Dokáže kondurango zmierniť problémy s trávením? Objav nepoznané!

Dokáže kondurango zmierniť problémy s trávením? Objav nepoznané!

    • Zdieľaj:
  • 59
  • 3

Rozličné tráviace ťažkosti trápia obrovskú časť populácie. V dnešnej dobe je už skôr zázrakom, ak sa u niekoho rôzne problémy s trávením neobjavujú. Bežné je spomalené trávenie, nechutenstvo či podráždenie žalúdka. Kým u niektorých sa podobné ťažkosti vyskytnú raz za čas, mnohých trápia pravidelne. Veľkým pomocníkom sú pritom v tomto smere rozličné bylinky, ktoré razom dokážu podporiť procesy prebiehajúce v tráviacom trakte človeka a neraz pomôžu odstrániť mnohé zdravotné problémy. Hovorí vám niečo pojem kondurango? Ide o nie tak úplne známu bylinku z Južnej Ameriky, ktorá má pozitívny vplyv nielen na tráviaci trakt človeka. 

Poznáte kondurango?

Marsdénia kondurangová, bežne označovaná ako kondurango či latinsky Marsdenia cundurango, je rastlina z čeľade zimozeleňovité, ktorej domovinou je Južná Amerika. Nájdeme ju najmä na severozápade, a to v Peru, Ekvádore, Kolumbii či Bolívii. Rastie hlavne vo vlhkých horských džungliach a lesoch, a to v nadmorskej výške až 3 000 metrov nad morom. Naprieč svetom je ju možné nájsť napríklad v botanických záhradách. Ide o plazivý poloker s ovíjavým pňom. Listy majú vajcovitý tvar a celistvý okraj. Kvety sú drobné a majú zelenkavo žltú farbu. Plodom sú mechúriky podlhovastého tvaru, v ktorých sa ukrývajú jemne chlpaté semienka. Z marsdénie kondurangovej sa na liečebné účely zberá kôra. 

Pozri aj: Čo je koronavírus a ako sa tento smrteľný vírus prenáša? Je dôvod na paniku?

účinky konduranga

Zdroj: Shutterstock®

Spoznajte priaznivý vplyv tejto rastliny!

Marsdénia kondurangová ukrýva glykozid condurangin, triesloviny, flavonoidy či silice. Výťažky z rastliny sa využívajú primárne ako podporný prostriedok pre tráviace ústrojenstvo. Kondurango výrazne stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov a prispieva k vylučovaniu žlče. Podporuje funkcie žalúdka i pankreasu. Patrí medzi dobré bylinky na nechutenstvo, pričom účinne podporuje chuť do jedla. Celkovo zlepšuje proces trávenia, upokojuje žalúdok a napomáha redukovať nevoľnosti a pocity na zvracanie. Je využívaná pri celom rade rôznych tráviacich ťažkostí. Môže pomôcť eliminovať bolesti žalúdka a nepríjemné nadúvanie. 

Okrem toho môže byť táto rastlina využívaná ako podporný prostriedok pri liečbe vredov či onkologických ochorení tráviaceho traktu. V tomto prípade výrazne napomáha posilňovať aj imunitu. Rovnako môže pomôcť pri liečbe zápalových ochorení pankreasu a ďalších častí tráviaceho systému. Kondurango okrem toho ukrýva látky s antioxidačným pôsobením, a tak prispieva k ochrane buniek pred predčasným starnutím. Zvyšuje odolnosť organizmu voči stresu a používa sa aj pri pocitoch vyčerpanosti a prepracovanosti či v období rekonvalescencie.

použitie konduranga

Zdroj: Shutterstock®

Ako kondurango využiť?

Kondurango je u nás možné zohnať vo viacerých formách. Na internete, prípadne v lekárňach či predajniach so zdravými potravinami, je možné sa poobzerať po tinktúre aj sušenej rastline. Tinktúra sa užíva niekoľkokrát denne po kvapkách. Tie je vhodné pridať do malého množstva vody a vypiť ideálne pred jedlom. Je pripravená z výťažku z marsdénie kondurangovej a alkoholu. Pri jej užívaní je potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie uvedené na obale produktu či v príbalovom letáčiku. Táto tinktúra nie je vhodná pre deti ani tehotné či dojčiace ženy. Dobré je po nej siahnuť pri potrebe podporiť procesy v tráviacom trakte človeka aj pri nechutenstve.

Okrem toho je dostupná aj sušená kôra marsdénie, ktorá je určená na prípravu odvaru. Jedna malá lyžička drogy sa spravidla nechá prevariť v 250 ml vody. Následne je vhodné nechať nápoj lúhovať ešte 15 minút. Popíjame 2 až 3 razy denne, maximálne však po dobu troch týždňov. Odvar z kôry marsdénie pomáha udržiavať normálne žalúdočné funkcie. Rovnako podporuje chuť do jedla a vylučovanie tráviacich štiav a enzýmov. 

Odporúčame: Čo škodí zdraviu? 5 zdravých návykov, na ktoré treba dávať pozor!


    • Zdieľaj:
  • 59
  • 3
Návrat hore
Autor článku

3 komentáre

Ľubica Šťastná 12.02.20 06:38

ĽŠ
karma
123.00

Zaujímavá neznáma bylinka, ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.02.20 17:44

MC
karma
108.00

Zaujímavé ,rada by som vyskúšala.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 13.02.20 22:50

MS
karma
110.00

O tejto bylinke som ešte nikdy nepočula.Naozaj užitočné informácie.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Bezmäsité jedlá

Tri rýchle recepty z baklažánu: Tieto delikatesy si nenechaj ujsť!

  • 102
  • 7
  • 29.08.2020
Bezmäsité jedlá

Kysnuté pečené buchty ako od babičky: S lakvárom, orechami i čokoládou

  • 111
  • 6
  • 14.09.2020
Bezmäsité jedlá

Recept na cuketové muffiny: Lepšie si určite nejedla!

  • 79
  • 7
  • 27.07.2020
TOPlist