Zápal slepého čreva – ako včas spoznať varovné signály?

Zápal slepého čreva – ako včas spoznať varovné signály?

Slepé črevo je vakovitý začiatok hrubého čreva. Nemá žiadnu významnú funkciu, no dokáže človeka poriadne potrápiť.

Zápal slepého čreva, respektíve jeho červovitého prívesku nazývaného aj apendix, patrí medzi skutočne nepríjemné zdravotné komplikácie. Ak sa jeho diagnóza potvrdí, vo väčšine prípadov je nutný chirurgický zákrok.

Je však na vás, aby ste prvotné príznaky včas spozorovali. Prečítajte si, aké sú signály zápalu slepého čreva, prečo k jeho vzniku dochádza a či je vôbec možné tomu zabrániť.

Čo je apendicitída?

Apendicitída, ochorenie ľudovo nazývané ako zápal slepého čreva, je vlastne zápal apendixu, čiže slepo končiacej časti hrubého čreva. Vplyvom rôznych faktorov sa táto oblasť uzatvára, dochádza k premnoženiu črevných baktérií z prirodzenej mikroflóry, a tak vzniká zápal. 

​Apendicitída sa najčastejšie objavuje u detí, mladých dospelých do 30 rokov a dokonca u tehotných žien. Zápal môže mať niekoľko štádií, ktoré sa odlišujú závažnosťou stavu pacienta.

Štádiá zápalu slepého čreva:

  • V prvých štádiách nie je poškodené tkanivo. Zápal je slabší, jeho príznaky postupne odznievajú a nie je nutná operácia. Liečba prebieha pobytom na lôžku, lekárskym dohľadom, diétou a prípadne ľadovými obkladmi. Zostáva však riziko opätovného návratu ťažkostí.
  • V neskorších štádiách, ktoré sú charakteristické poškodením tkaniva, je väčšinou potrebný aj chirurgický zákrok.
  • Posledný stupeň predstavuje roztrhnutie slepého čreva a vyliatie bakteriálneho obsahu do brušnej dutiny. Ide o veľmi závažnú komplikáciu, pri ktorej sa masívna infekcia dostáva do celého organizmu.

Odporúčame: Chrumkavá rebarbora s jahodami – crumble bez lepku

Príčina zápalu slepého čreva nemusí byť známa

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príčiny zápalu slepého čreva?

Príčiny vzniku zápalu slepého čreva nemusia byť vždy známe. Vo veľa prípadoch je príčina zistená až na operačnom stole. Za zápalom môže byť upchatie apendixu rôznymi črevnými kamienkami, ktoré vznikajú z hustého črevného obsahu.

Takýto obsah čriev vzniká hlavne pri nesprávnom stravovaní a taktiež nedostatočným príjmom vlákniny. Príčinou býva i nefyziologické ohnutie slepého čreva. K apendicitíde prispievajú aj iné črevné infekcie, ktoré sa na slepé črevo prenesú.

Rizikové sú cudzie telesá v strave, ktoré sťažujú vyprázdňovanie. Ide o jadierka z hrozna a melónu, kôstky z čerešní alebo škrupinky z vajíčok. Rovnako môžu apendix upchať niektoré parazity, napríklad hlísty alebo mrle.

Aké má zápal slepého čreva príznaky?

Hlavným varovným signálom zápalu slepého čreva je v prvom rade prudká a kŕčovitá bolesť, ktorá môže najskôr začať v oblasti žalúdka či pupka a až potom sa presúva do pravého podbruška. Bolesť sa prehlbuje pri chôdzi, námahe či pri hlbokom dýchaní.

Medzi ďalšie signály patrí:

  • nechutenstvo,

  • nevoľnosť,
  • tráviace ťažkosti ako zápcha či zvracanie,
  • pocity plynatosti (alebo zastavenie odchodu plynov),
  • vo vážnejších prípadoch zvýšená telesná teplota až horúčka,
  • zrýchlený pulz,
  • sťažené dýchanie.

Všetky príznaky sú rozvinuté už do prvých 24 hodín. Ochorenie má veľmi rýchly priebeh. Ak sa u vás uvedené známky zápalu prejavia, neignorujte ich. Je potrebné bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc, aby nedošlo k závažnejším komplikáciám, akou je napríklad perforácia, čiže prasknutie apendixu.

Odporúčame: Sima Martausová: Inšpirujte sa speváčkiným pohľadom na život

Apendicitída môže byť sprevádzaná aj horúčkou

Zdroj: Shutterstock®

Liečba zápalu slepého čreva

Liečba zápalu slepého čreva závisí v prvom rade od závažnosti vzniknutého stavu. Využívajú sa 2 hlavné prístupy:

  • konzervatívna liečba – mierne prebiehajúce úvodné štádiá ochorenia možno preliečiť medikamentmi, úpravou stravy, tekutinami a oddychom na lôžku, 
  • operatívna liečba – uplatňuje sa pri závažných stavoch a pri neuspešnej konzervatívnej liečbe, zahŕňa chirurgické odstránenie apendixu. 

Je možné zápalu slepého čreva predísť?

Zodpovedať otázky ohľadom prevencie v prípade zápalu slepého čreva je veľmi náročné. Neexistuje totiž spoľahlivý spôsob, ako sa pred týmto zdravotným problémom ochrániť. Zápal slepého čreva totiž patrí medzi náhle brušné príhody a vyznačuje sa tým, že často prichádza nečakane a za plného zdravia.

