Kôstka z avokáda nie je odpad! Ako ju môžeš využiť aj ty?

Kôstka z avokáda nie je odpad! Ako ju môžeš využiť aj ty?

  • 68
  • 10

Niet pochýb o tom, že avokádo patrí medzi najzdravšie potraviny vôbec. No kým si pochutnávame na avokádovej nátierke či inej delikatese, kôstka z ovocia končí zvyčajne v koši.

Pritom je dobré povedať, že táto časť plodu ani zďaleka nie je žiadny odpad. Kôstka z avokáda obsahuje množstvo účinných látok a má pozitívny vplyv na zdravie človeka.

Skryté benefity kôstky z avokáda vás určite prekvapia. V nasledujúcom článku zistíte, aké prínosy má avokádová kôstka a ako s ňou čo najlepšie naložiť.

Čo ste o avokádovej kôstke nevedeli?

Avokádo môžeme zaradiť medzi tropické ovocie. Avokádo je plod hruškovca amerického, ktorý pochádza zo Strednej Ameriky, pravdepodobne z Mexika. Hruškovec je vždyzelený strom dorastajúci do výšky asi 20 metrov. Má dlhé, až 25-centimetrové listy. Plody sú po dozretí tmavozelené až čierne a majú mäkké vnútro svetložltej farby. V strede avokáda sa nachádza jedno veľké jadro, a to vo veľkosti 3 až 5 centimetrov. Má žltú farbu a je pokryté hnedou drevnatou vrstvou.

Kôstka z avokáda sa po vybratí stáva zvyčajne odpadom. Kôstka z avokáda, podobne ako samotné ovocie, obsahuje množstvo účinných látok. Je zdrojom bielkovín, antioxidantov, aminokyselín a omega 3 a 6 mastných kyselín. Taktiež v sebe skrýva celý rad minerálnych látok a vitamínov a vysoký podiel vlákniny.

Pozri aj: Patrí dentálna niť do koša alebo ju máme spláchnuť? Tu je odpoveď!

konzumácia avokádového jadra

Zdroj: Shutterstock®

Takéto sú zdravotné benefity

Avokádové jadro má antiseptické a detoxikačné účinky. Až okolo 70 percent celkovej antioxidačnej kapacity avokáda sa skrýva práve v kôstke. Vďaka tomu môže pomáhať pri vysokom cholesterole a vysokom krvnom tlaku, a tiež podporovať imunitu. Jadro z avokáda má schopnosť potláčať zápaly, a to kvôli obsiahnutým flavonoidom. Tie intenzívne pôsobia proti ochoreniam žalúdka, napríklad pri gastritíde či žalúdočných vredoch.

Protizápalové vlastnosti avokádového jadra robia z neho vhodný doplnok stravy pre ľudí s artritídou, reumou či so zápalovými ochoreniami kĺbov. Kôstka z avokáda tiež podporuje trávenie, prečisťuje tráviaci trakt, zabezpečuje pravidelnú stolicu a odstraňuje plynatosť. Rovnako predstavuje skvelú podporu metabolizmu, teda je veľmi vhodná aj pri diétach. V neposlednom rade pôsobí avokádové jadro i na stav pokožky, vlasov a nechtov, a to vďaka vysokému obsahu minerálov či omega 3 mastných kyselín.

nastrúhaná kôstka z avokáda

Zdroj: Shutterstock®

Ale ako kôstku konzumovať?

Zdá sa, že kôstka z avokáda má skutočne množstvo pozitívnych účinkov na rôzne časti organizmu. Ako ju však konzumovať? Určite do nej neskúšajte zahryznúť, ani nič podobné. Najjednoduchším riešením je avokádové jadro nastrúhať, napríklad ako muškátový oriešok. Bez väčších problémov ho i rozrežete nožom. Strúhaním kôstok však zjednodušíte ich dokonalé strávenie, a tiež zvýšite absorpciu spomínaných výživných látok.

Takto pripravenú časť avokáda môžete využiť do smoothie nápoja. Vyskúšajte zmiešať polovicu zrelého avokáda, jeden menší banán, jedno kivi a kúsok zeleného jablka, desať listov baby špenátu a zopár kvapiek citrónovej šťavy. Samozrejme, nezabudnite pridať lyžicu nastrúhanej  avokádovej kôstky. Vhodná je i do šalátov, ovsenej kaše alebo čerstvo pripravených ovocných či zeleninových štiav. Postrúhané jadro sa však hodí len do studenej kuchyne, prípadne až do tepelne spracovaného jedla. Iba tak zabezpečíte uchovanie všetkých dôležitých živín.

pestovanie avokáda z kôstky

Zdroj: Shutterstock®

Máme pre vás ešte jeden tip!

Avokádové jadro sa dá využiť ešte ďalším spôsobom, aj keď v tom prípade nevyužijete jeho skvelé zdravotné účinky. Neskončí ale ani v koši. Z kôstky si totiž môžete vypestovať svoj vlastný hruškovec americký. Postup je úplne jednoduchý. Opatrne vyberte z avokáda jadro, nesmie sa poškodiť. Potom musíte nájsť jeho spodok a vrch. Zo spodného konca budú vyrastať nové výhonky. Mierne vypuklý koniec je vrch a plochý koniec je spodok. Následne po obvode kôstky napichajte tri či štyri špáradlá pre lepšie uchytenie.

Takto pripravené avokádové jadro umiestnite na pohár s vodou tak, aby celá spodná časť kôstky bola ponorená vo vode. Potom pohár uložte na miesto s dostatkom svetla a tepla a čakajte. Vyklíčenie môže trvať 4 až 8 týždňov. Počas tejto doby nezabudnite vodu pravidelne meniť. Keď bude mať váš hruškovec aspoň 15 centimetrov, môžete ho presadiť do pôdy. Takto jednoducho si vypestujete veľmi peknú rastlinku.

Odporúčame: Viete aký je rozdiel medzi 3D a 4D mihalnicami?


  • 68
  • 10
Návrat hore
Autor článku

10 komentárov

Katarína Kusá 05.10.17 09:52

KK
karma
89.00

mne sa raz podarilo vypestovať z kôstky malé avokádo, ale dlho mi nevydržalo

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 05.10.17 15:30

TK
karma
104.00

dobre vedieť

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 05.10.17 17:27

MD
karma
115.00

To by mi teda nenapadlo, že aj kôstka sa dá konzumovať..ale ponúka výborné benefity

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 05.10.17 18:22

SK
karma
119.00

ani ja som o tej kôstke nepočula, novinka

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 05.10.17 21:41

MM
karma
116.00

i ja som si vypestovala z kôstky avokáda rastlinu, ale už pošla

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 05.10.17 22:26

karma
87.00

a ja hlavne nikdy nemám šťastie na dobre dozreté avocado :(

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 07.10.17 19:01

MZ
karma
-1.00

Vždy kôstku zahadzujem, ale teraz ju konečne využijem :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.11.17 17:33

AK
karma
112.00

odteraz už budem aj kôstku konzumovať

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 02.01.18 19:59

karma
100.00

Mne sa podarilo vypestovať jednu rastlinku. Je pekná, už som ju 2x zrezala, aby mala peknú korunku. Druhá kôstka sa mi nevydarila.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 26.01.18 20:26

JK
karma
103.00

tak to sm ani netušil zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Raňajky

RECEPT: Vegánske žemle bez kysnutia a bez vajec

  • 34
  • 1
  • 18.04.2020
Predjedlá / Jednohubky

Domáci hummus 5-krát inak: Skúsiš cviklový, pikantný či sladký?

  • 42
  • 2
  • 09.07.2020
Predjedlá / Jednohubky

RECEPT: Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta

  • 155
  • 3
  • 09.05.2020
TOPlist