Recept: Poctivý domáci slepačí vývar

Recept: Poctivý domáci slepačí vývar
  • 10.06.2017
  • Medové Motúzy.sk

    • Zdieľaj:
  • 16

Už naše staré mamy vedeli, že poctivý domáci slepačí vývar je liekom pre telo aj dušu a že nás postaví na nohy.

Táto polievka totiž v sebe spája mocnú silu prírody a kuchárskeho umenia, ktoré sa dedí z generácie na generáciu.

Ako si pripravíte ten najlepší slepačí vývar na svete?

Potrebujeme:

  • krídla
  • chrbty z 2 sliepok
  • 2 cibule
  • 2 klinčeky, 5 zrniek bieleho korenia, 10 guličiek celého čierneho korenia, 5 borievok
  • 2 mrkvy, 1 zeler, 1 pór,
  • 3 stopky zeleru, 2 stonky petržlenu, 2 vetvičky tymianu
  • 3 bobkové listy, kúsok kôry z 1 bio citróna
  • čili papričku, 2 cm olúpaného zázvoru, soľ
  • 1 zväzok petržlenovej vňate

Na krupicové halušky:

  • 2 – 3 PL zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • soľ, detská krupica, nasekaná petržlenová vňať

Odporúčame prečítať: Lahodné kávové eklérky z odpaľovaného cesta

Domáci slepačí vývar

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Kuracie krídla a chrbty opláchneme na site studenou vodou a necháme odkvapkať. Kosti posekáme nahrubo a vložíme do veľkého hrnca. Do neošúpaných cibúľ zapichneme po jednom klinčeku, spolu, zrnkami korenia a borievkami pridáme do hrnca ku kostiam a zalejeme 3 – 4 l studenej vody, osolíme. Varíme na miernom ohni, voda musí  len jemne perliť uváženia zbierame naberačkou penu, ktorá vystupuje na hladinu. Vývar necháme napoly prikrytý variť na slabom ohni niekoľko hodín, pokojne aj osem. 

Medzitým umyjeme a očistíme mrkvy, zeler, pór a stopkový zeler a nakrájame ich na kúsky. Zeleninu, bylinky a citrónovú kôru pridáme do vývaru a pomaly varíme ďalšiu pol hodinu. Hotový vývar prelejeme cez sito vystlané utierkou do iného hrnca. Vyhodíme, čo nepotrebujeme.

Pripravíme si krupicové halušky. Do menšieho hrnca odlejeme trocha vývaru. Vajce rozšľaháme so zmäknutým maslom, krupicou a necháme napučať. Malou lyžičkou vykrajujeme malé halušky, ktoré necháme v mierne vriacej polievke len trochu povariť. Vypneme plyn a počkáme, kým zväčšia svoj objem. Oberieme mäso z kostí, krídeliek a pokrájame ho spolu s mrkvou a petržlenom. Rozdelíme na taniere, pridáme krupicové halušky a zalejeme precedeným vývarom. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a horúce podávame. Polievka má byť číra a jeme pikantná.

Recept pripravila a odfotila Jana Štrbková. Viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®


    • Zdieľaj:
  • 16
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

16 komentárov

Milka Damašková 10.06.17 01:32

MD
karma
122.00

Nedeľa bez slepačieho vývaru od mojej mamy by sa mi nerátala :) Od nej chutí najlepšie:)

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 11:37

AS
karma
114.00

veru, ona vedela uvariť najlepšiu slepačiu polievku a šťavelový prívarok

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 10.06.17 06:51

DB
karma
111.00

Slepačia domáca polievka je najlepšia na svete :-)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 10.06.17 18:52

IM
karma
100.00

niet nad takuto polievočku

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 10.06.17 19:45

HZŠ
karma
100.00

Už moja babka tvrdila, že slepačia polievka je najlepší liek na nachladenie. Varila nám ju moja mamka a varila som ju aj ja svojim deťom a už aj vnúčatám. A som presvedčená, že pomáha prekonať chorobu.

  • 1
Odpovedať

Jana Uhrová 11.06.17 11:04

JU
karma
103.00

slepačia nedeľná polievka ja klasika a je vynikajúca :)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 20.06.17 07:57

MF
karma
67.00

dobrý a silný slepačí vývar má zázračné účinky...

  • 0
Odpovedať

Karolína Zacharová 22.09.17 22:49

KZ
karma
-1.00

Nikdy som do vyvaru nedala citrón ani zázvor,zaujímavé.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 11:34

AS
karma
114.00

citrónovú kôru ani ja nedávam- doteraz som nezistila čo to spraví s vývarom

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 05.10.17 14:35

SH
karma
119.00

niet nad domáci slepačí vývar, mám taký dojem, že sa ho nedá objesť :)

  • 0
Odpovedať

Zuzana Benešová 29.10.17 08:01

ZB
karma
-1.00

mňam :) niet nad výborný vývar!!!

  • 0
Odpovedať

Stella Brezinová 20.12.17 11:35

SB
karma
-1.00

Najlepšia polievka, chutná a zdravá.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 06.01.18 10:53

karma
94.00

skoda ze v meste je problem zohnat poriadnu domacu sliepku na polievku aku poznam z detstva zo zltuckymi okamy

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.06.18 23:10

JK
karma
100.00

Mňamký varievam domácu v nefelu

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 11:33

AS
karma
114.00

postup môže byť ako je hore uvedené. Ja ale nikdy nevarím slepačí vývar z krídiel, lebo potom je vývar mútny. Používam horné alebo dolné kuracie stehná - bez kože. Prosím vás- tá citrónová kôra čo spraví v tom vývare? Prvýkrát to počujem

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 01.12.18 00:42

ZS
karma
100.00

vyzera neskutocne dobre, neviem ci aj moja babka ju nahodou nerobila s tou utierkou.. nieco sa mi mari

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Rodinná dovolenka podľa francúzskej komédie Úsmev, prosím!
LIFESTYLE

Rodinná dovolenka podľa francúzskej komédie Úsmev, prosím!

  • 1
  • 09.06.2022
Guillain-Barrého syndróm – po prekonaní akých infekcií dochádza k jeho rozvoju?
Zdravie

Guillain-Barrého syndróm – po prekonaní akých infekcií dochádza k jeho rozvoju?

  • 2
  • 23.06.2022
Šťavnaté a hlavne mäkké mäso na počkanie: Zázračný trik od babičiek, ktorý funguje
Domácnosť

Šťavnaté a hlavne mäkké mäso na počkanie: Zázračný trik od babičiek, ktorý funguje

  • 6
  • 24.08.2022
TOPlist