Aspirín nie je len liek! Dopraj ho aj rastlinám a porastú ako divé

Aspirín nie je len liek! Dopraj ho aj rastlinám a porastú ako divé

Vo všeobecnosti je aspirín považovaný za liek. Ide predovšetkým o liek proti bolesti. Avšak, aj tento liek má množstvo netradičných využití. Vo svojej podstate tak nejde len o liek, ale o zázračnú pilulku, ktorá je nápomocná napríklad pri pľuzgieroch a ich ošetrení.

Aspirín sa dokonca používa aj na prípravu domácich masiek na tvár, ktoré sú určené predovšetkým pre aknóznu pleť. Vytvorte si masku s touto tabletkou a naneste ju na vlasy. A to v prípade, ak bojujete s lupinami. Dokonca ho môžete použiť aj na odstránenie škvŕn na oblečení.

Prečo ho však dopriať aj rastlinám? Popravde, aspirín sa využíva aj v záhrade – na zakorenenie rastlín. Je to obľúbený trik, ktorý je údajne lepší ako akékoľvek hnojivo na rastliny. Zakorenenie rastlín nebolo nikdy jednoduchšie. Neváhajte a vyskúšajte tento zaujímavý trik!

Pozri aj: Zapáchajúce uteráky i po opraní? Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu?

Prečo práve aspirín?

Aspirín sa skladá z kyseliny acetylsalicylovej, derivátu kyseliny salicylovej. Ide o zlúčeniny, ktorú rastliny produkujú pri „strese“ a ktorá im pomáha vyrovnať sa so situáciami, ktoré im škodia a sú pre ne nepriaznivé.

V tomto prípade teda môžeme povedať, že aspirín je podobný tým zlúčeninám, ktoré produkujú samotné rastliny. Týmto spôsobom im pomáha posilniť sa a zlepšiť ich obranyschopnosť. Čo to ale znamená?

Z vykonaných štúdií a výskumov vyplýva, že aspirín, resp. kyselina acetylsalicylová pomáha podporovať korene rastlín, vďaka čomu sa rastliny stávajú silnejšími a odolnejšími. Práve preto ho mnohí odporúčajú použiť práve na zakorenenie rastlín, aby ste získali pevnú koreňovú sústavu, z ktorej budú vyrastať pevné a odolnejšie rastliny.

Neprehliadni: Rastliny odpudzujúce osy a účinné pasce na osy: Ochráň sa pred bolestivým bodnutím

Ako použiť aspirín na zakorenenie rastlín?

Aby sa zabezpečilo, že aspirín rastliny absorbujú a že bude mať požadované účinky, je potrebné ho najprv zriediť vo vode. Je dôležité použiť jednu tabletu na liter vody. Príliš veľké množstvo neprinesie dobré výsledky.

Tento trik s aspirínom sa hodí pri zakoreňovaní rastlín z odrezkov (zakoreňovanie odrezkov). Teda rastlín, ktoré nemajú koreňovú sústavu. Aspirín dodá koreňom silu a odolnosť. Zároveň stimuluje ďalší rast a zabraňuje hnilobe alebo vzniku plesní. Na tento účel by ste mali korene namočiť na približne 4 hodiny do aspirínového vodného roztoku.

Roztok z vody a aspirínu sa tiež odporúča používať na zalievanie rastlín, a to každé tri mesiace. Takto podporíte rastlinu v raste a zároveň ochránite pred škodcami.

Aspirín pre lepšiu úrodu

Výskumy tiež zistili, že aspirín má priaznivý vplyv aj na vývoj „jedlých rastlín“, ako sú paradajky, šalát alebo mangold, pretože vytvára väčšie rastliny a zabezpečuje ich lepší rast.

Aspirín na suché rastliny

V neposlednom rade môžete aspirín využiť aj na oživenie suchej rastliny. Aspirín má totižto údajne inhibičný účinok a pomáha rastlinu vzkriesiť.

Aspirín a rezané kvety

Rovnako ho môžete využiť aj pri rezaných kvetoch. Ak ich chcete udržať čerstvé čo najdlhšie, pridajte do vázy s kvetmi jednu tabletku aspirínu. Aspirín ich ochráni pred tvorbou plesne, ktorá má na rezané (i akékoľvek iné rastliny) negatívny vplyv, čo sa prejaví ich rýchlym zvädnutím.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní