Už dlho sa hovorí o tom, aká je konzumácia repy dobrá pre naše zdravie. Dokonca sme vám o tom hovorili aj my na našom portáli. Vieme, že repa, nazývaná aj cvikla, má protizápalové účinky, podporuje výdrž, znižuje krvný tlak a bojuje aj proti rakovine. Zároveň má bohaté nutričné hodnoty a na telo pôsobí detoxikačne.
Toto všetko sa skrýva v jednej malej sýtočervenej guľke. Málokto však hovorí o tom, čo môže nadmerná konzumácia repy ľudskému organizmu spôsobiť. Povieme vám, aké sú možné a zákerné vedľajšie účinky repy.
Vedľajšie účinky repy
V prvom rade musíme podotknúť, že repa ako taká nie je zlá ani škodlivá pre ľudské telo. Škodlivou sa môže stať v niektorých prípadoch predávkovania repou, ktoré môže nastať, ak pijete 100-percentný repový džús každý jeden deň. Stále to však nezaručuje, že sa vedľajšie účinky dostavia. Každý človek je iný, no v každom prípade by sa repy nemalo konzumovať príliš veľa.
Odporúčame: Rasca – možno obyčajná, ale účinná! Ako ju využiť pre zdravie?
Konzumácia cvikly pri obličkových kameňoch
Riziko obličkových kameňov sa týka viac ľudí, ktorí s nimi už v minulosti problémy mali. V tomto prípade môže repa, bohatá na oxalát, spôsobiť šarapatu v obličkách a rast kameňov len podporovať. Keďže repa je známa tým, že je bohatá na magnézium, meď, fosfor a železo, všetky tieto kovy sa môžu akumulovať v pečeni, čo môže viesť až k jej poškodeniu. Ohrozený je aj pankreas.
Alergia na cviklu
Alergia na repu je veľmi zriedkavá, no ak ju pre nadmerné užívanie tejto zeleniny dostanete, hrozí vám vznik nepríjemných kožných prejavov, ako sú vyrážky, svrbenie, dokonca aj pravidelná husia koža či horúčka. Azda najbolestivejším vedľajším účinkom nadmernej konzumácie repy je dna, ktorá vzniká hromadením kyseliny močovej. Dna môže vyústiť do veľkých bolestí kĺbov, ich začervenania, napúchania a dokonca až do vysokej teploty.
Na nadmernú konzumáciu cvikly by si mali dávať pozor osoby s:
- močovými a obličkovými kameňmi,
- dnou,
- vysokou hladinou železa v krvi (pri poruchách vstrebávania železa),
- poškodenou pečeňou,
- cukrovkou a hyperglykémiou,
- ochorením obličiek,
- nízkym krvným tlakom.
Nátierka z červenej repy
Keďže je repa veľmi zdravá, v primeranej miere je, samozrejme, v jedálničku vítaná. Pripravte si z nej napríklad túto zdravú a chutnú nátierku.
Ingrediencie:
-
2 – 3 stredné repy
- 1 hlava cesnaku
- ½ šálky vlašských orechov
- ½ šálky koriandra
- 2 lyžice kôpru
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 čajová lyžička mletého koriandra
- 1/2 čajovej lyžičky chilli prášku
- ½ čajovej lyžičky soli
- tortilla chipsy na servírovanie alebo bageta
Postup: Každú repu zabalíme do alobalu a dáme na plech. K nim pridáme aj cesnak. Hlavičke odrežeme hornú časť, aby sme odokryli strúčiky. Pokvapkáme olivovým olejom (1 PL) a rovnako zabalíme do alobalu. Pri teplote 220 °C pečieme približne 45 minút.
Upečenú repu ochladíme vo vode a olúpeme jej kožu. Nakrájame na plátky a dáme do mixéra. Pridáme cesnak vytlačený zo šupky, vlašské orechy a všetky koreniny aj s 1 PL olivového oleja. Rozmixujeme do hladka. Podľa chuti ešte osolíme a môžeme podávať s tortilla chipsami alebo na bagetke.
Aktualizovaný článok: 7.6.2023