež teplotu ľudského tela. Ak ide o hypotyreózu, pridružiť sa môže vypadávanie vlasov, priberanie na telesnej hmotnosti, ale aj únava či suchá pleť.

príznaky anorexie

Zdroj: Shutterstock®

Nedostatok minerálov aj podvýživa

Čo ešte môže byť príčinou neustáleho pocitu chladu? Podľa odborníkov je jednou z možností nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov. Z vitamínov môže pocit chladu spôsobovať deficit vitamínu C, B12 a B9 a z minerálov najmä nedostatok železa v krvi, teda diagnóza s názvom anémia. V neposlednom rade môže byť pocit chladu príznakom ochorenia srdca aj diabetu, v tomto prípade ak ho sprevádza napríklad časté močenie a únava. 

Zima býva aj podvýživeným ľuďom, ktorým chýba tuk – pocit chladu je tak veľmi častý u pacientov s anorexiou, bulímiou alebo inou poruchou príjmu potravy. Asi najmenej vážnou príčinou neustáleho pocitu chladu je pribúdajúci vek, teda starnutie.

Inšpiruj sa: TOP ekologické náhrady vložiek a tampónov: Ako na zdravšiu menštruáciu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 28.12.20 08:24

ĽŠ
karma
100.00

Príčin je naozaj viacero, v každom prípade - nepríjemný pocit!

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 29.12.20 15:18

KS
karma
133.00

Osobne je mi tiež stále zima, ale väčšinou iba na nohy, pričom ponožky musím nosiť aj na spanie. Iné príznaky som chvalabohu nespozorovala, ale je dobré vedieť.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 30.12.20 22:45

MM
karma
107.00

Pravdivé.... Vždy mi bola stále zima, neskôr som zistila ,že mám problémy so štítnou žl.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 02.01.21 10:28

AK
karma
100.00

Tieto príznaky našťastie nemám

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní