Kukuricová polievka z čerstvej kukurice: Jej chuť je famózna!

Kukuricová polievka z čerstvej kukurice: Jej chuť je famózna!

Pomaly, ale isto, nám dozrieva aj kukurica. Záver leta a začiatok jesene patrí práve tejto plodine, ktorá sa niekde využíva ako kŕmna surovina. To však neplatí v prípade sladkej kukurice, ktorá je dokonalá ako príloha k mnohým pokrmom. Milujeme popcorn, varenú kukuricu posypanú soľou a maslom, grilovanú kukuricu. Neodolateľné sú aj kukuričné placky alebo práve kukuricová polievka, ktorú si dnes spolu pripravíme.

Prečo je kukurica skvelou plodinou pre každého? Nielenže nás dokáže zasýtiť, ale tiež dodá organizmu celý rad potrebných látok. Na 100 g obsahuje kukurica 85 kalórií, z vitamínov najmä vitamín A, C a mnoho vitamínov z radu skupiny B, ako je vitamín B1, B3, B6 i B9. Z minerálov obsahuje kukurica draslík, horčík, železo, zinok i mangán.

Vďaka obsahu týchto látok kukurica posilňuje libido i potenciu, znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje pamäť i výkonnosť mozgu a zo všetkého najviac – je bezlepková.

Vyskúšaj aj: Pečená paradajková polievka s feta syrom: Lepšia než klasická

Na kukuricovú polievku potrebujeme:

  • 2 kukuričné klasy
  • 3 lyžice masla
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1 l vody alebo vývaru
  • ¼ lyžičky kajenského korenia
  • soľ a čierne mleté korenie
  • 2 lyžice sezamových semienok

Postup prípravy kukuričnej polievky

  1. Kukuričné klasy si očistíme a orežeme z nich kukuričné zrná.
  2. Do väčšieho hrnca dáme roztopiť maslo a pridáme aj olivový olej, aby sa maslo rýchlo nespálilo. Na olivovo-maslovom základe orestujeme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu.
  3. K dozlatista popraženej cibuli pridáme kukuričné zrná, ktoré restujeme približne 2 minúty. Po opražení zopár zŕn odoberieme a odložíme stranou na dozdobenie polievky.
  4. Následne pridáme očistené a nakrájané zemiaky. Podlejeme vodou a varíme dovtedy, kým zemiaky úplne nezmäknú.
  5. Po uvarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a podľa chuti dosolíme a okoreníme.
  6. Na záver si na troške masla opražíme sezamové semienka, ktoré spolu s odloženou kukuricou použijeme na dozdobenie polievky.
  7. Podľa chuti môžete do polievky pridať kajenské korenie alebo čili. Prajeme DOBRÚ CHUŤ!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Horáčková 05.10.22 14:44

SH
karma
123.00

kukuricovú polievku som ešte nikdy nerobila, ani nejedla....

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 31.08.23 20:31

karma
-1.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní