Navariť množstvo jedla, ktoré by sa na posedenie úplne zjedlo, je väčšinou takmer nemožné. Akokoľvek sa snažíme, vždy nám zostane minimálne miska či dve navyše. Zvyšky jedla potom uskladňujeme do chladničky a neskôr ohrievame, aby sme ich mohli dojesť v čo možno najchutnejšom stave. Zohrievanie zvyškov jedla (a aj ich skladovanie) však podlieha určitým pravidlám, ktoré by sa mali dodržiavať. V opačnom prípade vám hrozí nepríjemná otrava jedlom a v neposlednom rade vaše zvyšky jedla úplne stratia nutričnú hodnotu. Pozrite si náš jednoduchý návod, ako na to!
Základné pravidlá
Kým si povieme, ako správne zvyšky jedla zohrievať, musíme si najprv povedať, ako ich správne uskladniť a dokedy ich vlastne spotrebovať. Zvyšky jedla by sa mali dať do chladničky najneskôr dve hodiny po uvarení a chladiť sa môžu maximálne 3 až 4 dni. Niektoré zvyšky môžete zamraziť, a to po dobu 3 až 4 mesiacov. Zvyšky jedla nikdy nezohrievajte viac ako raz. Zvyšky, ktoré rozmrazíte, zasa nikdy opätovne nemrazte. A rada na záver – zohriate zvyšky zjedzte vždy čo najskôr.
Pozri aj: Ktoré potraviny neprihrievať? Jedna novinka ťa istotne prekvapí
- Správne zohrievanie zvyškov jedál
Aktualizovaný článok: 16.2.2023