Plnená a zapekaná cuketa 5-krát inak: Na ktorej si pochutíš ty?

Plnená a zapekaná cuketa 5-krát inak: Na ktorej si pochutíš ty?

    • Zdieľaj:
  • 70
  • 6

Sezóna cukety je v plnom prúde a mnohí si z tejto zdravej a sviežej zeleniny vychutnávajú najrozličnejšie pokrmy. Ak ste jej milovníkom, určite máte vo svojej domácej kuchárke nejaké overené recepty aj vy. Ak naopak cuketu veľmi nemusíte, je to veľká škoda, pretože ide o veľmi prospešnú potravinu. Prečo zaradiť cuketu do jedálnička? Je ľahko stráviteľná, nízkokalorická, no zároveň bohatá na živiny. Ukrýva vlákninu, viaceré vitamíny skupiny B, taktiež draslík, vápnik či horčík. Má priaznivý vplyv na tráviaci trakt a oplatí sa ju konzumovať aj pri problémoch s vysokým cholesterolom.

Ak ste jej ešte neprišli na chuť, možno je problém v tom, že ste ešte nenašli ten správny spôsob, ako ju pripraviť. My dozaista odporúčame cuketu naplniť a zapiecť, použiť pritom môžete ingrediencie, ktoré obľubujete. Výsledok vás dozaista nadchne. My vám dnes prinášame hneď päť inšpirácií na zapekané a plnené cukety, ktoré si zamilujete!

Vyskúšaj aj: RECEPT: Najlepšie slaninové muffiny s jarnou cibuľkou

cuketa s mletým mäsom

Zdroj: Shutterstock®

Cuketa s mletým mäsom

Potrebovať budeme 3 stredne veľké cukety, 500 g mletého mäsa (napríklad hovädzieho či morčacieho), 1 väčšiu cibuľu, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 2 väčšie paradajky, 150 g tvrdého syru, soľ, korenie, prípadne bylinky na dochutenie. Ako prvé si umyté cukety pozdĺžne rozrežeme a vydlabeme dužinu, ktorú odložíme do misky na neskôr. Potom si na panvici s trochou olivového oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme cesnak, mäso a na malé kúsky nakrájané paradajky aj dužinu z cukety. Dochutíme koreninami a necháme poriadne udusiť. Hotovou zmesou naplníme cukety. Tie poukladáme na plech či do zapekacej misky a dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 35 až 40 minút. Asi 15 minút pred dopečením cukety ešte posypeme nastrúhaným syrom a ten necháme v rúre rozpustiť a zapiecť. Podávame samotné, s čerstvým zeleninovým šalátom či varenými zemiakmi.

Pozri aj: Ako podporiť zdravie čriev? Objavte indiánsky elixír života!

cuketa na taliansky spôsob

Zdroj: Shutterstock®

Cuketa na taliansky spôsob

Ak obľubujete taliansku kuchyňu, určite vyskúšajte cuketu na taliansky spôsob. Chýbať nebude  prosciutto, mozzarella ani paradajky. Pripravíme si 2 väčšie cukety, 1 väčšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 10 plátkov prosciutta, 3 až 4 paradajky, 1 mozzarellu, podľa chuti trochu parmezánu, soľ, korenie a čerstvú bazalku. Cukety opäť umyjeme, rozrežeme a vydlabeme. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na panvičke, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a nakrájané prosciutto. Po chvíli pridáme aj nakrájanú dužinu z cukety a pokrájané paradajky. Osolíme, okoreníme a pridáme aj nasekanú bazalku. Hotovou zmesou naplníme cukety a dáme piecť do rúry. Opäť postačí asi 35 až 40 minút pečenia. Pred dopečením necháme na cukete zapiecť kolieska mozzarelly a parmezán. Prílohu volíme podľa chuti.

cuketa s červenou šošovicou

Zdroj: Shutterstock®

Cuketa s červenou šošovicou

Ak chcete pripraviť z cukety chutný vegetariánsky pokrm, no stále výživný a sýty, skúste plnku z červenej šošovice. Potrebovať budeme 2 väčšie cukety, 100 až 150 g červenej šošovice, 1 cibuľu, 0,5 konzervy lúpaných krájaných paradajok, 2 strúčiky cesnaku, 100 g tvrdého syru, soľ, korenie. Cukety rozkrojíme, vydlabeme, vnútro odložíme. Ako prvé si uvaríme červenú šošovicu. Mäkká je do 10 minút. Na panvici s trochou olivového oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačené strúčiky cesnaku, pridáme lúpané paradajky, nakrájanú dužinu z cukety a šošovicu. Všetko spolu udusíme, ochutíme soľou, korením a podľa chuti pridáme trochu chilli. Zmesou naplníme cukety a pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút. Pred koncom pečenia opäť necháme na cuketách zapiecť syr. 

Vyskúšaj aj: RECEPT: Cuketovo-feniklová polievka pre labužníkov

cuketa s hubami

Zdroj: Shutterstock®

Cuketa s hubami

Milovníci húb si dozaista vychutnajú cuketu plnenú šampiňónmi. Potrebovať budeme 2 väčšie cukety, 250 g čerstvých šampiňónov, 1 väčšiu cibuľu, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 1 menší pór, 150 g tvrdého syra, soľ, korenie. Ako prvé si opäť pripravíme cukety, čiže ich umyjeme, rozrežeme, vydlabeme a umiestníme do zapekacej misky. Na panvici osmažíme cibuľku s pretlačeným cesnakom, pridáme na kolieska nakrájaný pór, na menšie kúsky nakrájané šampiňóny aj pokrájanú dužinu z cukety. Dochutíme soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami. Pod pokrievkou dusíme na miernom plameni. Hotovou zmesou naplníme cukety a dáme piecť. Syr si postrúhame a pred dopečením ním posypeme cukety. Skúsiť môžete aj mäsitú verziu tohto pokrmu. Pridajte rezance kuracieho mäsa či kvalitnú šunku.

cuketa s bryndzou

Zdroj: Shutterstock®

Cuketa plnená bryndzou

Vyskúšať tiež môžete plnenú cuketu na slovenský spôsob, a teda s lahodnou bryndzou. Potrebovať budeme 2 väčšie cukety, 200 g bryndze, 1 väčšiu cibuľu, 1 paradajku, soľ, korenie. Cukety znova umyjeme, rozrežeme a vydlabeme. Pripravíme si plnku. Paradajku najskôr sparíme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Následne si nadrobno nakrájame cibuľku, pridáme paradajky, soľ a korenie a chvíľu podusíme. Pridáme bryndzu a ihneď naplníme cukety a dáme piecť. Podľa chuti tiež môžete opäť vyskúšať aj mäsitú verziu pokrmu, k bryndzi sa totižto perfektne hodí slaninka. Zapekaná cuketa s bryndzou chutí skvelo i samostatne, rovnako k nej môžete pridať zeleninový šalát či pečené alebo varené zemiaky.

Pozri aj: Kedy je káva najzdravšia? Vedci majú jasnú odpoveď, ktorá ťa (ne)poteší!


    • Zdieľaj:
  • 70
  • 6
Návrat hore
Autor článku

6 komentárov

Martina Zahoranová 17.06.20 16:10

MZ
karma
109.00

cuketové jedlá sú mňam a tiež cuketu plním kadečím no bryndzou som ju este plniť neskúšala

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 18.06.20 09:34

MC
karma
111.00

Už sa teším na novú úrodu cukety .

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 19.06.20 09:16

MR
karma
133.00

cuketu môžem na akýkoľvek spôsob, vďaka za recepty, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 29.07.20 20:07

karma
106.00

Cuketu plním čo chladnička dala, ale so šošovicou, čerstvými šampiňónmi a bryndzou ešte nie.

  • 0
Odpovedať

Alica Marekova 30.07.20 17:26

AM
karma
-1.00

skvelé tipy ako zužitkovať cuketu.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 31.07.20 21:06

MM
karma
129.00

Skvelé tipy. Zaujala ma na taliansky spôsob

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vlasy

Radikálna zmena účesu: 11 premien, ktoré prajú odvážnym. Dáš sa nahovoriť?

  • 63
  • 4
  • 27.08.2020
Zdravie

Poznáš Sacha Inchi olej? Odhaľ jeho jedinečné vlastnosti!

  • 37
  • 5
  • 26.10.2020
Pleť

Opaľovacie mlieko alebo olej? Vieme, čo sadne práve vám

  • 101
  • 0
  • 22.07.2020
TOPlist