Aké by boli príjemné prechádzky alebo posedenia na teraske, keby nám život neznepríjemňovali komáre. Tie idú poväčšine za svetlom, ale aj za krvou, na ktorej si pochutnávajú najradšej. Zaujímavé však je, že komáre si „nepochutnávajú“ úplne na každom. Údajne všetko závisí od vašej krvnej skupiny. Najviac ich láka krvná skupina 0, ktorá je pre nich najžiadanejšia. Ak sa na vás komár prisaje, tak je pravdepodobné, že to nebudete vôbec cítiť. Cítiť budete až nepríjemné svrbenie či pálenie, ktoré je spomienkou práve na komárov.
Ak športujete v prírode, tak rovnako patríte k „rizikovým“ osobám, na ktorých si komáre s najväčšou pravdepodobnosťou pochutnajú. Okrem krvnej skupiny 0 ich veľmi láka aj ľudské teplo a oxid uhličitý, ktorý pri športe produkujeme vo väčšom množstve (v dôsledku zrýchleného dychu). Podobne to je aj v prípade tehotenstva, kedy má telo vyššiu teplotu. Ostatné ženy môžu zase komáre lákať aj v strede svojho cyklu, a to v dôsledku hormonálnych zmien. Avšak môžete to zmeniť! Tento rok nebudete pre komáre vyhľadávanou pochúťkou, a to vďaka domácemu repelentu!
Odporúčame: Poznáš spôsoby, ako využiť peroxid vodíka v domácnosti? Skús tieto triky!
DIY repelent proti kliešťom
- 1 citrón
- 1 zväzok levandule
- 1 lyžica klinčekov
- 1 lyžička olivového oleja
- 3 ks badiánu
- 1 lyžica Alpy (poprípade iného liehu)
- 300 ml vody
Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme na plátky nakrájaný citrón a spolu s badiánom a klinčekmi varíme približne 5 minút. Následne pridáme kvietky zo 4 – 8 levanduľových stoniek a opäť necháme chvíľku povariť. Potom prilejeme Alpu alebo iný druh liehu a lyžičku olivového oleja. Ak máte v domácnosti éterické oleje, tak môžete pridať zopár kvapiek levanduľového oleja, oleja z klinčekov, poprípade citrónového alebo čajovníkového oleja.
Takto pripravený repelent precedíme a nalejeme do fľaštičky s rozprašovačom. Ak sa vám zvýšila levanduľa, tak do fľaštičky môžete pridať jednu vetvičku na ozdobu. Repelent tiež získa intenzívnejšiu levanduľovú arómu, ktorá komáre odpudzuje.
Neprehliadni: Papričky Poblano: Prečo jesť tento mexický čili plod?