Recept: Ražno – pohánkový kváskový chlieb

Recept: Ražno – pohánkový kváskový chlieb

Sme takpovediac národ „chlebový“ a tento silný návyk na chlieb a pečivo je veľmi ťažké zmeniť.

 

Chuť čerstvého chleba a pečiva máme silno zakódovanú a len málokto si vie predstaviť deň, bez tohto pôžitku. V súčasnosti mnoho z nás dáva prednosť domácemu pečivu pred tým kupovaným.

 

 

Receptov na prípravu domáceho chleba je nespočetné množstvo, no pri výbere toho správneho sa riaďte svojimi kritériami a určite nájdete pre seba ten najvhodnejší. Inšpiráciou vám môže byť tento ražno – pohánkový kváskový chlieb, na ktorý sme si pre vás pripravili recept.

 

Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce francúzske zemiaky

Budete potrebovať:

  • 500 g aktívneho ražného kvásku – popis prípravy je nižšie
  • 400 ml vlažného piva (na značke nezáleží)
  • 1 lyžicu medu
  • 250 g preosiatej ražnej celozrnnej múky
  • 110 g pohánkovej múky
  • 140 g rôznych semienok (ľanové, tekvicové, slnečnicové,..)
  • 4 lyžičky soli

 

Príprava aktívneho kvásku:


Do misy odoberte lyžicu kvásku a pridajte 260 ml vlažnej vody a 260 g ražnej múky, dobre premiešajte, aby ste rozmiešali dôkladne múku. Nádobu zakryte fóliou (igelitom) a nechajte kysnúť. Vhodná je priehľadná nádoba, aby ste videli  či sa kvások zdvojnásobil. Ja som nechala večer kvások na kuchynskej linke a ráno so pokračovala s pečením.

 

Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky

Príprava:


Obe múky preosejte do väčšej misy, pridajte soľ a semienka. Z pripraveného kvásku si odložte jednu lyžicu do čistej nádoby na ďalšie pečenie. Do zbytku pridajte vlažné pivo a med a dôkladne premiešajte. Tekutú zmes nalejte k múke a premiešajte , aby ste vytvorili  kompaktnú hmotu, ale cesto nepotrebujete hniesť,tak ako pri príprave kysnutého cesta. Formu na pečenie môžete natrieť tukom (maslo, masť..olej), ja som ju vyložila papierom na pečenie. Preložte cesto do formy a zarovnajte povrch. Celú formu prekryte igelitom (potrite si ho olejom, aby sa vám pri vykysnutí neprilepilo naň cesto) a nechajte pri izbovej teplote kysnúť. Kysnutie trvá  3 -4 hodiny – podľa teploty v miestnosti. Ak chcete nechať kysnúť chlieb cez noc v chladničke vložte ho tam večer a ráno ho pred pečením aspoň jednu hodinu vyberte, aby sa rozkyslo.

 

Cesto nakysne kúsok nad formu, po vykysnutí ho postriekajte vodou a posypte semienkami podľa chuti. Semienka jemne rukou pritlačte. minút pri tejto teplote, potom znížte teplotu na 200 C a pečte 50 minút. 10 minút pred dopečením vyberte chlebík z formy a nechajte ho dopiecť. Chlebík vyložte na mriežku prikryte ho utierkou a nechajte dobre vychladnúť. Ražný chlieb chutí lepšie na druhý deň. Upečený chlieb skladujem v ľanovej utierke, ktorú vymieňam po dvoch dňoch, aby nebola vlhká.

 

Odporúčame prečítať: Sladké brownies s pistáciami


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

6 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



09.02.17 14:42 | Lucia Valková | karma: 80
Tak chlebik vyzera fantasticky,vela som pocula o kvaskovych variantach peciva a chlebika.

odpovedať

0 | 0


09.02.17 16:01 | Monika Filípková | karma: 85
Domáce chlebíky sú najlepšie. Tento vyzerá ozaj chutne.

odpovedať

0 | 0


09.02.17 21:01 | simona v. | karma: 109
presne ako pisete - psenicny mozog... je to droga - to teple chrumkave pecivko - velmi tazko je zmenit navyk na tento pozitok,lebo nam v mozgu vytvara prijemne pocity.. chleba a pecivo nejem uz dlho.. zaciatky vyzerali cudne. vsetko je vsak len o zvyku. no aj ked taketo nejem, tento recept chvalim, je pekne sa inspirovat, je predsa len lepsie ako kupovane v obchodoch,kde je to pecivo aj tak najprv rozmrazene a potom upecene...

odpovedať

0 | 0


09.02.17 21:03 | Soňa Krátka | karma: 92
vyzerá naozaj veľmi chutno

odpovedať

0 | 0


10.02.17 20:15 | Anna Kralovičová | karma: 75
Najlepší chlebík je domáci, keď ho upečiem, o chvíľu je po ňom. Tento recept vyskúšam.

odpovedať

0 | 0


13.02.17 18:11 | Juliana Šurkovská | karma: neurčená
Určite si ho upečiem, vyzerá veľmi chutne, len sa doňho zahryznúť.

odpovedať

0 | 0




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Recept: Makovo – slivkové kváskové buchty

01.02.2017 RECEPTY
Recept: Makovo – slivkové kváskové buchty

Kombinácia varenej makovo-slivkovej plnky a ľahučkého kváskového cesta pripomína detstvo, prázdniny u babky, ktorá to vedela tak ako nik iný...

Prečo prať uteráky častejšie, než si myslíte?

08.02.2017 LIFESTYLE
Prečo prať uteráky častejšie, než si myslíte?

Ja úžasné vybrať zo skrine krásne poskladaný a hlavne čerstvo voňajúci mäkučký uterák. Ešte príjemnejšie je po skvelom relaxačnom kúpeli alebo sprche sa do neho zabaliť a osušiť sa v ňom...

10 vecí, ktoré majú viac baktérií ako vaša toaleta!

28.01.2017 LIFESTYLE
10 vecí, ktoré majú viac baktérií ako vaša toaleta!

Keď sa povie vec, ktorá má najviac baktérií, automaticky vám napadne toaleta. Nikomu by nenapadlo, že existuje viac vecí, ktoré sú rovnako alebo viac znečistené. Obklopujú vás denne a denne ich použív...

Najkrajšie svadobné a spoločenské šaty roku 2017

31.01.2017 SVADBA
Najkrajšie svadobné a spoločenské šaty roku 2017

Chystáte vy alebo vaša kamarátka svadbu snov? Je to tá najkrajšia udalosť v živote každej ženy, ktorá sa vryje do pamäti na dlhé roky, teda samozrejme hneď po žiadosti o ruku a tom povestnom romantick...

Aké budú vzťahy v roku Kohúta?

28.01.2017 HOROSKOPY
Aké budú vzťahy v roku Kohúta?

Rok ohnivého Kohúta prinesie od 28.januára do 15.februára 2018 najmä nové impulzy a príležitosti. A tie sa dotknú aj našich vzťahov. Keďže na láske mnohým z nás záleží hádam najviac, pozrite sa spolu ...

Februárový horoskop (PANNA, VÁHY, ŠKORPIÓN, STRELEC, KOZOROŽEC, VODNÁR)

01.02.2017 HOROSKOPY
Februárový horoskop (PANNA, VÁHY, ŠKORPIÓN, STRELEC, KOZOROŽEC, VODNÁR)

Február má svoje čaro, kedy sa pomaličky, ale isto začínajú predlžovať dni, kedy aj napriek tomu, že komerciu nemusíme, siahneme po pralinkách a svojim milovaným zašleme aspoň srdiečko emotikon v sms-...

Najbizarnejšie módne topánky, ktoré by ste si nikdy neobuli

01.02.2017 MÓDA a ŠTÝL
Najbizarnejšie módne topánky, ktoré by ste si nikdy neobuli

Topánky patria medzi veci, na ktorých si dá nejedna žena záležať. Pri ich výbere kladieme dôraz na ich estetickú stránku, pohodlnosť, niekedy zvodnosť – no najdôležitejšie je, aby sa nám páčili a boli...

Neužitočné návyky, ktoré bežne praktizujeme

07.02.2017 LIFESTYLE
Neužitočné návyky, ktoré bežne praktizujeme

Návyky patria medzi bežnú súčasť nášho každodenného života. Niektoré nás naučila naša mama, ju zas jej mama a ju jej mama, a takto to ide z pokolenia na pokolenie. Bežné návyky...

Mýty a fakty o formovaní brušných svalov

25.02.2017 LIFESTYLE
Mýty a fakty o formovaní brušných svalov

Trápite sa už týždne s cvikmi na brušné svalstvo, ale výsledky neprichádzajú? „Brušákovanie“ do vyčerpania je zbytočným plytvaním energie, ak nezmeníte spôsob stravovania. Samozrejme...

Februárový horoskop (RYBY, BARAN, BÝK, BLÍŽENCI, RAK, LEV)

31.01.2017 HOROSKOPY
Februárový horoskop (RYBY, BARAN, BÝK, BLÍŽENCI, RAK, LEV)

S pomocou Luny sa mnohým z vás začnú meniť životy. Našťastie teraz už rozhodne k lepšiemu. Aké postavenie Mesiaca vám február prináša, o tom viac v dnešnom článku.

Buďte krásna vďaka levanduli: recepty pre vašu krásu

23.02.2017 KRÁSA
Buďte krásna vďaka levanduli: recepty pre vašu krásu

Jej vôňa je neprehliadnuteľná a nezameniteľná. Jej domovom je francúzske Provensálsko, ktorého polia sú v čase jej kvitnutia ponorené do fialovej nádhery. Levanduľa je vskutku veľmi očarujúcou a známo...

Naučte sa diagnostikovať choroby podľa stavu jazyka!

03.02.2017 LIFESTYLE
Naučte sa diagnostikovať choroby podľa stavu jazyka!

Jazyk je veľmi kľúčový orgán v našom tele. Súvisí s mnohými vzťahmi v tele a odráža všetky vnútorné disharmónie. Práve preto je veľmi dôležitý pre potvrdenie diagnózy...

Prečo sú japonské ženy štíhle? Tu je ich 6 stravovacích návykov

06.02.2017 LIFESTYLE
Prečo sú japonské ženy štíhle? Tu je ich 6 stravovacích návykov

Japonské ženy sú známe svojou krásou, ale najme dlhovekosťou. Ich vek málokedy vieme odhadnúť vďaka krásnej pleti a štíhlej línií. V 40-tich vyzerajú na 25 a my im to len a len závidíme...

Prečo prestať jesť cukor? Kvôli týmto 4 benefitom

14.02.2017 LIFESTYLE
Prečo prestať jesť cukor? Kvôli týmto 4 benefitom

O tom, prečo je cukor škodlivý sa už popísalo mnoho. Čo najpodstatnejšie vám však táto odstávka od cukru prinesie? Predstavíme vám 4 benefity, kvôli ktorým sa naozaj oplatí prestať konzumovať cukor.

Týchto 6 znakov prezradí, či pijete priveľa kávy!

11.02.2017 LIFESTYLE
Týchto 6 znakov prezradí, či pijete priveľa kávy!

Patríte medzi otrokov kofeínu? Každé ráno si k raňajkám uvaríte kávu? Alebo si tento rituál nechávate až keď budete v práci? Nič menej ten kofeín do seba dávame. Je tu však problém...

Cítiť sa a vyzerať dobre - účinné cvičenia na brušné partie

03.02.2017 LIFESTYLE
Cítiť sa a vyzerať dobre - účinné cvičenia na brušné partie

Priznajme si, žiadna z nás nie je dokonalá a aj postavy modeliek v časopisoch prechádzajú retušou. Ak sa však chceme cítiť dobre a chceme byť s našou postavou spokojné...

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY



    Najnovšie z HLAVNÉSPRÁVY.sk


    Najnovšie z TOPDESAŤ.sk

    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s