Recept na Pudingový koláč

Recept na Pudingový koláč
  • 22.12.2016
  • Agnesa Máhrová

    • Zdieľaj:
  • 5
  • 14

Tradičný koláč, ktorý robieva hádam každá správna gazdinka. Kynutý koláč má množstvo skvelých variácií - ako plnku doň môžete dať orechy, mak, tvaroh a podobne. Záleží len na tom, čo máte radi.

My si ho robievame s pudingom. Tento koláč mi pripomína detstvo a časy strávené u babičky na dedine. S pohárom mlieka vás jeden kúsok vždy poteší. Tak si poďte na ňom pochutnať. 

Na cesto potrebujete:

  • 600 g hladkej múky
  • 50 g čerstvého droždia
  • 400 ml mlieka
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 3 lyžice oleja
  • 2 bielka

Odporúčame prečítať: Nebeská vianočná torta

Recept na Pudingový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na plnku si pripravte:

  • 400 ml mlieka
  • 2 práškové čoko pudingy
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 2 žĺtka na potretie

Najprv si pripravíme plnku. V mlieku si uvaríme oba pudingové prášky, až kým nám nevznikne hustý puding a necháme trocha vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a kakaom a primiešame ešte teplý puding.

Na cesto si necháme vykysnúť droždie v 200 ml teplého mlieka zmiešaného s lyžicou cukru. Zatiaľ si vyšľaháme bielka do tuha a odložíme bokom. Keď už je kvások pripravený, pridáme ho do väčšej misy, kde už máme preosiatu múku, 2 lyžice práškového cukru a olej. Spracujeme rukou (alebo mixérom s metličkou na hnetenie) na pevné cesto. Na konci do tohto cesta primiešame aj tuhý sneh z bielkov (kľudne aj mixérom).

Cesto nemusíme dať odpočívať, hneď ho rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske do štvorca a natrieme na vrch pudingový krém a zrolujeme. Toto opakujeme aj so zvyšnými tromi cestami, uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie – kľudne aj 4 vedľa seba, ak máte väčší plech. Necháme ich odpočívať asi 25 minút. Medzitým si vyhrejeme rúru na 180°C. Vrch koláčov potrieme vyšľahanými žĺtkami a dáme piecť asi na 30-35 minút.

Odporúčame prečítať: Recept na domáce mandľovo-čokoládové tyčinky


    • Zdieľaj:
  • 5
  • 14
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Mária Zámečníková 21.12.16 10:41

MZ
karma
-1.00

Aj u nás sme ho kedysi robievali.. Pre zmenu fajn, ale potom sme sa vrátili naspäť ku klasickej štrudle :)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 21.12.16 10:57

karma
93.00

taký robievam :) výborný

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 01:25

JS
karma
-1.00

veľmi chutné

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 22.12.16 18:57

ľO
karma
-1.00

veľmi chutný domáci recept

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 22.12.16 21:51

SK
karma
119.00

aj orechový a makový je super

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 25.12.16 20:17

AK
karma
117.00

môže byť chutný

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 26.12.16 20:10

LK
karma
100.00

Hned by som ho vyskusala :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 30.12.16 11:17

karma
-1.00

ten od babky je najlepší :)

  • 0
Odpovedať

Bria Tóthová 30.12.16 22:42

BT
karma
-1.00

pre zmenu môže byť, takýto sme zatiaľ nerobili

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 02.01.17 11:51

BS
karma
102.00

Koláče mi pripomínajú detstvo, z času na čas ich tiež upečiem, sú výborné:))

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 02.01.17 16:57

AN
karma
-1.00

Skvelý recept určíte si urobím už teraz sa tešim

  • 0
Odpovedať

Jana Šurkovská 03.01.17 19:03

karma
-1.00

Babka ho robieva, je fantastický.

  • 0
Odpovedať

Veronika Kupcová 08.02.17 19:40

VK
karma
-1.00

tento milujeme celá rodina keď sa upečie , iba sa po ňom len "zapráši" :-)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 06.03.18 17:24

ĽK
karma
108.00

S takouto variáciou som ešte takýto koláč nerobila, musím vyskúšať :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Bezmäsité jedlá

Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím: Netradičné a vynikajúce!

  • 96
  • 6
  • 24.10.2020
Bezmäsité jedlá

Recept na Harissa pastu: Je toto najlepšia čili omáčka na svete?!

  • 51
  • 4
  • 20.09.2020
Jednohubky

Tradičná rybacia nátierka aj ako pohostenie pre návštevu

  • 69
  • 5
  • 05.10.2020
TOPlist