Recept: Jednoduchá perníková torta s marhuľovým džemom a čokoládou

Recept: Jednoduchá perníková torta s marhuľovým džemom a čokoládou
  • 16.09.2017
  • Barbora Vizváryová

Či už sú to meniny alebo narodeniny, oslávenca vždy poteší nejaký koláčik alebo torta. Pokiaľ však nemáte veľmi radi klasické plnkové torty a hľadáte nejakú alternatívu, ktorá bude stále dobre vyzerať, máme pre vás tip.

Jednoduchá perníková torta nasiaknutú marhuľovým džemom a poliatu čokoládou je presne to, čo hľadáte.

Lahodné sladké potešenie, ktoré kombinuje kyslé so sladkým a vytvára tak dokonalú harmóniu chutí. Vyskúšajte náš recept a poďte si ju s nami upiecť!

Budeme potrebovať:

  • 3 vajíčka
  • 250 g práškového cukru
  • 1 dcl oleja
  • ½ l mlieka
  • 2 PL kyslého džemu
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 prášok do perníka
  • 400 g hladkej múky
  • marhuľový džem na potieranie torty
  • trošku rumu

      Poleva:

  • čokoláda s vyšším podielom kakaa
  • kúsok masla
  • trocha mlieka alebo smotany na šľahanie

Postup:

1. Žĺtky oddelíme od bielkov a dáme ich do misy s cukrom. Šľahačom ich vymiešame do hladkého bledého krému. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trošku mlieka a šľaháme. Potom po častiach pridávame olej a mlieko. 

ako upiecť tortu

Zdroj: Shutterstock®

2. V inej mise zmiešame všetky sypké suroviny, teda múku spolu s práškom do perníka, sódou bikarbónou, škoricou a kakaom. Dobre premiešame a postupne pridávame k žĺtkovej zmesi. Na záver pridáme ešte džem a dobre premiešame. 

Odporúčame: Recept: Šťavnatá maková štrúdľa plná višní

čokoládová torta

Zdroj: Shutterstock®

3. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý do cesta opatrne ručne primiešame. Keďže je cesta veľa, rozdelíme ho do dvoch foriem. Najlepšie je, ak máte doma dve rovnaké tortové formy na pečenie. Ak nemáte, poslúži aj koláčová forma. Formy vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme a vysypeme múkou. Cesto do nich rozdelíme a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 30-40 minút. 

jednoduchá torta

Zdroj: Shutterstock®

4. Keďže bežné rúry nie sú tak veľké, aby sa do nich zmestili dve tortové formy vedľa seba, musíme dať jednu vyššie a druhú pod ňu. Aby boli rovnomerne upečené, asi po 15-tich minútach ich vymeníme. Cesto je upečené, ak nám špajľa zostala suchá. Korpusy necháme úplne vychladnúť.

Odporúčame: Recept: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami

torta na meniny

Zdroj: Shutterstock®

5. Ja som dala do tortovej formy viac cesta než do koláčovej, preto som tento korpus rozrezala na polovicu a získala som tak tri diely. Každý z nich som potrela džemom zriedeným teplou vodou a rumom, aby sa cesto dobre napilo a bolo mokrejšie. Boky torty som potrela hustým džemom, aby obalil medzery a mohla na ne ísť čokoládová poleva.

torta na narodeniny

Zdroj: Shutterstock®

6. Na polevu si v miske nalámeme kúsky čokolády, pridáme kúsok masla a trochu mlieka. Na pár sekúnd dáme misku  do mikrovlnnej rúry, premiešame a znova ohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom ju necháme trošku vychladnúť a môžeme tortu poliať. Začneme bokmi, potom zvyšok vylejeme na povrch torty, uhladíme a ak nám ešte poleva steká, znovu prejdeme aj boky torty. 

perníková torta

Zdroj: Shutterstock®

Perníková torta je hotová! Ako dekoráciu môžeme použiť kúsky cesta, ktoré zrežeme, ak máme nerovný korpus. Vôbec to však na torte nemusí byť, prípadne si môžete vymyslieť dekorovanie podľa seba. Tortu ešte necháme aspoň hodinku stuhnúť, a potom už môžeme podávať.

Dobrú chuť! 

perníková torta

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

16 komentárov

Katarína Kusá 16.09.17 10:41

KK
karma
90.00

fíha, tak toto vyzerá že bude mňam aj tie kúsky cesta na vrchu vyzerajú dobre

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 16.09.17 12:23

karma
87.00

Vyzerá vynikajúco !:)

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 16.09.17 21:55

MD
karma
132.00

Perník-jednoduché, rýchle a chutné...

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 17.09.17 07:22

MR
karma
109.00

milijem takéto torty aj koláče, kde nie sú masné plnky..

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 17.09.17 08:36

karma
107.00

Vyzerá chutne,určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 17.09.17 19:26

MZ
karma
92.00

určite rada vyskúšam ... rýchle a určite chutné maškrtenia

  • 0
Odpovedať

Jana Martonová 24.09.17 10:15

JM
karma
-1.00

áno, vyzerá krásne, rýchlo a jednoducho.

Určite vyskúšam, no klasickú múku zamením buď za špaldovú múku, alebo si 400g múčnej zmesy nahradím rozmixovanými mandľami, ovsenými vločkami alebo kokosom :)

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 28.09.17 11:26

PG
karma
93.00

Perník v spojení s čokoládou a marhuľami je neskutočný.

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 30.09.17 07:35

JU
karma
103.00

klasický perník máme radi takže aj táto tortička musí byť dobrá

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 03.10.17 20:37

karma
-1.00

dnes som si na niečom podobnom pochutila v práci :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 27.10.17 23:33

JK
karma
100.00

Jednoduché a chutné robievam

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 09.11.17 13:40

SH
karma
123.00

perníky máme radi, robievam ich, chutia nám :) tortička vyzerá úžasne

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 14.12.17 11:06

SK
karma
114.00

určite aj chutí

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 15.12.17 15:22

AH
karma
-1.00

Tuto tortičku určite vyskúšam :-)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 16.12.17 16:16

karma
74.00

dobrý recept určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Dz 20.09.18 06:02

JD
karma
108.00

mnaaaam, tak to vyzera fakt vyyyyborne, napeciem manzelikovi, ked sa vrati zo sluzobky, ved laska ide aj cez zaludok. ukladam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní