Najlepšie recepty so slivkami: Kompót, lekvár i domáca „nutella“ poteší každého

Najlepšie recepty so slivkami: Kompót, lekvár i domáca „nutella“ poteší každého

Postupne sú regály v obchodoch zaplňované ďalším sezónnym ovocím, akým sú slivky. Niekto by si ich doprial skôr v tekutom a hlavne pálenom stave, no šikovné gazdinky ich radšej zužitkujú v kuchyni. Skvelé sú do rôznych koláčov – napríklad taká bublanina so slivkami a mrveničkou je tou najlepšou maškrtou ku káve.

Keďže ide o sezónne ovocie, je vhodné uskladniť si ho aj na zimné obdobie. Pripravte si teda kompót, ktorý sa hodí k hlavnému mäsovému chodu alebo skúste vsadiť na lekvár, ktorý je ideálny na raňajky. Do prípravy čoho sa vrhnete skôr?

Odporúčame: Melónový šalát s uhorkou a feta syrom: Letné dobrodružstvo na tanieri

Slivkový lekvár

  • 3 kg odkôstkovaných sliviek
  • 1 kg kryštálového cukru (množstvo si môžete upraviť podľa seba)
  • kyselina citrónová

Slivky si umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie rozvarili. Nakrájané slivky teda vložíme do hrnca a necháme prebublávať. Po rozvarení necháme zmes trochu vychladnúť. Základ slivkového lekváru prepasírujeme cez sitko alebo rozmixujeme ponorným mixérom.

Pridáme cukor a varíme približne 45 minút alebo dovtedy, kým lekvár nezhustne. Nakoniec pridáme trochu kyseliny citrónovej, aby sme lekvár „zakonzervovali“.

Ešte horúcim lekvárom plníme pripravené poháre, uzavrieme ich viečkami a otočíme hore dnom na cca 5 minút. Následne necháme lekvár vychladnúť pri izbovej teplote.

Slivkový kompót (zavárané slivky)

  • slivky
  • 350 g cukru
  • 1 liter vody

Slivkový kompót je možné pripraviť z celých nelúpaných sliviek, z polených nelúpaných sliviek ako aj z lúpaných. Najjednoduchší je asi ten z celých nelúpaných sliviek. Ten si pripravíte tak, že slivky umyjete a na chvíľu ich ponoríte do vriacej vody (v sitku), aby sa trochu stiahli a dali sa do fľaše lepšie naskladať.

Medzitým si pripravte nálev z vody a cukru. Vodu nalejte do hrnca, pridajte cukor a priveďte k varu. Keď sa cukor roztopí, nálev odstavte a nechajte vychladnúť. Slivky naložte do pripravených fliaš, zalejte nálevom a zatvorte viečkom.  

Slivkový kompót sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 95 °C.

Domáca slivková nutella

  • 2 kg sliviek
  • 1 kg kryštálového cukru (pokojne aj menej)
  • 100 g kakaa

Stačí pridať kakao a slivkový lekvár sa rázom premení na lahodnú nátierku, ktorú obľubujú mnohí. Takže, poďme na to!

Slivky si umyte, odkôstkujte a dajte variť. Varte dovtedy, kým sa úplne nerozvaria. Pridajte cukor a preosiate kakao. Nechajte ešte chvíľu variť, aby sa cukor úplne rozpustil. Po rozvarení celú zmes rozmixujte do hladka. Hotovú slivkovú nátierku naplníme do pohárov a sterilizujeme približne 20 minút. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a skladujeme na tmavom mieste.

Vyskúšaj tiež: Čučoriedkové muffiny s mrveničkou, aké si ešte nejedla

Slivková pizza

Slivky je možné využiť aj možno netradične, a to na slivkovú pizzu. Samozrejme, nejde o úplne klasickú pizzu, ale skôr o pizzový koláčik, ktorému sa nedá odolať pri poobednej kávičke.

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 2 vajíčka
  • 100 ml mlieka
  • 100 g masla
  • med na osladenie (voliteľné)

Na vrch pizze:

  • 10 zrelých sliviek
  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • 3 žĺtky
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžice roztopeného masla

Do misky si preosejeme múku, pridáme soľ a prisypeme aj droždie. V extra miske si vymiešame vajíčka, mlieko, med a roztopené maslo. Následne primiešame tekutú zmes k sypkej a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť približne 2 hodiny pri izbovej teplote.

Po 2 hodinách cesto premiešame varechou, opäť zakryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky. Ďalší deň cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, jemne prehnetieme rukami a rozdelíme na 2 časti (vyjdú nám teda 2 pizze). Obe časti si vyvaľkáme do tvaru kruhu a premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.

Rúru si dáme vyhriať na 180 °C. Korpusy potrieme tvarohom zmiešaným so žĺtkami, práškovým cukrom a škoricou. Posypeme nakrájanými slivkami a kryštálovým cukrom. Pizzu so slivkami pečieme približne 25 minút. Po upečení pokvapkáme roztopeným maslom a vychutnávame.

Ďalšie recepty so slivkami:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Leona Bašistová 11.08.22 10:16

LB
karma
104.00

Slivkový lekvár je fantastický, hlavne keď je džem, so šupkami. Výborná kombinácia chutí vznikne aj keď do pri varení slivkového lekváru pridáme za hrsť červených ríbezlí. Je omnoho aromatickejší a výraznejší v chuti. :)

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 11.08.22 11:58

karma
110.00

Mňam samé dobroty. Teraz som robil 1x ríbezlový džem a je tak výborný... tá slivková nutela vyzerá zaujímavo. :o)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 12.08.22 18:19

MM
karma
100.00

slivkový lekvár v kombinácii s makom je TOP-ka

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 12.08.22 20:39

JK
karma
103.00

mnamkyyyy vsetko mam rad

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 13.08.22 20:52

MR
karma
114.00

aj ryžový nákyp so slivkami je fantasticky

  • 0
Odpovedať

Zuzana Hazerova 27.08.22 07:36

ZH
karma
-1.00

Slivky sa tohto roku urodili - slivková pizza ma zaujala. Ale aj tá domáca slivková nutella musí byť mňam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní