TOP aktívne zložky na aknóznu pleť: Ktorým látkam sa dozaista poteší?

TOP aktívne zložky na aknóznu pleť: Ktorým látkam sa dozaista poteší?

Akné – ten „verný priateľ“, ktorého mnohí poznajú od mladosti a ktorý sa s vami možno nechce rozlúčiť ani v dospelosti. Nech robíte čokoľvek, vždy sa nejaká tá vyrážka objaví a najlepšie na tom najviditeľnejšom mieste a v tú najnevhodnejšiu chvíľu.

Ak ste už dávno prešli pubertou, ale na tvári a tele máte stále otravné pupienky, nezúfajte. Nie ste v tom sami! Milióny ľudí po celom svete sú rovnako vo vašej situácii a určite hľadajú ten najlepší spôsob, ako sa tejto nepeknej „ozdoby“ zbaviť. Ako odozvu na tento problém kozmetický priemysel vyvinul nespočetné množstvo produktov, ktoré nám v boji s akné pomáhajú. Avšak, je nesmierne ťažké vyselektovať tie prípravky, ktoré sľubujú minimalizáciu akné a tie, ktoré skutočne aj fungujú.

Niektoré produkty, resp. výrobcovia sľubujú redukciu akné už za jeden deň, čo je niekedy nereálne, pretože každý, kto s akné bojoval vie, že je to beh na dlhé trate. Preto je vhodné spraviť si malý prieskum a venovať pozornosť len tým výrobkom, ktoré obsahujú aktívne látky pôsobiace proti akné. Na ktoré aktívne zložky na aknóznu pleť sa zamerať? Poradíme vám!

Pozri aj: Čo je ALANTOÍN a ako dokáže z neho profitovať naša pleť? Spoznaj jeho účinky

Benzoylperoxid

Táto zložka pomáha ničiť baktérie spôsobujúce akné. Rovnako prispieva k redukcii kožného mazu ako aj k odstraňovaniu kožných buniek, ktoré by mohli spôsobiť upchávanie pórov. Prípravky s benzoylperoxidom sú v niektorých prípadoch viazané na lekársky predpis – hlavne tie, ktoré obsahujú vyššiu koncentráciu tejto aktívnej zložky.

Štúdiami však bolo preukázané, že výrobky s nižšou koncentráciou sú rovnako účinné ako tie s vyššou, avšak možno bude dlhšie trvať, než zaúčinkujú. Napriek tomu je vhodné zvážiť, či predsa len nie je lepšie začať s nižšou koncentráciou benzoylperoxidu v prípravkoch. V tomto prípade odporúčame poradiť sa s dermatológom, pretože v niektorých prípadoch môže vyššia koncentrácia spôsobiť podráždenie, šupinatenie a pálenie – najmä pri citlivej pleti.

Adapalén

Patrí do skupiny retinoidov, ktoré pomáhajú uvoľňovať póry a predchádzať vzniku vyrážok. Dostupný je predovšetkým vo forme gélu a je viazaný na lekársky predpis. Vyrába sa v 0,1 % a 0,3 % koncentrácii. Adapalén gél spomaľuje akumuláciu kožných buniek v póroch, čím zabraňuje ich upchávaniu. Rovnako disponuje protizápalovými vlastnosťami.

Pri používaní tejto zložky sa neodporúča pleť vystavovať slnečnému žiareniu. Pozor si dávajte aj na možné vedľajšie účinky, ako je začervenanie, vysušenie, šúpanie či svrbenie. Tieto vedľajšie účinky by však mali zmiznúť, no dermatológovia odporúčajú používať nekomedogénne hydratačné krémy, aby ste predišli vysúšaniu pokožky.

Kyselina salicylová

Dostávame sa k známejším a bežnejším zložkám, ktoré sú obsiahnuté v rôznych pleťových a telových prípravkoch. Kyselina salicylová pomáha uvoľňovať póry a tým bráni vzniku vyrážok. Voľne predajné produkty s jej obsahom sú dostupné v koncentráciách od 0,5 % do 2 %.

Aj v tomto prípade je však potrebné rátať aj s vedľajšími účinkami, ako je pálenie, mierne podráždenie – avšak vedľajšie účinky nie sú až také bežné, skôr zriedkavé.

Neprehliadni: Striebro v kozmetike – ktoré problémy s pleťou pomôže skrotiť?

Kyselina azelaová

Kyselina azelaová, rovnako ako vyššie spomenutá kyselina salicylová, pomáha predchádzať upchávaniu pórov. Má mierne antibakteriálne účinky. Voľnopredajné produkty s jej obsahom sú dostupné v maximálne 10 % koncentrácii.

Okrem toho, že táto aktívna látka pomáha predchádzať vzniku akné a rovnako ho pomáha aj liečiť, tak pomáha minimalizovať aj jazvy po akné, nakoľko disponuje protipigmentovými účinkami.

AHA kyseliny

V poslednom rade sa dostávame k mnohými omieľaným AHA kyselinám, ktoré v posledných rokoch nabrali na popularite. Ide o syntetické kyseliny získavané z ovocia obsahujúceho cukor, cukrovej trstiny alebo mlieka.

Dva typy alfa-hydroxykyselín, ktoré sa používajú vo voľnopredajných prípravkoch na akné, sú kyselina glykolová a kyselina mliečna. Liečia akné tým, že odstraňujú odumreté kožné bunky a upokojujú zapálenú pokožku. Tieto kyseliny tiež pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky, vďaka čomu pomáhajú pokožke obnovovať sa.

Zaujme ťa aj: Chemický peeling – ktoré problémy s pleťou zmierni alebo odstráni?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 19.01.23 14:25

karma
-1.00

Našťastie nikdy som nemala problém z akne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní