Perilový olej – zázrak pre dýchacie cesty. Dokáže aj niečo viac?!

Perilový olej – zázrak pre dýchacie cesty. Dokáže aj niečo viac?!

Už ste počuli o perilovom oleji? Pripravuje sa zo semien u nás nie veľmi známej liečivej bylinky, ktorá je pôvodom z Ázie. V mnohých ázijských krajinách je cenená pre svoje jedinečné účinky už od nepamäti. 

Perilový olej je určený na vonkajšie aj vnútorné použitie, pričom podporuje zdravie vo viacerých smeroch a rovnako tiež skrášľuje. V nasledujúcom článku vám prezradíme, čím je tento olej taký jedinečný. A ako používať perilový olej pre zdravie?

Poznáte perilu?

Reč je o byline zvanej perila krovitá, latinsky Perilla frutescens, ktorú radíme do čeľade hluchavkovité. Jej domovinou sú oblasti juhovýchodnej Ázie a indických pohorí. Dodnes je pestovaná v Číne, Indii i Japonsku. Ide o jednoročnú rastlinu, ktorá dorastá do výšky okolo 60 až 90 centimetrov. 

Vzhľadom sa nápadne podobá na pŕhľavu, no vďaka jej výraznej mätovej vôni ju neraz prezývajú i purpurová mäta. Perila má hranatú stonku a zelené alebo červenofialové listy srdcovitého tvaru s pílkovitým okrajom.

Za studena lisovaný olej a iné využitie perily

Z rastliny sa však nevyužívajú iba semená, z ktorých sa za studena lisuje kvalitný olej. Ten má pevné miesto v tamojších kuchyniach. Perilu a jej odrody využívajú miestni obyvatelia tiež ako zeleninu, respektíve koreninu.

Taktiež sa v záhradách vysádza ako okrasná rastlina. Semená i listy perily sú súčasťou tradičnej čínskej medicíny. V listoch sa ukrývajú flavonoidy, antokyány, myristicín a ďalšie pozitívne látky, v semenách zase kyselina linolová či olejová.

Pozri aj: Vieš, čo pomáha na vypadávanie vlasov? Toto si možno netušila

účinky perilového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje výživný perilový olej?

Perilový olej je plný cenných látok. Z viac ako polovice ho tvoria významné omega-3 mastné kyseliny. Perilový olej obsahuje kyselinu alfa-linolénovú. Rovnako je i zdrojom omega-6 alebo omega-9 mastných kyselín.

Ukrývajú sa v ňom i flavóny, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že chránia tak bunky tela pred poškodením voľnými radikálmi a oxidačným stresom.

Účinky perilového oleja

  • Perilový olej má v prvom rade blahodarný vplyv na dýchacie cesty, priaznivo ovplyvňuje dýchanie.
  • Posilňuje funkciu pľúc, podporuje vykašliavanie, eliminuje hlieny a celkovo zlepšuje dýchanie.
  • Môže byť nápomocný pri liečbe rozličných pľúcnych infekcií a ochorení dýchacieho ústrojenstva.
  • Perilový olej je odpradávna odporúčaný ako pomocník pri liečbe astmy a je tiež vynikajúci proti alergiám. Napomáha brzdiť produkciu histamínu.
  • Môže pomôcť i zmierniť kŕče či bolesti hlavy.
  • Olej pôsobí proti vracaniu a nevoľnostiam počas tehotenstva.
  • Perilový olej patrí medzi dobrých pomocníkov pri bolestiach brucha.
  • Uplatňuje sa pri prejavoch menopauzy či zápaloch maternice.
  • Priaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárne zdravie (stav srdca a ciev).
  • Používanie perilového oleja oceníte v prípade, ak vás trápi vysoký vysoký cholesterol.
  • Zloženie perilového oleja podporuje jeho protizápalové vlastnosti.
  • Perilový olej v pozitívnom smere ovplyvňuje nielen fyzické zdravie, ale i psychiku človeka. Pri vnútornom užívaní pôsobí upokojujúco, zlepšuje pamäť a koncentráciu.
  • Preventívne pôsobí proti depresiám.

Ako sa perilový olej používa v kuchyni?

Pre podporu zdravia je možné perilový olej používať v receptoch studenej kuchyne. Pridajte ho napríklad do šalátovej zálievky. Perilový olej má výraznú orechovú chuť, ktorá sa výborne hodí do rôznych dresingov a marinád.

Vzhľadom na to, že perilový olej nie je vhodný na vysokoteplotné varenie kvôli svojej vysokej dávke omega-3 mastných kyselín, ktoré sú citlivé na teplo, často sa pridáva do hotových jedál ako finálna surovina pred podávaním. Týmto spôsobom pridá jedlám svoju jedinečnú chuť bez toho, aby došlo k poškodeniu jeho výživových látok.

Pre tých, ktorí chcú zvýšiť nutričnú hodnotu svojich nápojov, môže byť perilový olej pridaný do smoothies alebo iných studených nápojov. Tiež sa pri ťažkostiach alebo ako prevencia zdravotných problémov odporúča dopriať si čajovú lyžičku perilového oleja denne.

Odporúčame: Najlepšie polievky pre deti: 3 TOP recepty, ktoré treba vyskúšať

vplyv perilového oleja na pleť

Zdroj: Shutterstock®

Účinky perilového oleja na pleť a vlasy

Perilový olej je však možné využívať i zvonka, pričom ho môžeme zaradiť medzi skvelé pleťové oleje s blahodarným vplyvom na pokožku tela. Pôsobí protizápalovo a upokojuje citlivú kožu. Perilový olej môže intenzívne hydratovať pokožku, čím pomáha zlepšovať jej celkovú pružnosť.

Napomáha redukovať baktérie, ktoré sú pôvodcom mnohých kožných problémov. Osožný je pri kožných ochoreniach, najmä rôznych dermatitídach či ekzémoch, kedy zlepšuje stav pokožky pacienta.

Aplikácia perilového oleja na vlasy a pokožku hlavy môže pomôcť hydratovať suché vlasy, zlepšiť ich celkovú textúru a zvýšiť lesk. Výživové a protizápalové vlastnosti perilového oleja môžu vytvárať optimálne podmienky pre zdravý rast vlasov.

Vonkajšie použitie perilového oleja:

  • POKOŽKA: Pri vonkajšom použití je ideálne olej jemne vmasírovať do vlhkej pokožky. Perilový olej je výborný na hydratáciu pokožky, pomáha zmierniť suchosť a podráždenie. Môže byť aplikovaný priamo na pokožku alebo pridaný do krémov a balzamov.
  • VLASY: Tento olej môže byť použitý na posilnenie a hydratáciu vlasov, ako aj na zmiernenie suchej a svrbivej pokožky hlavy. Môže byť aplikovaný priamo na vlasy a pokožku hlavy alebo pridaný do šampónov a kondicionérov.
  • NECHTY: Jeho aplikácia na nechty a nechtové lôžko môže pomôcť posilniť nechty a zmierniť suchosť a lámavosť. Aplikujte niekoľko kvapiek perilového oleja priamo na každý necht a nechtové lôžko. Jemne vmasírujte olej do okolia nechtov.
  • PERY: Aplikácia perilového oleja na pery môže pomôcť pri liečbe suchej a popraskanej pokožky, poskytuje intenzívnu hydratáciu a ochranu. Aplikujte niekoľko kvapiek oleja priamo na pery, najmä v zimných mesiacoch alebo v suchom prostredí, kedy sú pery náchylnejšie na vysušenie a popraskanie.

Kde nájsť perilový olej?

V prípade, že chcete vyskúšať jedinečnú silu perilového oleja, môžete sa po ňom poobzerať na internete aj v predajniach so zdravými potravinami. Obchody zamerané na zdravú výživu alebo ázijské potraviny často ponúkajú široký sortiment olejov, vrátane perilového oleja.

Je potrebné rátať s vyššou cenou, ktorá spravidla poukazuje aj na vyššiu kvalitu oleja. Hľadajte olej, ktorý je lisovaný za studena a nebol rafinovaný, aby ste získali čo najviac jeho výživových látok. Zistite, odkiaľ olej pochádza. Produkty z ekologického poľnohospodárstva alebo z udržateľných zdrojov môžu byť preferované z hľadiska kvality a environmentálneho dopadu.

Článok aktualizovaný 14.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 26.12.19 01:31

SK
karma
114.00

Počujem o ňom prvý raz a hneď ma veľmi zaujal, ak naň natrafím, určite si ho kúpim.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.12.19 08:14

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi zaujímavé, ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 26.12.19 10:15

AS
karma
108.00

ešte som o tomto oleji doteraz nepočula

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 26.12.19 12:44

karma
113.00

o takovém oleji slyším poprvé, musím se podívat, kde se dá koupit

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 26.12.19 19:09

MV
karma
108.00

Prvýkrát o nej čítam, ďakujem za článok :)

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 26.12.19 19:27

DB
karma
117.00

zaujímavé veci sa tu dozvedám :-) tento olej je pre mňa novinka

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 14.03.24 20:18

DB
karma
117.00

Perilový olej je pre mňa novinka...

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 15.03.24 06:40

karma
108.00

Novinka pre mňa...

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 15.03.24 07:21

MS
karma
100.00

O tejto rastlinke počujem teraz prvýkrát.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní