Nie je stolovanie ako stolovanie! Pri tomto štýle nepotrebuješ taniere ani príbor!

Nie je stolovanie ako stolovanie! Pri tomto štýle nepotrebuješ taniere ani príbor!
  • 20.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Spôsoby stolovania patria medzi pravidlá etikety používané pri jedle, ktoré môžu zahŕňať aj používanie riadu – teda príborov či tanierov. Rôzne kultúry dodržiavajú rôzne pravidlá správania sa pri stole. Rovnako tak každá rodina alebo skupina ľudí si stanovuje vlastné pravidlá a normy, ako prísne sa majú tieto pravidlá dodržiavať či nedodržiavať.

Vedeli by ste si však predstaviť, že pri stolovaní vôbec nepoužívate taniere? A to na žiadny z chodov? Presne s týmto nápadom prišla 28-ročná Rebecca Cubberly z anglického Telfordu. Prečo? Jednoducho sa rozhodla, že začne tráviť čas oddychom namiesto toho, aby po jedle upratovala a umývala všetky riady.

„Uvedomila som si, že po jedle s rodinou strácam veľa času umývaním kuchyne a riadu, a tak som na stôl položila alobal a jedlo som naň poukladala. Takto po jedle alobal iba odstránim a všetok čas využijem na odpočinok. A na 100 % to tak urobím znova,“ hovorí Rebecca.

Stolovanie na alobale?!

Objavom Rebeccy bol nápad prekryť celý jedálenský stôl alobalom bez akéhokoľvek použitia tanierov a príborov. Podľa jej slov takto môže jesť so svojou štvorčlennou rodinou bez toho, aby musela myslieť na všetok riad, ktorý treba po jedle umyť. A zároveň si každý môže pomôcť sám! Vziať si zo stola čokoľvek, kedykoľvek a odkiaľkoľvek. 

Rebecca spolu s rodinou na takto prestretom stole servíruje napríklad mleté ​​hovädzie mäso, zeleninu, nachos, syr či burritos. Po jedle je upratovanie veľmi jednoduché – alobal sa vyhodí a je upratané! Rebecca si to pochvaľuje o to viac, že pri servírovaní používa iba nôž a dosku na krájanie.

Odporúčame: Ako (ne)vedomky ničíme kávovar? Ak ho nečistíš, „zarábaš“ si na problém!

prestieranie stola

Zdroj: facebook.com/RebeccaCubberly

Necháte sa inšpirovať?

Ako Rebecca Cubberly tvrdí, všetok čas, ktorý by strávila upratovaním kuchyne a umývaním riadu po jedle, venuje sebe a odpočinku. Kým jej manžel kúpe deti, Rebecca jednoducho odstráni fóliu zo stola, vyhodí do koša a má upratané.

Tento spôsob stolovania si zamilovala celá jej rodina, nakoľko tvrdia, že si takýmto spôsobom budú servírovať i ďalšie druhy jedla. A čo vy? Nechali by ste sa na to nahovoriť?

Klasika je klasika!

To, ako si každý z nás naservíruje jedlo, je jeho osobnou záležitosťou. Mnohé zvyky zo stolovania si preberáme práve z rodinného prostredia, avšak v dnešnom svete sa môžeme vo veľkej miere inšpirovať ako na sociálnych sieťach, tak aj na stretnutiach s priateľmi, na rodinných oslavách, pri jedle v reštauráciách a azda najviac inšpirácie možno nájsť na potulkách v zahraničí pri cestovaní a spoznávaní rôznych kútov sveta.

My sa každopádne prikláňame ku klasike, pretože krásne pripravené prestieranie na stôl podčiarkne nielen samotné jedlo, ale aj vkus hostiteľa. Pri stolovaní možno vyberať z rôznych farieb či materiálov. A rovnako možno prestieranie na stôl obmieňať napríklad aj podľa ročného obdobia, udalostí alebo tematiky výzdoby vašej kuchyne, jedálne, ako aj celej domácnosti.

Neprehliadnite: Fantastické a lahodné Marlenka guličky: TOP recept, pre všetky gazdinky

prestieranie

Zdroj: pinterest.com/PamEverydayLivingBlog, pinterest.com/. . l i s a . .

Etiketa stolovania

Spôsoby stolovania sa vyvíjali po stáročia, aby sa stravovanie s ostatnými stalo príjemným a spoločenským. Základné pravidlá slušného stolovania sú:

  • Jedzte so zatvorenými ústami.
  • Majte svoj smartfón mimo stola a nastavte ho na tichý režim alebo vibrovanie.
  • Počkajte na kontrolu hovorov a správ, kým neskončíte s jedlom a neodídete od stola.
  • Držte príbor správne a nepichajte ním do jedla.
  • Umyte sa a príďte k stolu čistý.
  • Neupravujte sa pri stole.
  • Nezabudnite používať servítky a obrúsky.
  • Počkajte, kým neskončíte s prežúvaním, aby ste mohli popíjať svoj nápoj.
  • Udržujte tempo spolu s ostatnými pri stole.
  • Naraz nakrájajte iba jeden kus jedla. Vyhnite sa hrbeniu a nepokladajte lakte na stôl pri jedle – hoci je v poriadku oprieť sa lakťami o stôl pri rozhovore medzi chodmi.
  • Namiesto toho, aby ste sa pre niečo naťahovali cez stôl, požiadajte, aby vám to podali.
  • Prineste k jedlu svoje najlepšie ja!
  • Zapájajte sa do rozhovoru pri jedle.

Odporúčame aj: Domáci punč s brusnicami a mätou: Na svoje si prídu všetci dospelí

etiketa

Zdroj: pinterest.com/ReciclareDecorar-FabianaTardochi, pinterest.com/LadyDecluttered|DeclutteringOrganizing&SimpleLivingTips, pinterest.com/MagnoliaRouge


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní