Recept: Ražno – pohánkový kváskový chlieb

Recept: Ražno – pohánkový kváskový chlieb

Sme takpovediac národ „chlebový“ a tento silný návyk na chlieb a pečivo je veľmi ťažké zmeniť.

 

Chuť čerstvého chleba a pečiva máme silno zakódovanú a len málokto si vie predstaviť deň, bez tohto pôžitku. V súčasnosti mnoho z nás dáva prednosť domácemu pečivu pred tým kupovaným.

 

 

Receptov na prípravu domáceho chleba je nespočetné množstvo, no pri výbere toho správneho sa riaďte svojimi kritériami a určite nájdete pre seba ten najvhodnejší. Inšpiráciou vám môže byť tento ražno – pohánkový kváskový chlieb, na ktorý sme si pre vás pripravili recept.

 

Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce francúzske zemiaky

Budete potrebovať:

  • 500 g aktívneho ražného kvásku – popis prípravy je nižšie
  • 400 ml vlažného piva (na značke nezáleží)
  • 1 lyžicu medu
  • 250 g preosiatej ražnej celozrnnej múky
  • 110 g pohánkovej múky
  • 140 g rôznych semienok (ľanové, tekvicové, slnečnicové,..)
  • 4 lyžičky soli

 

Príprava aktívneho kvásku:


Do misy odoberte lyžicu kvásku a pridajte 260 ml vlažnej vody a 260 g ražnej múky, dobre premiešajte, aby ste rozmiešali dôkladne múku. Nádobu zakryte fóliou (igelitom) a nechajte kysnúť. Vhodná je priehľadná nádoba, aby ste videli  či sa kvások zdvojnásobil. Ja som nechala večer kvások na kuchynskej linke a ráno so pokračovala s pečením.

 

Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky

Príprava:


Obe múky preosejte do väčšej misy, pridajte soľ a semienka. Z pripraveného kvásku si odložte jednu lyžicu do čistej nádoby na ďalšie pečenie. Do zbytku pridajte vlažné pivo a med a dôkladne premiešajte. Tekutú zmes nalejte k múke a premiešajte , aby ste vytvorili  kompaktnú hmotu, ale cesto nepotrebujete hniesť,tak ako pri príprave kysnutého cesta. Formu na pečenie môžete natrieť tukom (maslo, masť..olej), ja som ju vyložila papierom na pečenie. Preložte cesto do formy a zarovnajte povrch. Celú formu prekryte igelitom (potrite si ho olejom, aby sa vám pri vykysnutí neprilepilo naň cesto) a nechajte pri izbovej teplote kysnúť. Kysnutie trvá  3 -4 hodiny – podľa teploty v miestnosti. Ak chcete nechať kysnúť chlieb cez noc v chladničke vložte ho tam večer a ráno ho pred pečením aspoň jednu hodinu vyberte, aby sa rozkyslo.

 

Cesto nakysne kúsok nad formu, po vykysnutí ho postriekajte vodou a posypte semienkami podľa chuti. Semienka jemne rukou pritlačte. minút pri tejto teplote, potom znížte teplotu na 200 C a pečte 50 minút. 10 minút pred dopečením vyberte chlebík z formy a nechajte ho dopiecť. Chlebík vyložte na mriežku prikryte ho utierkou a nechajte dobre vychladnúť. Ražný chlieb chutí lepšie na druhý deň. Upečený chlieb skladujem v ľanovej utierke, ktorú vymieňam po dvoch dňoch, aby nebola vlhká.

 

Odporúčame prečítať: Sladké brownies s pistáciami


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

6 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



09.02.17 14:42 | Lucia Valková | karma: 77
Tak chlebik vyzera fantasticky,vela som pocula o kvaskovych variantach peciva a chlebika.

odpovedať

0 | 0


09.02.17 16:01 | Monika Filípková | karma: 105
Domáce chlebíky sú najlepšie. Tento vyzerá ozaj chutne.

odpovedať

0 | 0


09.02.17 21:01 | simona v. | karma: 100
presne ako pisete - psenicny mozog... je to droga - to teple chrumkave pecivko - velmi tazko je zmenit navyk na tento pozitok,lebo nam v mozgu vytvara prijemne pocity.. chleba a pecivo nejem uz dlho.. zaciatky vyzerali cudne. vsetko je vsak len o zvyku. no aj ked taketo nejem, tento recept chvalim, je pekne sa inspirovat, je predsa len lepsie ako kupovane v obchodoch,kde je to pecivo aj tak najprv rozmrazene a potom upecene...

odpovedať

0 | 0


09.02.17 21:03 | Soňa Krátka | karma: 84
vyzerá naozaj veľmi chutno

odpovedať

0 | 0


10.02.17 20:15 | Anna Kralovičová | karma: 75
Najlepší chlebík je domáci, keď ho upečiem, o chvíľu je po ňom. Tento recept vyskúšam.

odpovedať

0 | 0


13.02.17 18:11 | Juliana Šurkovská | karma: neurčená
Určite si ho upečiem, vyzerá veľmi chutne, len sa doňho zahryznúť.

odpovedať

0 | 0




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Monika Bagárová nám prezradila, ako sa stará o svoje krásne vlasy!

03.04.2017 ROZHOVORY
Monika Bagárová nám prezradila, ako sa stará o svoje krásne vlasy!

Speváčka Monika Bagárová patrí medzi najkrajšie speváčky na česko-slovenskej scéne. Pre nás prezradila starostlivosť o jej krásne vlasy...

Slovenka Simona Leskovská akoby z oka vypadla svetovej modelke!

20.04.2017 LIFESTYLE
Slovenka Simona Leskovská akoby z oka vypadla svetovej modelke!

Slovenská modelka, moderátorka a finalistka súťaže krásy Simona Leskovská nepochybne patrí k najkrajším Slovenkám. Žiarivý úsmev, exotické črty tváre a havranie vlasy z nej robia osudovú ženu „femme f...

Toto robí Andrea Verešová, keď sa chce rýchlo dostať do formy

19.04.2017 ROZHOVORY
Toto robí Andrea Verešová, keď sa chce rýchlo dostať do formy

Jedna z najznámejších slovenských modeliek a bývala Miss Slovensko 1998 Andrea Verešová má postavu, po ktorej túži množstvo žien. Ako sa sama priznala v jej tridsiatich šiestich rokoch už nie je nič s...

Ktoré plavky sú v Európe číslo 1? Nebudete veriť!

12.04.2017 MÓDA a ŠTÝL
Ktoré plavky sú v Európe číslo 1? Nebudete veriť!

Plánujete už letnú dovolenku a nemôžete sa dočkať letných teplôt? Sme na tom rovnako, preto sme si pre vás pripravili, s najväčším nadšením, prehľad módnych trendov pre šaty a plavky, ktoré vás úplne ...

Správne držanie tela – skúste cvik, ktorým ho dosiahnete

19.04.2017 LIFESTYLE
Správne držanie tela – skúste cvik, ktorým ho dosiahnete

Bolesť chrbta a zlé držanie tela je jednou z najčastejších príčin, s ktorými ľudia prichádzajú k lekárovi. Ak máte sedavé zamestnanie, tak o tejto nepríjemnej bolesti viete svoje. Vedeli ste...

Zápal sedacieho nervu: Ako si uľaviť od bolesti?

14.04.2017 LIFESTYLE
Zápal sedacieho nervu: Ako si uľaviť od bolesti?

Sedací nerv je najhrubší nerv ľudského tela. Je takmer taký hrubý ako malíček na ruke. Tiahne sa od driekovej časti chrbtice cez zadok až dole do nôh. V súvislosti s týmto nervom vzniká jeden veľmi ne...

Petržlenová vňať nepatrí iba do polievky! 3 tipy ako ju využiť inak

26.04.2017 LIFESTYLE
Petržlenová vňať nepatrí iba do polievky! 3 tipy ako ju využiť inak

Petržlenová vňať je nadzemná časť petržlenu, ktorá sa často používa do polievok, na dochucovanie a ozdobenie jedla alebo prípadne skončí v koši. Pritom je to veľká škoda...

Štýlová misska Kristína Činčurová: Tieto kúsky musíte mať aj vy!

17.04.2017 LIFESTYLE
Štýlová misska Kristína Činčurová: Tieto kúsky musíte mať aj vy!

Krásna Miss Slovensko 2016 Kristína Činčurová patrí medzi najkrajšie ale i naštýlovejšie Slovenky. Mladá modelka nám už viac ako rok dokazuje, že má perfektný vkus na obliekanie...

Ploché bruško za 3 dni! Skúste tento kompletný jedálniček.

23.04.2017 LIFESTYLE
Ploché bruško za 3 dni! Skúste tento kompletný jedálniček.

Ak potrebujete expresne zmenšiť objem svojho bruška, aby ste v šatách vyzerali dobre, máme pre vás tip, ako nato behom 3 dní. Samozrejme, že najlepšia cesta je pravidelná vyvážená strava a pohyb...

Fajčenie prospieva nášmu zdraviu? Neuveriteľné zistenie!

24.04.2017 LIFESTYLE
Fajčenie prospieva nášmu zdraviu? Neuveriteľné zistenie!

Fajčenie poškodzuje takmer každý orgán v ľudskom tele. Nehovoriac o chorobách a rizikách, ktoré so sebou fajčenie prináša. No na druhej strane, vedeli ste, že fajčenie nášmu zdraviu aj prospieva...

Sóda bikarbóna je skvelým pomocníkom pre telo aj zdravie!

19.04.2017 LIFESTYLE
Sóda bikarbóna je skvelým pomocníkom pre telo aj zdravie!

Sóda bikarbóna je úplne bežná surovina, ktorú nájdeme asi v každej domácnosti. Je veľmi lacná, a pritom jej využitie je oveľa väčšie, ako si v skutočnosti ľudia myslia...

Pravidelné pitie kávy - fakty, ktoré o ňom treba vedieť!

14.04.2017 LIFESTYLE
Pravidelné pitie kávy - fakty, ktoré o ňom treba vedieť!

Káva je dlhodobo po čistej vode druhým najpopulárnejším nápojom na celom svete. Nie je to teda ani čaj, ani pivo, či víno, alebo nejaké energy drinky. Káva je pre mnohých tým, čo ich ráno (cez deň...

Potravinové škandály - Na tieto potraviny si dajte veľký pozor!

20.04.2017 LIFESTYLE
Potravinové škandály - Na tieto potraviny si dajte veľký pozor!

Potravinové škandály - určite si na niektoré z nich pamätáte. V poslednej dobre je to hlavne o plastovej ryži, ktorá sa údajne vyrába v čínskych továrniach. No aké sú tie ďalšie a pred čím by sme sa m...

Prečo pestovať tymian? Presvedčia a šokujú vás jeho liečivé účinky!

05.04.2017 LIFESTYLE
Prečo pestovať tymian? Presvedčia a šokujú vás jeho liečivé účinky!

Tymian patrí medzi korenia, ktoré sú využívané v mnohých domácnostiach. Svojím vzhľadom sa podobá na materinu dúšku, preto si ich ľudia často mýlia. No vedeli ste...

Úspešná blogerka Sissque: Z môjho hobby sa stal džob snov!

12.04.2017 ROZHOVORY
Úspešná blogerka Sissque: Z môjho hobby sa stal džob snov!

Krásna a úspešná Silvia Čisáriková alias blogerka Sissque patrí v súčasnosti medzi najpopulárnejšie blogerky na Slovensku. Jej elegantný štýl v kombinácii s extravagantnejšími kúskami si získal množst...

Púpava lekárska a jej blahodárne účinky. Toto o nej neviete!

07.04.2017 LIFESTYLE
Púpava lekárska a jej blahodárne účinky. Toto o nej neviete!

Púpava lekárska je podceňovanou rastlinou, okolo ktorej mnohí prejdú bez povšimnutia. Pritom to nie je len obyčajná burina. Práve naopak, môžeme ju zaradiť medzi mnoho ďalších liečivých rastlín...

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY



    Najnovšie z HLAVNÉSPRÁVY.sk


    Najnovšie z TOPDESAŤ.sk

    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s