Jednoznačne dokázaná nie je ani vrodená náchylnosť na toto ochorenie. Pozor si však môžete dávať minimálne na zdravie vášho tráviaceho traktu a hlavne črevnej mikroflóry.

Dbajte na dostatočný prísun vlákniny, ktorá zabezpečuje plynulý priechod trávených zvyškov jedla črevami. Opatrní buďte pri konzumácii potravín, ktoré obsahujú nestráviteľné zvyšky, ako už spomínané čerešne a ich kôstky či melón s jadierkami.

Aktualizovaný článok: 2.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Lucia Šeptáková 21.05.17 06:25

karma
107.00

Veľmi poučný článok.Takéto bolesti brucha nie sú sranda a treba konať.

  • 0
Odpovedať

miki popovic 21.05.17 13:14

MP
karma
-1.00

bolesť brucha neznamená hneď zaspal slepého čreva, lekári tak radi posielajú zdravých ľudí pod skalpel.

  • 1
Odpovedať

Jan Skuseny 21.05.17 23:54

JS
karma
-1.00

Je daleko jednoduchsie vybrat zdravy apendix, ako perforovany ! A vykony sa pocitaju - poistovna preplaca !

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 21.05.17 07:34

DB
karma
117.00

Zápal slepého čreva je veľmi nebezpečný, pokiaľ sa včas nerieši, človek môže na to aj zomrieť...bohužiaľ,poznám aj taký prípad :-(

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 21.05.17 11:04

SK
karma
114.00

dobrý článok, keď bola dcérka stredoškoláčka, prišla nám domov s veľkou bolesťou brucha, príznaky nám hovorili, že treba utekať do nemocnice, najprv ju vyšetrili na gynekológii a odtiaľ sme šli zasa na iné oddelenie, odkiaľ nás pomaly ihneď poslali na operačku...bolo to dosť stresové...

  • 0
Odpovedať

miki popovic 21.05.17 13:13

MP
karma
-1.00

na gynekológii zistili zápal slepého čreva? dosť zvláštne, to c ktorej nemocnici ste boli?

  • 1
Odpovedať

Jan Skuseny 21.05.17 15:30

JS
karma
-1.00

Zrejme ju poslali na gyndu, lebo to mohli byt "zenske" problemy - od zapalu az po extrauterinu (mimomaternicove tehotenstvo).

  • 1
Odpovedať

miki popovic 21.05.17 13:11

MP
karma
-1.00

operovať často ani nie je treba, sreašîte tu ľudí.

  • 1
Odpovedať

Jan Skuseny 21.05.17 14:00

JS
karma
-1.00

Odkaz autorke - prosim Ta nepis o tom, comu absolutne nerozumies ! Tolko somarin pokope som uz davno necital !

Este nikdy nikto nedostal (a nedostane !) zapal slepeho creva po zjedeni cerstvej, nekonzervovanej dobre vykvasenej kapusty, prirodne skysnuteho mlieka alebo prirodneho jogurtu (samozrejme bez konzervantov) a to napriek tomu, ze obsahuju miliardy zivych bakterii v kazdej lyzicke ! Ked nebudes jest pokazene potraviny, konzervanty a antibiotika, ale budes jest potraviny obsahujuce probiotika (zdraviu prospesne mikroorganizmy), potom ziaden zapal hrubeho creva nehrozi ! A slepe crevo s apendixom su pre zdravie nesmierne dolezite - je to oaza, v ktorej zdraviu prospesne bakterie prezivaju nepriaznive obdobie (napr. po poziti pokazeho jedla) ! Bakterie, ktore sposobia zapal urcite nie su prirodzene - ale nachadzaju sa v creve preto lebo clovek jedava nevhodnu (p)otravu ! A kostky a jadierka jedavam od detstva (lebo som darebny ich vypluvat) a nemam ziaden strach, ze by mi mohli ublizit ...
K diagnostike - dobrym testom je aj prilozenie chladneho predmetu na pravu stranu podbruska - ak sa bolest strati, pravdepodobnost zapalu je vysoka !

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 21.05.17 16:32

MM
karma
100.00

teoreticky to ovládam, len neviem, keby došlo aj na lámanie chleba...

  • 0
Odpovedať

Jan Skuseny 21.05.17 23:56

JS
karma
-1.00

Ak nie si zrovna chirurg v sukni, potom o co ide ? Nalozis do auta alebo zavolas sanitku ...

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 21.05.17 19:07

PV
karma
113.00

Vlákninu sa už snažím prijímať viac.. Melon jem bez kôstok a čerešne už vôbec si neviem predstaviť,že by som jedla s kôstkami ..!!!

  • 0
Odpovedať

Jan Skuseny 21.05.17 23:59

JS
karma
-1.00

Ja jedavam melon aj ceresne, visne, ale aj mirabelky a ine zasadne s kostkami, jablko pozujem aj s celym jadernikom ! A veru nemam ziaden strach, pretoze viem, ako to funguje - precitaj si moj koment vyssie !

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 22.05.17 08:30

SK
karma
86.00

vie narobiť poriadne šarapaty keď praskne..

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 03.09.17 14:56

AK
karma
100.00

našťastie ma takéto choroby obchádzajú

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní