Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!

Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
  • 07.03.2022
  • Monika Šomšáková

Už naše staré mamy nás učili, že chlieb sa nemá vyhadzovať. Prečo aj, keď sa dá ešte nejako využiť a ušetriť tak pár eur. 

Čo so starým chlebom? Ak ho nechcete vyhodiť, ale neviete čo s ním, tak práve pre vás tu máme 7 tipov na jeho využitie! Dokonca aj so starším chlebom vytvoríte chuťovky, ktoré ocení celá vaša rodina.

Klasické využitie...

Ak máte väčšie množstvo staršieho pečiva, tak prvé čo vám určite napadne, je strúhanka. Tá, ktorú kúpite v obchode je rovnaká ako tá, ktorú si viete vyrobiť doma zo staršieho pečiva. Tento šikovný trik vám ušetrí pár centov. Po zomletí nechajte strúhanku ešte trošku preschnúť a potom ju nasypte do uzavretej nádoby. Strúhanku využijete na zahustenie guláša (namiesto múky), na obaľovanie rezňov alebo ju pridáte do fašírok. 

Zostal vám starší chlieb? Urobte z neho chrumkavé krutóny. Chlieb nakrájajte na kocky a zamrazte. Potom ich kedykoľvek vyberiete a dochutíte nimi rôzne polievky, napríklad krémovú brokolicovú, tekvicovú a mnohé iné. Takéto chrumkavé krutóny sú rýchle na prípravu, v mrazničke vydržia dlho a polievku skvele doplnia.

Odporúčame: Ako efektívne chudnúť bez pozerania sa na váhu?

recepty zo starého chleba

Zdroj: Shutterstock®

1. Pečené plátky

Ideálna chuťovka k večernému filmu. Starší chlieb nakrájate na tenké plátky a namáčate do vopred pripravenej zmesi. Zmes pripravíte z olivového oleja, cesnaku, mletej červenej papriky, korenia a soli. Chlebové plátky namočíte z oboch strán a dáte zapiecť do rúry, kým nebudú upečené dozlata a pekne chrumkavé. Namiesto klasických chipsov, trošku zmena!

2. Chlieb so syrom

Výborný nápad na oslavu alebo párty. Starý chlieb narežte tak, aby ste vytvorili malé štvorčeky (mriežku). Do jednotlivých zárezov zastrčte syr podľa vlastného výberu a slaninku. Posypte bylinkami, osoľte a bochník pokvapkajte olivovým olejom. Ak by ste to chceli ešte trochu vylepšiť, zamiešajte do olivového oleja pretlačený cesnak. Dajte do rúry a dozlatista pečte na 200 až 220 °C. Keď sa syr začne topiť, chlieb vytiahnite a hneď podávajte. 

Pozri aj: Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!

chlieb so syrom

Zdroj: Shutterstock®

3. Chlebové dalamánky

Starý chlieb zalejete vlažnou vodou a rozmixujete ponorným mixérom na kašu. Pridajte soľ, rascu, 1ČL medu a rozdrobte droždie. Chvíľku počkajte a následne prisypte múku podľa potreby, aby cesto nebolo riedke. Nechajte vykysnúť na teplom mieste a potom z neho vykrojte malé bochníky. Preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Narežte na vrchu nožom a posypte rôznymi semienkami, poprípade pokvapkajte olejom a pečte v rúre asi na 180 °C. 

4. Chlebová polievka

Existuje množstvo receptov na chlebovú polievku, stačí len pohľadať na internete. Na ukážku jeden takýto recept pre vás máme. Opražte na oleji cibuľku, zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte lyžičku rasce, nakrájaný starší chlieb na malé kocky a varte do rozvarenia. Približne po 10 minútach rozmixujte ponorným mixérom. Potom pridajte vajce, prelisovaný cesnak a majoránku. Nakoniec len dozdobte nasekanými bylinkami a opečenými krutónmi. 

Pozri si: Domáce smoothie – ten najlepší štart do celého dňa

chlebová polievka

Zdroj: Shutterstock®

5. Chlebové krokety

Nakrájajte starý chlieb a nechajte ho rozmočiť v mlieku. Pridajte vajíčko, korenie a soľ, prípadne ďalšie suroviny podľa vlastnej chuti. Napríklad nadrobno nakrájanú šunku, klobásu, slaninu či nastrúhaný syr a cesnak. Celé to premiešajte, a ak je potreba, zahustite strúhankou. Z cesta vytvorte krokety, obaľte ich v strúhanke a vypražte. Pridajte na tanier čerstvý zeleninový šalát a jedlo je hotové. Dobrú chuť!

6. Chlebová pizza

Chlieb obaľte v rozšľahanom vajíčku a starostlivo ho poukladajte na dno panvice. Navrch uložte pokrájanú slaninu, paradajky, olivy a nastrúhaný syr. Pridajte olej a pod zakrytou pokrievkou duste asi 5 minút. Chlieb môžete posypať čímkoľvek podľa chuti, môže to byť tuniak alebo kukurica, paprika, saláma a podobne. 

chlebová pizza

Zdroj: Shutterstock®

7. Slané i sladké hrianky

Hrianky naslano určite poznáte. Je množstvo spôsobov, ako ich pripraviť. Krajec chleba opražený na oleji a potretý cesnakom. Alebo namočený vo vajíčku a pripravený na panvici. Krajce starého chleba môžete dať aj zapiecť do rúry. Jednoducho ich natriete vrstvou masla, obložíte ich šunkou, paradajkami, bazalkou, syrom (výborná je mozarella) a pokvapkáte olivovým olejom. Dáte zapiecť a rýchla večera je na stole.

Máte chuť skôr na niečo sladké? Vyskúšajte francúzske toasty. Používa sa toastový chlieb, ale nič nepokazíte, ak použijete klasický chlieb. Vajíčka vyšľahajte vidličkou, pridajte mlieko a škoricový cukor. Jeden krajec chleba natrite Nutellou, uložte naň kolieska banánu a prikryte ho druhým krajcom. Poriadne pritlačte a takto pripravený toast z oboch strán namočte do vajíčka a z oboch strán opečte na panvici s troškou oleja. Na záver môžete pokvapkať javorovým sirupom alebo medom, prípadne ozdobte ovocím. 

Neprehliadni: Ako správne smrkať. Je to dôležitejšie ako ste si mysleli.

hrianky

Zdroj: Shutterstock®

Tip na záver: Netradičný chlebík vo vajíčku

Chlebík vo vajíčku je klasikou, ktorá sa nedá nikdy odmietnuť. Čo však, keby ste ho vylepšili? My odporúčame chlieb najskôr natrieť taveným syrom, položiť naň plátok šunky a tak obaliť vo vajíčku. Takto pripravený chlieb opečte na oleji z oboch strán a vychutnajte si dokonalú kombináciu chutí. 

Naposledy aktualizovaný článok: 7.3.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

34 komentárov

Katarína Konečná 12.11.17 08:06

KK
karma
109.00

u nás sa väčšinou stíha zjesť chlieb čerstvý, ale super nápady, určite niektorý vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Regina Klara Golasova 12.11.17 09:27

RKG
karma
103.00

Vsetky tieto recepty casto vyuzivam, yaz na ten zapeceny chlieb so syrom.Ten urcite vyskusam. Urcite je to mnam ))

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 12.11.17 09:48

SK
karma
86.00

zapeceny chlieb so syrom nam minke robila kamoska... jedla som to u nej prvy krat bolo to vyborne.... uz sim to urobila aj mojmu drahemu... velmi mu to chutilo... no a staru klasiku robievame velmi casto.. chlieb vo vajicku... vyborna jej aj zemlovka s tvarohom.. receptov je neurekom.. dat do toho trocha fantazie len

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 12.11.17 09:58

KK
karma
90.00

u nás tiež neostáva starý chlieb, keď už tak len vo vajíčku, ale toto sú výborné nápady že aj z čerstvého chleba asi skúsim

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 12.11.17 10:21

JU
karma
103.00

dobré typy čo so starším chlebíkom..

  • 0
Odpovedať

Regina Adamcová 12.11.17 14:35

RA
karma
-1.00

Rokmi osvedčené.... toto isté robím aj so zvyšnou knedľou - nakrájam na kocky , dám do mrazničky a kedykoľvek máme chuť, opražíme knedľové kocky na panvici, keď sú chrumkavé, zalejeme rozšľahanými vajíčkami, posypeme napokon pažítkou a pochúťka je za pár minútiek na stole.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 12.11.17 14:37

MM
karma
100.00

u nás sa chlebík nevyhadzuje, stíha sa jesť, alebo nakrájam na kocky, opečiem a zjeme s polievkou

  • 0
Odpovedať

Marta Hollá,st 12.11.17 15:17

MH
karma
-1.00

dcéra využíva aj staršie rohlíky. Vysmaží obalené vo vajíčku ako chlebík.

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 12.11.17 16:13

LK
karma
100.00

Strúhanku a krokety robíme asi jediné z týchto vecí ale určite vyskúšam aj ten chlieb so syrom- vyzerá úžasne :)

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 12.11.17 17:49

MD
karma
132.00

U nás chlebík málokedy ostáva nazvyš, robíme domáci a po tom je vždy dopyt...ale keď náhodou nejaký kúsok ostane, väčšinou ho obalíme vo vajíčku a vysmažíme...no páčia sa mi aj vaše tipy, určite niektorý vyskúšam..

  • 0
Odpovedať

maria macejovska 12.11.17 20:47

MM
karma
-1.00

recepty poznam aj to robievame ale na sladko pocula som to prvy raz

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 13.11.17 13:35

JK
karma
103.00

tá chlebová pizza ma dostala vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 13.11.17 17:38

DB
karma
117.00

mne sa páčia tie chlebové plátky pečené v rúre, musí to byť dobré,chrumkavé a voňavé...musím vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 14.11.17 14:15

TK
karma
105.00

niektoré vyzerajú chutne

  • 1
Odpovedať

Peter Gavlas 18.11.17 15:22

PG
karma
93.00

CHlebové hrianky robíme často, ale väčšinou sa minie ešte čerstvý :)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 19.11.17 15:27

MF
karma
-1.00

hrianky a chrumkavé krutóny robím z chleba pravidelne

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 19.11.17 23:59

PM
karma
107.00

Také bežné veci, keď nestíhame zjesť čerstvý, používame ho aj takto...

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 29.11.17 21:38

karma
113.00

výborné nápady, budu je zkoušet

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 03.12.17 20:58

HZŠ
karma
102.00

Niektoré recepty aj praktizujem, ďalšie vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Michaela Horváthová 11.12.17 14:36

MH
karma
89.00

My zo starého chleba alebo rozkov robíme chlieb vo vajíčku a na to nastrúhame syr ktorý sa tam potom roztopí. Naše deti to milujú.

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 19:51

SK
karma
114.00

ak zostane viac, spapkajú zajkovia, alebo starší pokrájam do polievky a párkrát, keď som nemala strúhanku, tak som ju pripravila z chleba

  • 0
Odpovedať

Ivan Slávik 11.12.17 20:13

IS
karma
-1.00

veľmi zaujímavé typy

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 18.12.17 20:52

VT
karma
-1.00

Keď máme už starší - tvrdší chlieb, ako prvé asi nastupuje chlieb vo vajci.
Hrianky s maslom alebo toasty so syrom a šunkou.
Zvyknem kupovať chlieb ktorý už vypredávajú v obchode, nakrájam ho na kocky, vysuším v rúre a jeme ho k našej najobľúbenejšej polievke - tekvicovej.
To nás asi nikdy neomrzí.
No a ak nie je strúhanka, kocky pomeliem a je na svete.
Oveľa lepšia ako z obchodu.

  • 0
Odpovedať

Marta Hollá 19.12.17 10:04

MH
karma
91.00

u nás sa chlieb nikdy nevyhadzuje, vždy ho nejak zúžitkujeme, či už na hrianky alebo obalený v vajíčku.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 20.12.17 22:50

karma
106.00

Ten chlieb so syrom som robila, bol výborný.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 31.12.17 08:54

karma
106.00

Starší chlieb tiež všetok spotrebujem, nikdy nevyhadzujem. Super recepty najmä pre mladé gazdinky, lebo chlieb sa nevyhadzuje, ako to často vidím je ho dosť v smetných nádobách.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 14.04.18 18:58

MR
karma
109.00

je tu ozaj veľa nápadov ako využiť starý chlieb, no ja by som využila iba 6 a 1..

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 18.02.19 13:21

MK
karma
100.00

výborné nápady :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.05.19 22:40

JK
karma
100.00

Mňamký keď zostane chlieb vždy sa využije takto

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 05.02.21 22:32

karma
106.00

Niektoré recepty poznám a robievam ich. Chlieb nikdy nevyhadzujeme.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 19.04.22 10:33

MK
karma
100.00

Vyskúšané a výborné

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 03.05.22 20:03

karma
113.00

výborné nápady vyzkouším

  • 0
Odpovedať

Katarina S 06.12.22 11:41

KS
karma
-1.00

pekné recepty - stoja za vyskúšanie

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 16.02.23 13:35

DB
karma
114.00

výborné nápady. najlepšie sa mi páčila chlebová polievka a netradičný chlebík vo vajíčku.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní