Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou

Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou
  • 08.06.2015
  • Janka Pačeková

    • Zdieľaj:
  • 2

Koláč som robila podľa klasického receptu na nevegánsky koláč z kyslého mlieka. Určite sa aj u vás doma nájde plno týchto receptov, prevažne som videla kakaové v štýle perníka, ovocných bolo príliš málo. Oprášte teda staré kuchárky po mamách a babičkách a iných kuchárkach, ktoré majú týchto receptov kopec a pustite sa do pečenia. Pomery surovín som zachovala, zmenu som spravila len v múke, ktorú som nahradila celozrnnou, tiež aj cukor som nahradila trstinovým.

A samozrejme, kyslé mlieko/nápoj – sójová verzia. Posýpku som si spravila orieškovú, trochu na oživenie koláča a jeho lepšiu chuť. Plus ovocie, aby bol krásne šťavnatý.

Odporúčame vyskúšať:  Maková štrúdľa s čerešňami

Suroviny na prípravu:

Cesto:

  • 600 ml alfabio zakysaný sójový nápoj*
  • 300 ml cukor trstinový nerafinovaný
  • 600 ml múka pšeničná celozrnná hladká
  • 100 ml olej
  • 1 ks prášok do pečiva bez fosfátov

Posýpka:

  • 130 g múka hrubá pšeničná
  • 50 g cukor trstinový vanilkový (domáci)
  • 100 g alsan
  • 2 hrste mleté mandle

Okrem toho:

  • čučoriedky

Odporúčame vyskúšať:  Zdravý recept: Špenátový quiche

Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy:

1. Najprv si v mise zmiešame suroviny na cesto, múku, cukor, prášok do pečiva, všetko premiešame.


2. Pridáme zakysané sójové mlieko a olej a spojíme všetky suroviny, aby nám vzniklo hladké cesto.


3. Cesto si vylejeme na plech, ktorý si vymažeme olejom a vysypeme napríklad domácou strúhankou alebo si ho vystelieme papierom na pečenie.


4. Na cesto rovnomerne poukladáme čučoriedky, s nimi to nepreháňajte, pretože pustia šťavu a nechceme aby bol koláč celý nepekne nasiaknutý, iba tak akurát.

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty: Pesto z medvedieho cesnaku

Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou

Zdroj: Janka Pačeková

5. Nakoniec si zmiešame suroviny na posýpku, pomelieme orechy na jemnejšie, tak, aby nám potom v posýpke chrumkali. Orechy zmiešame s múkou, cukrom (ja robím domáci vanilkový) a pridáme alsan.

6. Nakoniec koláč posypeme posýpkou a dáme piecť do predhriatej rúry. Ako vidíte, čas pečenia je nejaký pridlhý, ale piekla som v menšom plechu a cesto bolo vyššie a chcela som, aby sa dobre prepieklo. Koláč môžete piecť aj v širšej a väčšej forme. V tom prípade pečte, kým nebude povrch zlatohnedej farby, prípadne skúste špáradlom, či je koláč hotový.

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty: Makvec

Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou

Zdroj: Janka Pačeková

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk


    • Zdieľaj:
  • 2
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Martina Zahoranová 08.06.15 13:39

MZ
karma
92.00

čučoriedky mám rada v čomkoľvek takže aj takáto koláč by som si dala

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 22.09.15 15:21

MR
karma
-1.00

čučoriedky sú veľmi zdravé ovocie :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Oáza pokoja priamo v obývačke? Vytvorte si miesto len pre seba
Domácnosť

Oáza pokoja priamo v obývačke? Vytvorte si miesto len pre seba

  • 3
  • 30.05.2021
Magická krajina jednorožcov: Teraz jedine v Auparku
Voľný čas

Magická krajina jednorožcov: Teraz jedine v Auparku

  • 0
  • 05.07.2021
Pestovanie zeleniny v pohári a donekonečna? Vypestuj si čerstvú vňaťku z odrezkov
Inšpirácie

Pestovanie zeleniny v pohári a donekonečna? Vypestuj si čerstvú vňaťku z odrezkov

  • 9
  • 14.07.2021
TOPlist