Na menšie jedlo medzi raňajkami a obedom či obedom a večerou sa častokrát zabúda. Pritom by mal každý človek jesť aspoň 5-krát denne, v rozmedzí troch až štyroch hodín. Toto pravidelné dopĺňanie energie zabráni veľkým návalom hladu, priberaniu a silnému pocitu vyčerpania.
Nie je však jedno, ako bude váš olovrant alebo desiata vyzerať. Ak sa chcete stravovať zdravo, prinášame vám niekoľko tipov.
Ako má vyzerať zdravá desiata?
Zdravá desiata alebo olovrant by mali predstavovať 5 – 10 % z vášho celkového energetického príjmu za deň. To znamená, že na hamburger, sladené mliečne kokteily a keksíky musíte zabudnúť. Uprednostniť by ste mali zeleninu a ovocie, mliečne výrobky, ovsené vločky a celozrnné pečivo. Jedlo by malo obsahovať bielkoviny, vitamíny a v doobedňajších hodinách aj sacharidy.
Odporúčame prečítať: Nebaví vás beh? Vyskúšajte rýchlu chôdzu
Kedy jesť ovocie?
Je rozdiel medzi tým, čo dáme do svojho tela doobeda a čo poobede. V skoršej časti dňa si môžeme dopriať väčšiu porciu, pretože nás čaká ešte veľká časť dňa, kedy desiatu spálime. Ideálne je preto jesť rôzne ovocie, ktoré obsahuje väčšie množstvo cukrov. Naopak poobede, ak neplánujete väčšiu fyzickú záťaž, je vhodné zvoliť menší olovrant, napríklad jogurt alebo zeleninový šalát.
Odporúčame prečítať: Čokoládové dobroty, z ktorých sa nepriberá
8 tipov na zdravú desiatu:
- 1 pomaranč alebo 1 banán
- 10 gramov sušeného ovocia
- tuniak vo vlastnej šťave s celozrnným pečivom
- 3 kúsky ryžových chlebíkov
- ovsená kaša s hrozienkami
- celozrnné pečivo s tvarohovou nátierkou
- zeleninové alebo ovocné smoothie
- nastrúhané jablko s mrkvou
Odporúčame prečítať: Prečo si dopriať detoxikáciu s pomocou žihľavy?
8 tipov na zdravý olovrant:
- 1 biely jogurt a 20 gramov ovsených vločiek
- miska neochutených cereálií s mliekom
- 60 gramov mozzarely a paradajka
- 50 gramov nízkotučného syra, paradajky a trochu olivového oleja
- menšia uhorka a jeden knäckebrot s rastlinnou nátierkou
- zeleninový šalát s dressingom z bieleho jogurtu
- 30 gramov kešu orechov
- raw tyčinka
Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?