Tento ovocný koláč ja radím medzi zákusky I. triedy! Viem, že každá rodina má svoj recept po babičke a pečie ho podľa toho. Ja som si ten svoj trošku ozvláštnila.
Nepoužívam hrozienka, ani brusnice, pridávam len na spodný plát mleté orechy alebo mandle a mletú škoricu, ktoré dodáva jablkám skvelú chuť, ktorá vás naladí na prichádzajúce zimné obdobie. Ako na to?
Na cesto pečené na plechu budete potrebovať:
- 450 g hladkej špaldovej múky
- 250 g masla
- 150 g trstinového cukru
- 3 žĺtky
- 1 čl vanilkového extraktu
- 4 – 5 PL hustej kyslej smotany
- 1 čl prášku do pečiva bez fosfátov
- štipku soli
Zmiešajte preosiatu múku, soľ, trstinový cukor a prášok do pečiva v mise. Pridajte na kocky nakrájané maslo a prstami vytvorte mrveničku. Do mrveničky dajte tri žĺtky, vanilkový extrakt a tri polievkové lyžice hustej kyslej smotany. Spracujte cesto, ak je ešte drobivé pridajte lyžicu smotany. S cestom pracujte rýchlo, netreba ho dlho miesiť, len aby bolo pekne spojené. Rozdeľte ho na dve časti a prikryté fóliou ho nechajte v chlade.
Bude ťa zaujímať
Na náplň budete potrebovať:
- 1,5 kg strúhaných jabĺk (vytlačte z nich šťavu)
- mletú škoricu
- 4 PL mletých mandlí (resp. orechov)
- cukor do náplne nepoužívam, ale záleží na chuti vašich jabĺk
Jednu časť cesta rozvaľkajte na pečiacom papieri na hrúbku cca 1/2 až 3/4 cm, preložte ho aj s papierom na plech, zarovnajte okraje, popichajte ho vidličkou. Posypte jemne mletou škoricou a mletými mandľami. Na takto pripravený plát rozdeľte strúhané jablká, z ktorých ste rukami vytlačili šťavu. Jablká zarovnajte a môžete ich ešte jemne posypať mletou škoricou.
Druhú časť cesta rovnako rozvaľkajte na veľkosť plechu a pomocou papiera ju preneste na jablká. Stiahnite papier, zarovnajte okraje a popichajte vidličkou. Pečte pri 180°C cca 40 minút. Nechajte vychladiť pre krájaním.
Odporúčame: Recept: Detské špaldové piškóty nielen pre malých